Eşek sırtında okuyan işadamı kim?

Eşek sırtında okuyan işadamı kim?

Türkiye'nin hangi ünlü patronu okumak için hergün eşek sırtında 3 km gitti?

Eşek sırtında okuyan işadamı kim?
16px
24px
03.10.2008 15:28
ABONE OLgoogle

Gazeteci-yazar M. Rauf Ateş'in, Türkiye'nin önde gelen işadamı ve CEO'larının bilinmeyen yönlerini ve başarı hikâyelerini anlattığı kitabı çıktı.

“Teşekkürü Bir Borç Bilirim” adlı kitapta, başarılı iş insanların hayatlarına yön veren, katkıda bulunan, yol gösteren, mentorluk yapanlar ile öykülerine yer veriliyor.

İbrahim Çeçen: Vali İspiyonculuk yapmamı istemeseydi bu günlere gelemezdim

Ünlü iş adamı İbrahim Çeçen'in ilginç başarı hikâyesi de bunlardan sadece bir tanesi. Ağrı'da çok zor şartlarda okuyarak Ankara'ya inşaat mühendisi olmak için gelen Çeçen, 20 liralık kirayla 40 kişilik bir yurtta kaldığını ifade ediyor. Mezun olduktan sonra ilk olarak Bitlis'e vali olarak atandığını kaydeden İbrahim Çeçen, “Büyük bir hevesle devlete hizmet etmek için heyecanlanıyordum. Henüz 26 yaşındayım ve ailemden en büyük sermaye olan dürüstlüğü alıp hayat atılmışım.

Dönemin Valisi Milli eğitim Müdürünü İdeolojik gerekçelerle görevden almak istiyordu. Fakat bir gerekçe bulamıyordu. Benden ispiyonculuk yapmamı istedi. Valiye ispiyoncu tutmak yerine müfettiş çağırmasını, böyle bir işi kendisinin asla yapmayacağımı söyledim. Daha sonra henüz 2 yıllık memurluk görevimde açığa alındım. Dünya başıma yıkılmıştı. Bir arkadaşımla birlikte Şirket kurmaya ve müteahhitlik yapmaya başladık. Hep azimle çalıştık. 38 yıldır istikrarlı büyüyoruz. Derken bugünlere ulaştık. Benden ispiyonculuk yapmamı isteyen vali sayesinde oldu. Birkaç yıl içinde ciromuzu 1 Milyar dolara çıkaracağız. ”diyor.

İbrahim Bodur: Eşek sırtında okuyarak bu günlere geldim

Çanakkale'nin Yenice ilçesinin Nevruz köyünde doğan Kale Seramik onursal Başkanı İbrahim Bodur, her gün okula gitmek için 3 kilometre eşek sırtında yol aldığını ifade ediyor. Yenice'den çıkıp Robert koleje oradan da Amerika'ya giderek eğitimini tamamlayan Bodur, babası ve kayın pederinin kurduğu şirkete genel müdür olarak atandı. İş hayatına tekstille başlayan Bodur, daha sonra kendi araştırmaları ve Vehbi Koç'un da önerisiyle seramik sektörüne girdi. 55 yıllık serüven 23 şirket,1,5 milyar dolar yıllık ciroyla yoluna devam ediyor. İbrahim Bodur başarısının sırrını şu sözlerle açıklıyor” Bugünlere gelmemde önce yüce Allah'ın lütuf ve ihsanı, annemin duaları, eşimin sabrı, bana güvenen ortaklarım ve çalışanlarımın özverisinin büyük payı var. ”
 
Nazif Zorlu: İş hayatında en büyük dersi Panayırcı'dan aldım

Denizli'nin Babadağ ilçesinde doğup 14 yaşına kadar babasının yanında ticaret yapan Nazif Zorlu, ilk iş hayatı derslerini karşı dükkânın sahibi Cevdet Panayırcı'dan aldığını söylüyor. Panayırcı'nın gece geç saatlere kadar çalışıp sabah da erkenden dükkânını açıp işe başladığını anlatan Zorlu, “Babadağ'ın en zengini olmasına rağmen gece geç saatlere kadar çalışıp sabah da dükkanının önünü süpürürdü. Hep mütevazi çalışkan olmakla birlikte güzel giyinip lüks arabalara binerdi. Yerinde duramadığı için 'pireli' lakabıyla anılıyordu. Hep onun gibi yaşamak istedim. 14 yaşımda Samsuna gidip dükkân açtım ve karşılıksız çek alarak büyük zararlar da ettim. Rahmetli babam, hazıra dağ dayanmaz, işinizi sahiplenin o da sizi sahiplenin. Derdi. Her zaman işimi severek yaptım. ” diyor.

Patronu Karamehmet'ten hisse istedi vermeyince kendi bankasını kurdu

Yurt dışına giderek İnşaat mühendisliği okuyan Hüsnü Özyeğin, Türkiye'ye geri döndüğünde Vehbi Koç ve Nejat Eczacıbaşı'na mektup yazarak iş başvurusu yapmıştı. Derken okul arkadaşı Mehmet emin Karamehmet'in ailesinin sahip olduğu Çukurova binasına girince tüm hayatı kökten değişecekti.  İçeri girdiğinde Karamehmet'in o şirkette patron olduğunu bilmediğini anlatan Özyeğin, “Meğer işin başında o varmış. Eski günleri yad ettik ve iş görüşmelerimden bahsettim. Hiçbir yere gidemezsin burada çalışacaksın deyip Eczacıbaşını arayarak izin istedi. Bir anda kendimi bankacılık sektörünün içinde buldum. 1980yılında Yapıkredi bankasına küçük bir hisse ile ortak olmak istedim ama Karamehmet'ten hayır cevabı aldım. Bu hiç beklemediğim cevabı alınca kendi bankamı kurmaya karar verdim. Karamehmet banka kuracağımı Milliyet gazetesindeki haberden öğrendi. O zamana kadar yanında çalışmaya devam ettim. Başarımda ailem, Mehmet Emin Karamehmet, rahmetli Vehbi Koç ve Sakıp Sabancı, Nejat Eczacıbaşı, eşim ve iş arkadaşlarıma teşekkür ederim.” Diyor.  Genç bir girişimcinin kurduğu bankaya çok sayıda iş adamı da ortak olmuş ve 20 yılda 4 milyar dolarlık değere ulaşılmıştı.

BAŞARILI İŞADAMLARI KİMLERE TEŞEKKÜR EDİYOR?

Inno Yayıncılık'ın ilk kitabı olan “Teşekkürü Bir Borç Bilirim”, her başarılı iş adamı ve yöneticinin, mutlaka “milyonlarca teşekkür edeceği” birileri vardır yaklaşımına dayanıyor. Başarıya giden yolda işadamı ve yöneticilere “ışık tutan” kahramanlar ile onun çevresindeki öyküleri anlatan kitapta, birbirinden ilginç anılara da yer veriliyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde