Eski bakanları “parmak izi” korkusu kurtardı

Eski bakanları “parmak izi” korkusu kurtardı

Yüce Divan oylamasına yönelik tartışmalar sürerken, bazı vekillerin oylamanın ardından yaptığı “fireci vekiller 48 saat içinde tespit edilecek” açıklaması kafaları karıştırdı.

Eski bakanları “parmak izi” korkusu kurtardı
16px
24px
23.01.2015 08:28
ABONE OLgoogle
TBMM Genel Kurulu’nda yapılan Yüce Divan oylamasına yönelik tartışmalar sürerken, bazı vekillerin oylamanın ardından yaptığı “fireci vekiller 48 saat içinde tespit edilecek” açıklaması kafaları karıştırdı. Söz konusu açıklamanın altından ise “parmak izi araştırılacak” iddiasının yattığı belirlendi.

AKP’li vekillerden edinilen bilgiye göre, oylamadan önce oy pusulaları üzerinde parmak izi incelemesi yapılarak, kimlerin evet oyu verdiğinin tespit edileceğine yönelik dedikodu yayıldı.

İddiaya göre, güvenlik birimleri oylamanın ardından, oy pusulalarını alarak, üzerinde parmak izi kontrolü yapacak. Ve bu parmak izleri, milletvekillerinin arşivde bulunan izleri ile karşılaştırılacak.

Bu yöntemle, evet oyu kullanan AKP’li vekiller de tespit edilmiş olacak. Bu iddialar, kısa süre içinde AKP kulislerinde kulaktan kulağa yayıldı. Bazı vekiller bu iddiayı ciddi bulmazken bazıları da doğru olacağını düşündü. AKP içinde bu iddiaların dört bakan için “hayır” oyu verilmesinde etkili olduğu düşünülüyor. AKP kulislerinde, “Kamera ve parmak izi korkusu olmasaydı, dört bakan için yüce divan kararı kesin çıkardı” yorumları yapılıyor.

İKNA ODALARINA HERKES ALINMADI

AKP yönetimi oylama öncesinde ise milletvekillerini yoğun markaja aldı. Bu çerçevede, özellikle “evet” oyu vermesinden endişe edilen vekillerle ilgili ikna çalışması yapıldı. Bütün milletvekilleri ile konuşulmadı.

İkna için konuşulan vekiller ise bu durumu çevrelerine “adaylığı garantiledik” şeklinde yansıttı. Bu da konuşulmayan diğer milletvekilleri üzerinde, “gözden çıkarıldık” algısının oluşmasına yol açtı. AKP’de yaşanan firelerin bu kadar yüksek çıkmasında, strateji hatalarının da rol oynadığı öne sürülüyor.
Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde