Eski BES'çiye 260 milyon lira

Eski BES'çiye 260 milyon lira

BES'ten erken ayrılanlar 29 Ağustos'tan itibaren iade alabilecek

Eski BES'çiye 260 milyon lira
16px
24px
22.08.2012 05:58
ABONE OLgoogle

Bireysel emeklilik sistemine 7 Ekim 2001 tarihinden sonra giren ve 10 yılı doldurmadan ayrılanların anaparaları üzerinden kesilen yüzde 15 oranındaki gelir vergisinin iadesi için tanınan 1 yıllık başvuru süresi 29 Ağustos Çarşamba günü başlayacak. İade hakkından yararlanmak için hak sahiplerinin 1 yıl içerisinde başvuruda bulunmaları gerekiyor. Yaklaşık 450 bin kişiye 260 milyon lira ödenmesi bekleniyor.

Bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi kanununun geçici 1. maddesi uyarınca yapılacak vergi iadesinden 7 Ekim 2001 tarihinden sonra bireysel emeklilik sigortası veya şahıs sigortası yaptırıp da bugüne kadar sistemden çıkmış bulunanlar yararlanacak. Anaparalar üzerinden hesaplanmak kaydıyla; sistemden 10 yıldan önce ayrılanlara yüzde 15, 10 yıllık süreyi doldurmuş ancak 56 yaşından önce ayrılanlara yüzde 10, emeklilik hakkı kazananlar ile vefat nedeniyle ayrılanların mirasçılarına da yüzde 5 oranında vergi iadesi yapılacak.

3 BİN 300 TL'LİK VERGİNİN 3 BİN LİRASI İADE

Örneğin 2001'de bireysel emeklilik için para yatırmaya başlayan, fakat 5 yılın sonunda sistemden çıkarken 20 bin liralık anapara ve 2 bin liralık nema geliri birikmiş olanlardan sistemden çıkarken toplam 3 bin 300 liralık vergi kesintisi yapıldı. Bu kişiler, anaparalarından kesilen yüzde 15 oranındaki 3 bin liralık vergiyi geri alacak. 10 yıllık süreyi dolduran ancak 56 yaşından önce sistemden çıkarken 30 bin lira anapara 3 bin lira nema geliri birikmiş olanlar da anaparadan kesilen yüzde 10 vergiye karşılık gelen 3 bin lira vergi iadesine hak kazanacak. İadenin yapılabilmesi için hak sahiplerince verginin yatırıldığı vergi dairesine yazılı olarak müracaat edilmesi gerekecek. Başvuruyu 29 Ağustos 2013 tarihine kadar yapmayanlar iade haklarını kaybedecekler. Daha önce vergi iadesi talebiyle dava açmış bulunanlar, öncelikle vergi mahkemesi, bölge idare mahkemesi veya Danıştay'a başvurarak davadan feragat ettiklerini bildirecekler.
 
Feragat dilekçesi veya mahkemenin feragat nedeniyle davanın reddine dair verdiği kararla vergi dairesine başvurulacak. Başvuru sırasında sigorta şirketi tarafından düzenlenen hayat sigortası veya bireysel emeklilik poliçesinin bir örneğinin yanı sıra poliçenin başlangıç ve bitiş tarihleri ile yapılan kesintileri gösteren belgeler de dilekçeye eklenecek.

Daha önce vergi dairesinden iade talebinde bulunurken bu belgeleri teslim etmiş olanların ayrıca belge götürmesine gerek olmayacak. Ancak bunların her durumda yazılı başvuruda bulunması gerekecek. Maliye Bakanlığı'nın bu düzenleme çerçevesinde yaklaşık 450 bin kişiye 260 milyon lira dolayında vergi iadesi yapması bekleniyor.
 Ahmet Kıvanç/Habertürk

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde