Eski başkana 1,5 milyon lira emekli ikramiyesi

Eski başkana 1,5 milyon lira emekli ikramiyesi

Danıştay'ın 30 bin lirayı aşan ballı emeklilik maaşını normal bulmasına rağmen, Merkez Bankası Vakfı'nda (MERVAK) yaprak dökümü başladı.

Eski başkana 1,5 milyon lira emekli ikramiyesi
16px
24px
12.02.2011 07:20
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası'nın zirvesinde yer alan birçok isim vakıfla ilişkisini sona erdirdi. Bunlardan biri de önceki başkan Süreyya Serdengeçti. Bankaya yakın kaynaklar, Serdengeçti'nin, MERVAK'tan aylık 30 bin liranın üzerinde emekli maaşı yerine 1,5 milyon lira emeklilik ikramiyesi alarak ayrıldığını söylüyor. Merkez Bankası'nda 1980 yılında göreve başlayan Serdengeçti, 2001 krizinde başkan olarak atanmıştı.

Danıştay'ın 30 bin lirayı aşan ballı emeklilik maaşını normal bulmasına rağmen, Merkez Bankası Vakfı'nda (MERVAK) yaprak dökümü başladı. Merkez Bankası'nın zirvesinde yer alan birçok isim vakıfla ilişkisini sona erdirdi. Banka'da üst düzey görev yapanların üyelikten çıkmasının ardından çok sayıda alt ve orta düzey yönetici de vakıfla yol ayrımına gitmeye hazırlanıyor. Astronomik emeklilik maaşı ve emeklilik ikramiyesi ile Merkez Bankası Vakfı'nın kamuoyunda eleştirilmesinin banka çalışanları içerisinde de rahatsızlık oluşturduğu belirtiliyor. Evlenme ve doğum yardımı da yapan vakfın 2003 yılında vefat eden bir üyenin yakınlarına 437 bin liralık yardımda bulunması eleştiri konularından sadece birisi.

Bankaya yakın kaynaklar ise bu tartışmaların dozajının artmasının ardından bir önceki başkan Süreyya Serdengeçti'nin MERVAK'tan aylık 30 bin liranın üzerinde emekli maaşı yerine 1,5 milyon lira emeklilik ikramiyesi alarak ayrıldığını söylüyor. Merkez Bankası'nda 1980 yılında göreve başlayan Serdengeçti, 2001 krizinde başkan olarak atanmıştı. Görev süresi 13 Mart 2006'da sona eren Serdengeçti, halen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile çalışan İstikrar Enstitüsü'nün direktörlüğünü yürütürken TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde de ekonomi dalında ders veriyor.

Danıştay, Maliye ile vakıf arasındaki davada 30 bin lirayı aşan emeklilik maaşını normal bulmuştu. Yüksek Mahkeme, 2003 yılında bireysel emeklilik sistemine benzer hizmet verdiğini duyuran vakıftan bu kapsamda vergi talep edilmesini Ankara 4. Vergi Mahkemesi'nin kararına rağmen doğru bulmamıştı. Nisan 2011'de yeni başkanını belirleyecek olan Merkez Bankası'nda 1988-1995 yılları arasında banka tarafından vakfa 3,6 milyar TL para aktarılması konusunun da çalışanlar arasında rahatsızlık oluşturan diğer bir konu olduğu ifade ediliyor. Hazine bonosunda değerlendirilen bu paranın 2006 yılında ulaştığı tutar 7,6 milyar lira olarak hesaplandı.

Kendi çalışanlarına ek emeklilik ve sosyal güvenlik yardımları sağlamak amacıyla kurulan MERVAK'a ilişkin Maliye tarafından yapılan tespitlere göre banka vakıf üyelerinin bir defaya mahsus olmak üzere vakfın kuruluşundan 20 yıl önceye kadar bulundukları makamdan aldıkları maaş üzerinden primleri yatırıldı. Vakıf 1988 değil 1968 yılında kurulmuş gibi geriye dönük işliyor ve bu 20 yıl için yatırılan primler üyelerden değil, Merkez Bankası'ndan aktarılıyor. T.C. Merkez Bankası Mensupları Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı'nın kurucuları arasında o zamanki Başkan Dr. Rüşdü Saracoğlu da yer aldı.

Banka'dan emekli olanlara Emekli Sandığı'ndan aldıkları emekli maaşı haricinde Merkez Bankası Vakfı'ndan emekli maaşı ödeniyor. Banka'nın eski personeline vakıftan ödenen aylık maaşlar, 31,5 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Vakfın kuruluşundan önce Banka'dan emekli olanlara her yıl genel kurul tarafından belirlenen miktarda aylık yardım yapılıyor. Üyelerden hayati önemi haiz hastalığı bulunanların tedavi giderleri vakfın Sağlık Fonu'ndan karşılanıyor. Emekli üyelerin yoğun olarak yerleşmiş bulunduğu illerde dinlenme evleri açılıyor. Doğal âfetlerde zarar gören üyelerine yardım yapılıyor. Emekli üye, eş ve çocuklarının vefatları halinde cenaze giderleri karşılanıyor.

Ercan Baysal/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde