Ertuğrul Günay, ikinci kez bakanlıkta

Ertuğrul Günay, ikinci kez bakanlıkta

61. Hükümette Kültür ve Turizm Bakanlığına Ertuğrul Günay, ikinci kez getirildi.

Ertuğrul Günay, ikinci kez bakanlıkta
16px
24px
06.07.2011 14:43
ABONE OLgoogle

2007'den bu yana görevini sürdüren Günay, yeni kabinede de Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yapacak. 

     23. Türkiye Cumhuriyeti döneminde Basın Yayın ve Turizm Bakanlığı kuruldu. Bakanlık kurulduktan sonra İbrahim Sıtkı Yırcalı 1957-1958 tarihlerinde bu görevi yürüttü. Daha sonra Ali Server Somuncuoğlu, Zühtü Tarhan, Selim Rauf Sarper, Mustafa Cihat Baban, Kemal Sahir Kurutluoğlu, Kamran Evliyaoğlu, Celal Tevfik Karasapan ve Nurettin Ardıçoğlu Basın Yayın ve Turizm Bakanlığı yaptı. 

     Basın Yayın ve Turizm Bakanlığı, İsmet İnönü'nün başkanlığında Cumhuriyet Halk Partisi tarafından kurulan 28. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti döneminde Turizm ve Tanıtma Bakanlığı oldu. 

     Bakanlığın adı değiştiğinde görevi sürdüren Nurettin Ardıçoğlu, 1963 yılının sonuna kadar görevini sürdürdü. Daha sonra Ali İhsan Göğüş, Ömer Zekai Dorman, İsmail Hakkı Akdoğan, Nihat Kürşat, Necmettin Cevheri, Erol Yılmaz Akçal, Ahmet İhsan Kırımlı, Orhan Birgit, İlhan Evliyaoğlu, Lütfi Tokoğlu, Nahit Menteşe, Altan Öymen, İskender Cenap Ege, Alev Coşkun, Barlas Küntay ve İlhan Evliyaoğlu Turizm ve Tanıtma Bakanı olarak görev yaptılar. 
     
     İLK KÜLTÜR BAKANI TALAT SAİT HALMAN
     
     Türkiye ilk Kültür Bakanı ile 12 Mart sonrası kurulan Nihat Erim hükümeti döneminde tanıştı. Talat Sait Halman 13 Temmuz 1971 ve 13 Aralık 1971 tarihleri arasında bu görevi yürüttü.
     Daha sonra, Hayriye Ayşe Nermin Neftçi, Rıfkı Danışman, Avni Akyol, Ahmet Taner Kışlalı, Tevfik Koraltan, Mustafa Cihat Baban Kültür Bakanlığı görevini üstlendi. 

     Turizm ve Tanıtma Bakanlığı, Bülend Ulusu'nun başkanlığında 21 Eylül 1980'de kurulan 44. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti döneminde Kültür ve Turizm Bakanlığı adını aldı. Değişiklik sırasında Turizm ve Tanıtma Bakanlığı yapan İlhan Evliyaoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı olarak görevine 1983 yılının sonuna kadar devam etti. Evliyaoğlu'nun ardından, Mükerrem Taşçıoğlu, Ahmet Mesut Yılmaz ve Mustafa Tınaz Titiz, Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yaptı. 

     Turgut Özal'ın başkanlığında 21 Aralık 1987'de kurulan 46. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti döneminde, Kültür ve Turizm Bakanlıkları yeniden ayrıldı. Bu sırada Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yapan Mustafa Tınaz Titiz, Turizm Bakanlığını İlham Aküzüm'e, Kültür Bakanlığını Namık Kemal Zeybek'e devretti. 

     1989-2003 tarihleri arasında Bülent Akarcalı, Abdülkadir Ateş, Halil Çulhaoğlu, Şahin Ulusoy, İrfan Gürpınar, Bilal Güngör, İrfan Gürpınar, Işılay Saygın, Bahattin Yücel, İbrahim Gürdal, Ahmet Tan, Erkan Mumcu, Mustafa Rüştü Taşar ve Güldal Akşit Turizm Bakanı olarak görev yaptılar. 

     Aynı tarihler arasında Namık Kemal Zeybek, Gökhan Maraş, Durmuş Fikri Sağlar, Timurçin Savaş, Ercan Karakaş, İsmail Cem, Köksal Toptan, Durmuş Fikri Sağlar, Agah Oktay Güner, İsmail Kahraman, Mustafa İstemihan Talay, Suat Çağlayan, Hüseyin Çelik ve Erkan Mumcu Kültür Bakanı olarak görev yaptılar. 
     
     2003'TE KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI BİRLEŞTİ
     
     AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında kurulan 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti döneminde, Kültür Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı, TBMM'de 16 Nisan 2003'de kabul edilen 4848 sayılı yasa ile birleştirildi ve ''Kültür ve Turizm Bakanlığı'' adını aldı. 

     Aynı gün, Kültür Bakanı Erkan Mumcu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, Turizm Bakanı Güldal Akşit de kadından sorumlu Devlet Bakanlığı'na getirildi. Mumcu 15 Şubat 2005'te, Bakanlık görevinden ve partiden istifa etti. 

     Bunun üzerine TBMM 22. ve 24. dönem Aydın milletvekillerinden Atilla Koç, 21 Şubat 2005'te Erkan Mumcu'dan boşalan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na atandı. Koç, 29 Ağustos 2007'te görevini Ertuğrul Günay'a teslim etti. 

     Bu tarihten itibaren Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yapan Günay, 61. Hükümet döneminde de aynı görevini sürdürecek. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde