Esat Edin nasıl battı?

Esat Edin nasıl battı?

Milyar dolarlık proje yarattı, 55 milyon dolar için battı. İşte Esat Edin'i batıran olay..

Esat Edin nasıl battı?
16px
24px
04.04.2008 04:57
ABONE OLgoogle

Sibel Cingi'nin haberi

Kemer Country'nin yaratıcısı Esat Edin, 55 milyon dolar borç ile boğuşuyor. Edin'in, borçlarını ödeyebilmek için Kemer Yapı ve Turizm'deki hisselerini satışa çıkardığı belirtiliyor. Kemer Country sakinleri ise yeni bir yönetimin gelmesi durumunda yeşil alanlara bina dikilmesini önlemek için harekete geçti.
 
Patronlar, üst düzey yöneticiler ve sanat dünyasının önde gelen isimlerinin yaşadığı Kemer Country'nin yaratıcısı Esat Edin, zor günler geçiriyor. Geçtiğimiz günlerde eşini kanserden kaybeden Edin'in piyasaya 55 milyon dolar borcu olduğu ve hayatının en sıkıntılı günlerini yaşadığı konuşuluyor.
1986'da temellerini atarak kurduğu yaşam alanı ile Göktürk bölgesinin geleceğini şekillendiren, büyük yatırımcıları bölgeye çekerek İstanbul'un yatırım açıından en hareketli bölgelerinden birinin doğmasına öncülük eden Edin'in içinde bulnduğu maddi darboğazı atlatabilmek için Kemer Grup'taki hisselerini satışa çıkardığı belirtiliyor. Türkiye'nin önde gelen bazı işadamlarının da Edin'in hisseleri ile yakından ilgilendikleri gelen bilgiler arasında.

Öte yandan Edin'in içinde bulunduğu durum Kemer Country sakinlerini de harekete geçirdi. Kemer Country sakinleri, olası bir yönetim değişikliğinde bölgedeki yeşil alanların yok olmaması için çalışma başlattı. Konut sahipleri kendilerine yeşil alan olarak kalacak güvencesi verilen alanları korumak için satın almak istiyor.
 
Kemer Country statü sembolü oldu

Esat Edin, Yale Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olduktan sonra denizcilik sektöründe iş hayatına başladı. denizcilik sektöründe çeşitli firmalarda edindiği 4 yıllık iş deneyiminin ardından aile şirketi Kemer Yapı ve Turizm'de dümene geçti. Edin, 1986 yılında Yönetim Kurulu Başkanı olarak göreve başladığı Kemer Yapı'yı atağa kaldırdı.

Göreve gelir gelmez temellerini attığı Kemer Country projesi ile İstanbul'un dışı olarak görülen Göktürk bölgesinde yeni bir dönemin başlangıcı oldu.
Emlakçılardan, gayrimenkul şirketlerinin üst düzey yöneticilerine kadar sektör uzmanlarının "Göktürk beldesini kalkındıran adam. Bölgede çığır açtı" diyerek tanımladığı Edin, doğa ile içi içe olan Kemer Country projesindeki tasarımlar ile dikkatleri üzerine çekti. Edin, modern gereksinimler ile Türk mimarisini birleştirmek amacıyla yola çıktığı Kemer Country projesini 20'den fazla dünyaca ünlü mimara tasarlattı.

Kemer Country, Ormanboyu, Lalebayırı,Kemeriçi, Köymeydanı, Kemerboyu Konakları, Kemerboyu Villaları, Kemerboyu Sıraevleri, Yalıkonaklar, Kemer Golf & Country Club, Lale Kasrı, Sedir, Magnolia Drive, Residence, Su Evleri, Kemerbahçe, Beyaz Konaklar, Kemerköşk, Kemer Gardens bölümlerinden oluşuyor. Her bölümdeki villalar farklı mimari özellikler taşıyor.
Kemer Country, 1992 yılında İtalya Bologna'da düzenlenen "A Vision of Europe" sergisinde "Türkiye'de ţehir planlamasýna Avrupalý yaklaţýmý getirdi" denilerek ödüle layýk görüldü. Bugün 4 bin nüfuslu bir yerleţim yeri haline gelen proje statü göstergesi olarak kabul ediliyor.

Bölgede birbiri ardýna yeni projeler yükselse de Kemer Country'a olan ilgi hiç azalmadý. Kemer Country'nin beldenin tarihini deđiţtirdiđini belirten Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Baţak Soner Soner, villa fiyatlarýnýn 5 milyon dolara kadar çýktýđý yerleţim yerinin hala popülaritesini koruduđunu söylüyor.
Edin'in içinde bulunduđu sýkýntýlý dönem, bölge emlakçýlarý tarafýndan da dođrulanýyor. Bölgede emlakçýlýk yapan bir yetkili "Esat Edin, burada farklý bir kulvar açtý. Yapý Kredi Koray ve Mesa gibi büyük gayrimenkul yatýrýmcýlarýný bölgeye çekti. Burada 4 bin 500 nüfuslu bir bölge ortaya çýktý" diyerek baţladýđý sözlerini, iţadamýnýn içinde bulunduđu maddi sýkýntýyý anlatarak sonlandýrýyor.
 
Country Club'u yurtdışına ihraç edecekti
Kemer Country, sosyal donatıları ile de artık bir marka. Bünyesinde bulunan Golf & Country Club, Türkiye'nin milyon dolarlık şirketlerin sahiplerinin ve yöneticilerinin buluşma noktası. Edin, bünyesinde tenisten, binicilik ve golfe kadar çeşitli spor aktivitelerinin bulunduğu Kemer Golf&Country Club ile yurtdışına açılmanın planlarını yapıyordu.

Daha önce verdiği röportajlarda "Yeni kasabalar kurma projelerimizi askıya alıp, emlak ihracına ve turizm yatırımlarına yöneldik'" diyen Edin, hedefinin 2003 yılından itibaren eski Doğu Bloku, Doğu Avrupa ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri'nde yeni Club'lar zinciri kurmak olduğunu söylüyordu. Sektörde, Edin'in çok büyük önem verdiği Club binasını da birara satışa çıkardığı yönünde bilgiler dolaşıyor.
 
Ev sahipleri yeşil alanları satın alıyor
Edin'in zor durumda olması Kemer Country sakinlerini de endişelendirmiş durumda. Yerleşim yeri içinde yer alan Kemer Country Köy Sitesi'nin yönetimi, herhangi bir yönetim değişikliği durumunda bölgedeki yeşil alanların yok olmaması için harekete geçti. Site sakinlerini harekete geçiren neden ise konutların satışı yapılırken belirtilen yeşil alanların bir süre önce Kemer Yapı bünyesine geçirilmiş olması. Edin'in hisselerini satması durumda site sakinlerinin bu yeşil alanda söz hakkı kalmayacak.

Bu nedenle Kemerköy Mahallesi'nde tapu sahibleri biraraya gelerek geçtiğimiz günlerde bir icra komitesi oluşturdu. İcra komitesi Alaiddin Gazioğlu, Aydoğan Tapşın, Cansen Başaran Symes, Ersin Özince, Güniz Alper, Hüseyin Gürer, İsmet İsmet Göksel, Mehmet Ali Babaoğlu, Mehmet Erten, Muhlis Arvas, Sami Erol, Sedat Eratalar, Semavi Yorgancılar, Zafer Kurtul'dan oluşuyor. Kemerköy yöneticilerinden Ferko İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Meriçten, 15 yıl önce site yönetimi için kurdukları şirket aracılığıyla yeşil alanları koruma altına almak için çalışmalar yaptıklarını belirtiyor. Tapulu olan yeşil alanları satın almak istediklerini belirten Meriçten, "Yeşil alanların bize 'yeşil' olarak kalacağı sözü verildi. Olaki grup el değiştirir. Yeni gelenler kalkıp oraları sahiplenir, bina yapar diye endişeliyiz. O zaman başımız ağrımasın diye 'bizim olan' bir malı satın alma girişimleri başlattık. yani tapulu yerlerimizi bir daha satın alacağız. tamamen koruma refleksi ile hareket ediyoruz" açıklamasını yapıyor.

Geçtiğimiz günlerde eşini kaybeden Edin'in çok sıkıntılı bir dönem içinde olduğunu belirten Meriçten, "Çok iyi eğitimli, başarılı bir isim. Ama ticari hayat zor. Edin'de sıkıntılı bir dönemde geçiyor" dedi. 
 
 Kemer Country'de yaşayan bazı tanınmış isimler
Çetin Nuhoğlu, Arman Kırım, Fatih Altaylı, Mehmet Aslantuğ-Arzum Onan, Azra Akın, Ersin Özince, Zafer Kurtul, Sami Erol, Semavi Yorgancılar, Agah Uğur, Saadettin Saran, Özalp Erkey, Metin Ar
 
Şirket sermayesi 600 bin YTL
İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre Kemer Yapı ve Turizm'in yönetim kurulu, Genel Müdür Fethi Ercan Kefli, Rasim Esat Edin ve Seçim Üstündağ'dan oluşuyor. Edin ve Üstündağ, şirkette birinci derece imza yetkisine sahip. Şirketin sermayesi ise 600 bin YTL olarak görülüyor.

Referans

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde