Erol Bilecik'in büyük ciro hedefi

Erol Bilecik'in büyük ciro hedefi

Index Grup kuruluşunun 25. yılında sağlam adımlarla büyümeye devam ediyor. Grubun 2014 ciro hedefi 2,266 milyar TL!

Erol Bilecik'in büyük ciro hedefi
16px
24px
12.03.2014 15:10
ABONE OLgoogle
İş dünyasında çeyrek yüzyılı deviren ve 2023’te teknoloji kulvarında Avrupa’nın ilk beş büyük grubu içinde olmayı hedefleyen Index Grup, 2014 için büyüme hedefini yüzde 10 artışla 2,266 milyar TL’ye çıkardı.
 
Bünyesinde İndeks Bilgisayar, Datagate Bilgisayar, Despec Bilgisayar, Netex, Artım, Homend ve Teklos Lojistik’i barındıran Index Grup, 2013 yılı performansını ve önümüzdeki dönem hedeflerini açıkladı.
 
Türkiye’nin lider bilişim teknolojileri grubu Index, organik-inorganik büyüme planları ve “geleceğin teknoloji dağıtım grubu” vizyonu doğrultusunda 2014 için büyüme hedefini yüzde 10’a, ciro hedefini ise 2,266 milyar TL’ye çıkarıyor.
 
Index Grup Cendere Vadisi’nde bulunan 40 dönüm büyüklüğündeki arazisinin imara açılması nedeniyle, Seba İnşaat firması ile geçtiğimiz yıl hasılat paylaşımı sözleşmesi imzalamıştı. Bu gelişmeler doğrultusunda iştiraklerinin yönetim merkezini Kâğıthane’de yeni bir binaya taşıyan Grup, 2006 yılından bu yana telekom ve bilişim firmalarına lojistik hizmet veren Teklos A.Ş.’nin operasyonlarını da grubun yeni yatırımı olan Gebze-Şekerpınar'daki 24 bin metrekarelik lojistik üssüne taşıyor.
 
Dünyanın en değerli markalarından biri olan Apple ile sözleşmesini 2013 sonunda iPhone distribütörlük anlaşmasıyla tamamlayan Index Grup, yeni dönemde akıllı mobil ürünler ve BT lojistiği alanında ses getirecek yatırımlarıyla ön plana çıkıyor.
 
Lojistikte yeni yatırımlar ve yeni istihdam merkezleri
Toplantıda lojistik üssü yatırımı ve taşınma süreci hakkında konuşan Index Grup CEO'su Erol Bilecik, “Bugün başta Apple olmak üzere 100’ü aşkın markanın distribütörlüğünü yapıyor ve her geçen gün büyümeye devam ediyoruz. Uzun süredir faaliyetlerimizi yürüttüğümüz Kâğıthane’deki yönetim merkezimizi, bölgedeki inşaat projeleri ile ön plana çıkan Seba Vadi İnşaat'ın çalışmaları nedeniyle yine aynı bölgeye dört kilometre uzaklıkta bir binaya taşıdık. Bundan böyle Index Grup olarak yeni binamızda hizmet vermeye devam edeceğiz" dedi ve Index Grup'un lojistik iştiraki Teklos'un taşınmasıyla ilgili olarak da şunları söyledi: 
 
"Bilişim teknolojileri, her sektörde olduğu gibi, yatay yapısı gereği lojistik sektöründe de önemli faaliyetlerin başında geliyor. Özellikle depolama ve atölye yönetimi hizmetleri, doğru ürünün doğru zamanda sevkiyatı tedarik zincirinde çok önemli halkaları oluşturuyor. Bundan böyle biz de Şekerpınar'daki yeni lojistik üssümüzde geniş hacimli iş yapan bilişim ve e-ticaret şirketlerinin yanı sıra, Index Grup bünyesindeki İndeks, Datagate, Despec, Netex, Homend ve Artım şirketlerine lojistik hizmetleri vermeye devam edeceğiz. Bu taşınma sonucunda yalnızca teknoloji şirketlerinin lojistik ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayacağız, aynı zamanda bölgede istihdam yaratma konusunda önemli bir atılım yapmış olacağız."
 
BT sektöründe 25 yıllık deneyim
Grubun performansının kamuoyuyla paylaşıldığı toplantıda konuşan Index Grup CEO’su Erol Bilecik, teknoloji sektöründe sahip oldukları çeyrek yüzyıllık bir tecrübe ile 2014 yılında, mobil ürünler ve BT lojistiği gibi sektörlerde de büyük atılımlara imza atacaklarını belirterek toplantıda şunları kaydetti:
 
“Son yıllarda özellikle tablete ve yeni mobil ürün fırsatlarına ağırlık verdik; iş ortaklarımıza katma değer yaratacak şekilde lojistik destek sağladık. Önümüzdeki dönemde ise Index Grup olarak 2015 yılına kadar gerçekleştireceğimiz stratejik yapılanmaları tamamlayarak, 2023’te teknoloji kulvarında Avrupa’nın ilk beş büyük grubu içinde olma hedefine doğru ilerleyeceğiz. ”
 
2013 yılında önemli gelişmeler
Geçtiğimiz yıldan itibaren yazılımdan sunucuya, depolama ürünlerinden lojistiğe kadar katma değerli bir yapıya odaklanan Index Grup, 2013 yılında sektördeki ana ürün grupları olan notebook ve masaüstü bilgisayarların yüzde 10'lar civarında bir küçülme yaşamasına ve sektörün kur gelişmelerinden olumsuz etkilenmesine rağmen, 2013 yılında yüzde 18 oranında büyüme kaydetmiş, yıl sonunda İndeks Bilgisayar'ın imzaladığı iPhone distribütörlüğü anlaşması ile telekom sektörüne de adım atmıştı. Bu doğrultuda iPhone ürünlerinden yıllık 250 milyon TL'nin üzerinde bir satış hacmine erişmeyi planlayan Index Grup, hedeflerine ulaşabilmek için iPhone ürünlerini, Türkiye çapında faaliyet gösteren tüm teknoloji firmalarına sunacağının altını çizmişti.
 
Rakamlarla Index Grup şirketleri
 
İndeks Bilgisayar
2014 yılı konsolide net satış hedefi 1,847 milyar TL olan İndeks Bilgisayar, 2013 yılında konsolide 1,615 milyar TL ciroya ulaştı. İndeks Bilgisayar, 1989 yılındaki kuruluşu sonrasında, dünyanın önde gelen birçok teknoloji firması ile Türkiye distribütörlüğü bazında anlaşmalar imzaladı. Şirket halen 100’ün üzerinde dünya teknoloji devinin distribütörlüğünü yapıyor. İndeks’in dağıtımını yaptığı markalar arasında Apple, HP, IBM, Lenovo, Dell, Asus, LG, Toshiba, Microsoft, Epson, OKI, Canon, Kingstone gibi isimler bulunuyor. İndeks Bilgisayar, “INDES” koduyla 2004 Haziran’ından bu yana İMKB’de işlem görüyor.
 
Datagate Bilgisayar
2006 yılının şubat ayında halkı arzı gerçekleşen Datagate Bilgisayar’ın 2013 yılı net satış geliri 157 milyon TL olurken şirket, 2014 yılı net satış hedefini 187 milyon TL olarak belirledi. 1992 yılında İstanbul'da kurulan, 2001 ve 2003 yıllarındaki yatırımlarla yüzde 85’i (halka arz sonrası yüzde 59,24’ü) İndeks Bilgisayar tarafından satın alınan Datagate Bilgisayar, yerli bilgisayar üreticilerinin ihtiyaç duyduğu bilgisayar parçalarını sağlıyor. PC üretiminde vazgeçilmez olan bu ürünlere yönelik ithalat, temsilcilik, satış, pazarlama, dağıtım, lojistik ve satış sonrası hizmetler alanında da faaliyet gösteren Datagate Bilgisayar, dizüstü bilgisayar, yazıcı ve bilgisayar monitörlerinin satışını yapıyor. Intel, Seagate ve Acer gibi pek çok yabancı markanın temsilciliğini ve distribütörlüğünü de sürdürüyor. Ankara ve İzmir’de irtibat büroları bulunan şirket, Şubat 2006’dan bu yana İMKB’de işlem görüyor.
 
Despec Bilgisayar
1995 yılında kurulan Despec Bilgisayar, tamamen tüketim malzemeleri alanında faaliyet gösteriyor. Konusunda en büyük sermayeye sahip şirketin temeli, grubun ana şirketi olan İndeks Bilgisayar’ın tüketim malzemeleri alanından ayrılmasıyla ortaya çıktı. Şirketin 2013 yılı net satış gelirleri 141 milyon TL’ye ulaşırken, 2014 yılı net satış hedefi ise 172 milyon TL olarak açıklandı. 2010 yılında halka arz edilen Despec Bilgisayar’ın dağıtımını yaptığı markalar arasında HP, IBM, Imation, Canon, Maxell, Lexmark, Targus, Sony, OKI ve Epson gibi birçok dünya devi bulunuyor. Şirket, Aralık 2010 tarihinde hisselerinin yüzde 39,35’lik kısmını halka açtı. 
 
Neteks
1996 yılında kurulup 2001 yılında Index Grup bünyesine giren Neteks’in 2013 yılı net satış geliri 203 milyon TL, 2014 ciro hedefi ise 211 milyon TL’dir. Hızla büyüyen Neteks, ağ ve iletişim teknolojileri alanında faaliyet gösteriyor. Neteks bu tür ürünlerin bir numaralı dağıtıcısı olma hedefine doğru ilerlerken, Cisco Systems, Nortel Networks, 3Com, HP Networking, Avaya gibi büyük kuruluşlarla iş ortaklığı içinde hareket ediyor. Neteks ürün satışının yanı sıra projelendirme ve uygulama konularında da firmalara yol gösteriyor. Neteks, Temmuz 2007’den bu yana iletişim ağı, güvenlik, mobilite ve yakınsama ürünlerinde dünya liderlerinden biri olan Westcon Group ile yüzde 50-50 ortaklığa sahip bulunuyor.
 
Artım Bilişim
2003 yılında İstanbul’da kurulan Artım Bilişim A.Ş. dağıtımını üstlendiği ürün ve servisler ile Bilişim Teknolojileri endüstrisindeki lider firmalardan olmayı amaçlıyor. Artım’ın 2013 yılı net satış geliri 55 milyon TL oldu. 2014 ciro hedefi ise, 70 milyon TL olarak açıklandı. Özellikle finans, lojistik ve depolama alanlarında satış öncesi ile sonrası hizmetlerinin kullanımı sırasında katma değerli servis sunumunu geliştirmeyi amaçlayan şirket, İstanbul ve Ankara’daki ofislerinde bilişim dünyasının ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak faaliyet gösteriyor. Artım Bilişim 2011 yılından itibaren tüm çözümlerini Index Grup güvencesi ve gücü altında sunmaya devam ediyor. 
 
Teklos
Index Grup bünyesinde telekom ve bilişim firmalarına lojistik hizmet veren Teklos A.Ş.’nin 2013 yılı net satış geliri 10 milyon TL oldu. Şirket, 2017 yılında net satış hedefini 30 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.
 
Index Grup’tan çarpıcı 2013 İstatistikleri
* Index’in 2013 yılında satışını gerçekleştirdiği Notebook kutularının ağırlığı, 225 ton ağırlığında olan Özgürlük Heykeli’nin 6 katı kadardır.
 
* 2013 yılında satışını gerçekleştirdiğimiz yazıcıların kapladığı alan kara sınırları Fransa ile çevrili ülke olan Monako yüzölçümünün 6 katı kadardır.
 
* Index’in 2013 yılında satışını gerçekleştirdiği tablet sayısı, Amazon Havzası’nın çok büyük bir kısmını kapsayan Amazon Ormanları’nın sahip olduğu ağaç sayısının 4 katı kadardır.
 
* Netex’in 2013 yılında satışını gerçekleştirdiği bakır kabloların uzunluğu, kuzey-güney uzantısından tüm Amerika kıtasını kat eden Panamerikan Karayolu’nun uzunluğuna eşdeğerdir.
 
* Datagate’in 2013 yılında satışını gerçekleştirdiği işlemciler (CPU) üst üste konulduğunda, Dubai’de bulunan dünyanın en yüksek gökdeleni Burj Halife’nin yüksekliğinin 25 katı kadardır.
 
* Despec’in 2013 yılında satışını gerçekleştirdiği kartuşlar ile 60 tane Şehir Hatları Vapuru boyayabilirdik.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde