Ermenilere karşı Türk diyasporası hazırlığı

Ermenilere karşı Türk diyasporası hazırlığı

Hükümet, Ermeni diyasporasından esinlenerek Türk diyasporası oluşturmak için harekete geçti.

Ermenilere karşı Türk diyasporası hazırlığı
16px
24px
05.06.2012 08:17
ABONE OLgoogle

Hükümet, Ermeni soykırımı iddiaları başta olmak üzere Türkiye’ye yönelik dünyadaki girişimlere karşı resmen bir Türk diyasporası oluşturma kararı aldı. 7-8 Haziran tarihlerinde yurtdışındaki 500 Türk kuruluşunun temsilcisi Ankara’da bakanlarla bir araya gelecek. Türk diyasporasının Ermeni tezlerinin yanısıra Avrupa’daki ırkçılık ve İslamofobia konularında birlikte hareket edeceği stratejiler belirlenecek.

AKP’nin son dönemdeki AB sürecini ve Kürt sorununun çözümünü ikinci plana iten politikaları çerçevesinde hükümetten sürpriz bir adım daha geldi. Edinilen bilgilere göre hükümet, Ermeni diyasporasından esinlenerek bir Türk diyasporası oluşturmak için harekete geçti.

Yurtdışında yaklaşık 6.5 milyon Türk vatandaşının temsilcileri, ilk kez hükümetin organize ettiği bir toplantıda bir araya gelecek. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın talimatıyla ve ev sahipliğinde düzenlenecek toplantıyla Türk diyasporasınan resmen adı da konulmuş olacak. Toplantıya, yurtdışındaki Türk vatandaşların temsilcisi olan 500 federasyon, dernek ve vakıf başkanı katılacak. Toplantılara ayrım yapılmaksızın bütün görüşleri temsil eden yurtdışındaki tüm STK temsilcileri davet edildi.

Bozdağ’a bağlı Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı tarafından organize edilen toplantılar 7-8 Haziran’da Ankara’da yapılacak. Toplantılarda yurtdışındaki Türklerin sorunları tartışılacak ve Türkiye’yi ilgilendiren konularda dünyadaki tüm Türklerin ortak hareket etmesinin yolları aranacak

Toplantıda, Türk diasporasının, son olarak Fransa’da gündeme gelen ve çok sayıda ülkenin de parlamentosunda tartışılan Ermeni soykırımı iddiaları başta olmak üzere, Avrupa’da artan ırkçılık, Türkiye’nin AB üyeliği, vizelerin kaldırılması ve İslamafobia gibi konularda ortak hareket etmesi için stratejiler belirlenecek. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın açılış konuşmasını yapacağı toplantıya çok sayıda bakanın katılacak olması, hükümetin Türk diyasporası oluşturma konusuna verdiği büyük önemi ortaya koydu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç toplantılara katılarak Türk diyasporası temsilcilerini dinleyecek ve bakanlıkları ile ilgili konularda atılacak adımları ifade edecek. Toplantılarda, ayrıca yurtdışındaki vatandaşların eğitimden ticarete, sosyal güvenlikten aile ve gençlik sorunlarına kadar birçok sorunu masaya yatırılacak.

Erdem Gül/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde