Esra Akkaya boşluğu 12'den vurdu

Esra Akkaya boşluğu 12'den vurdu

Oyuncu Esra Akkaya, uzun zamandır içinde olduğu film ve dizi setlerinin sıkıntısına çare bulmak için bir site açtı.

Esra Akkaya boşluğu 12'den vurdu
16px
24px
21.12.2008 20:11
ABONE OLgoogle

Ev, otomobil, otel, çiftlik, köpek, binicilik pantolonu, hatta binicisiyle birlikte motosiklet... Kiralıklar listesi uzayıp gidiyor. Evle otomobil tamam da diğerleri ne için kiralanıyor diye düşünüyorsanız söyleyelim; film için. Oyuncu Esra Akkaya hem yapımcıların hem de krizde mal varlığından gelir kazanmak isteyenlerin işine yarayacak bir internet sitesi kurdu. Filmelazim.com isimli sitede dekordan aksesuara, konuttan arabaya kadar pek çok 'şey'ini filme ya da diziye kiraya vermek isteyenlerin ilanlarına yer veriliyor.

Sihirli Anahtar isimli bir kast ajansının da sahibi olan Akkaya, bu işe girişmeden önce sektördeki bir boşluğu fark etmiş; çekimler için yaşanan mekân sıkıntısı. Ajansın bünyesine dizi ve filmlere oyuncu bulmanın yanı sıra mekân kastını da katmış.

Sonra bakmış ki, filmler ve dizilerin dekordan araca, kıyafetten evcil hayvana kadar başka başka ihtiyaçları da var. Bütün bu ihtiyaçları ajans çatısı altında karşılamak daha zor olacağı için Akkaya'nın aklına internet sitesiyle yola koyulmak gelmiş.

Az vakitte çok iş
Prodüksiyon ekibinin bir filmde ya da dizide kullanılacak bir mekânı, aksesuvarı bulmak için büyük bir çaba ve zaman sarf ettiğini anlatan Esra Akkaya, “Farklı mekân bulmak için kapılar çalınıyor. Tanımadık bir insanın kapısını çalmak da öyle kolay değil. Arabalar, aksesuvar...” diyor.

Bu işlerin peşinde prodüksiyon ekibi koşuyormuş. Akkaya, bunun zorluklarını da şöyle anlatıyor: “Bazen de yetişmiyor hiçbir şey. Artık senaryolar son dakika geliyor sete. İlk bölümler için ya da ana mekânlar için vakit var ama sonra rutine girildi mi beş-altı gün içinde çekililiyor her şey. O hızın içinde hemen ev bulunacak, o ev yönetmene sunulacak, yönetmen de gidip bakacak da 'Tamamdır' diyecek. Bu, çok zor bir süreç. Özellikle başlamış ve devam eden diziler için Filmelazim.com alternatif yaratabilir. Yönetmen vakit sıkıntısı nedeniyle birçok isteğinden vazgeçmek zorunda kalıyor bazen. Kız Kulesi'ni gören bir ev ararken, mecburiyetten 'Boşver Kız Kulesi'ni' demek zorunda kalabiliyor.”

'Anı olsun istiyorlar'
Site sadece sinema ve dizi film sektöründekilerin değil, evini ya da eşyalarını bu filmlere, dizilere kiralamak isteyenlerin de işine yarayacak şekilde düzenlenmiş. Akkaya, “Bu mecraya uzak olan, halktan birçok insan da bir şekilde film ya da dizi sektörünün içinde bulunmak istiyor. Genelde bu işi uzun süredir yapan insanlar vardır. Artık o evler bilinir; şunların evi, bunların malikânesi zaten iş yapar haldedir. Ama bir de bu sektöre girmek isteyen, 'Bizim evi de sunsak' diyenler var. İnsanlar evinde çekim olsun, özene bezene yaptıkları bahçelerini televizyonda seyretsin istiyorlar. Herkes ihtiyacı olduğu için de vermiyor, anı olsun istiyor, filmcileri evinde ağırlamak isteyen de var. Bu şekilde para kazanmak mümkün. Örneğin bir evin bir aylık kirası neredeyse bir günde ödenir bu işte. Ben oyuncudan çok kazanan mekân gördüm. Kostüm de önemli. Mesela kostüm bulamadıkları için gerçekten Emniyet'ten figürasyon rica edildiğine de şahidim.”

Yaklaşık üç ay önce kurulan sitede mekân, vasıta, teknik ekipman, dekor, ulaşım, aksesuvar, kostüm, evcil hayvan, yiyecek, içecek, plato, özel malzeme gibi bölümler bulunuyor. Mal varlıklarını, eşyalarını kiraya vermek isteyenler buraya fotoğraflı ilan veriyor ve iletişim bilgilerini yazıyor. Ayrıca kiralanacak şeyin hangi günler, hangi saatlerde kullanılabileceğini de yazıyor. Bu sayede prodüksiyon ekibi direkt o kişilerle irtibat kuruyor. Site iki tarafı birbiriyle buluşturan bir aracı görevi görüyor. Site yeni kurulduğu için kiralanmak istenenler üç ay boyunca www.filmelazim.com adresine ücretsiz olarak konuluyor.

Umay Aktaş Salman/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde