Esenboğa’da sürpriz zirve: Erdoğan ve Hisarcıklıoğlu ne görüştü?

Esenboğa’da sürpriz zirve: Erdoğan ve Hisarcıklıoğlu ne görüştü?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 gündür masasında bekleyen yasayı acil olarak görüşmek için Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu Esenboğa Havalimanı'na çağırdı.

Esenboğa’da sürpriz zirve: Erdoğan ve Hisarcıklıoğlu ne görüştü?
16px
24px
19.05.2016 11:44
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı, ‘köle işçilik’ yasası için sürpriz zirve gerçekleştirdi. Türk-İş yasaya karşı çıkarken, TOBB özel istihdam kanununun genişletilmesini talep etti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 12 gündür masasında bekleyen köle işçilik yasasını acil olarak görüşmek için Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu Ankara Esenboğa Havalimanı'na çağırdı.

Geçtiğimiz salı günü İstanbul'da düzenlenen “İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 3'üncü Su'dan Sorumlu Bakanlar Toplantısı”nın açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, akşamüzeri Ankara'ya hareket etmeden hemen önce Türk-İş ve TOBB başkanlarını aradı.

ÇALIŞMA BARIŞI BOZULUR

Kamuoyunda köle işçilik yasası olarak bilinen kanun tasarısını görüşmek istediğini bildiren Erdoğan, iki başkandan acil olarak Esenboğa'ya gelmelerini istedi. Hisarcıklıoğlu ve Atalay, Erdoğan'dan gelen sürpriz çağrı üzerine mevcut programlarını iptal edip hızla Esenboğa'ya hareket ettiler. İki başkan alanda bir süre bekledikten sonra, özel uçaktan inen Erdoğan ile özel görüşme başladı.

Edinilen bilgilere göre Erdoğan özel görüşmede, TOBB ve Türk-İş başkanlarından, Meclis'in onay için 6 Mayıs'ta kendisine gönderdiği ve kamuoyunda ‘köle işçilik' olarak bilinen ‘özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması ve uzaktan çalışma' yasası hakkındaki görüşlerini istedi.

Türk-İş Başkanı Atalay'ın, geçici işçilik sisteminin yasaya bu haliyle girmesi halinde çalışma barışının bozulacağı, halen kadrolu çalışan çok sayıda işçinin geçici işçi sıfatıyla istihdam bürolarının eline düşeceğini belirterek yasanın genele yayılmaması için sınırlamalara ihtiyaç olduğu bilgisini verdiği belirtiliyor.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ise teknolojideki gelişmeye bağlı olarak dünyada istihdam şekillerinin hızla değiştiği ve yasanın ihtiyaçtan kaynaklandığına işaret ettiği ifade ediliyor.

YASA İÇİN SON TARİH 21 MAYIS

Anayasa'nın 89'uncu maddesine göre, Meclis'in gönderdiği yasaları Cumhurbaşkanı'nın en geç 15 gün içerisinde onaylayarak Resmi Gazete'ye göndermesi ya da Meclis'e iade etmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanı isterse yasayı kısmen de TBMM'ye iade edebiliyor.

Anayasa'daki süre sınırına göre Erdoğan'ın köle işçilikle ilgili yasa hakkındaki kararını en geç 21 Mayıs Cumartesi gününe kadar vermesi gerekiyor. Erdoğan'ın işçi ve işverenleri temsil eden iki başkanla yaptığı acil görüşmenin ardından danışmanlarıyla son bir görüşme yapıp kararını vermesi bekleniyor.

REFERANDUM OLACAKSA ONAYLAMAZ

Köle işçilik yasasının daha yumuşak halini dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül imzalamadan Meclis'e iade etmişti. Erdoğan'ın, o döneme göre işçiler açısından daha ağır şartlar içeren yasayı onaylaması halinde, Türkiye'de köle işçilik dönemini resmen başlatmış olacağı belirtiliyor.

Önümüzdeki dönemde başkanlık tartışmaları ve referandum sürecinin daha gergin yaşanacağına dikkat çeken uzmanlar, dokunulmazlık ve başkanlık için referandum planı yapılmış olması halinde halka şirin görünmeyen bu düzenlemenin sarayda veto edileceğini belirttiler. Erdoğan'ın yasayı tümden veto etmek yerine, Türk-İş'in istekleri doğrultusunda yumuşatarak kısmi vetoya tabi tutabileceği de ifade ediliyor.
Erdoğan Süzer/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde