Erken seçimin ayak sesleri bürokrasiden geldi

Erken seçimin ayak sesleri bürokrasiden geldi

MHP’nin örtülü desteği ile Meclis Başkanlığı’nı kazanan AKP, erken seçimin startını verdi.

Erken seçimin ayak sesleri bürokrasiden geldi
16px
24px
06.07.2015 07:36
ABONE OLgoogle
MHP’nin örtülü desteği ile Meclis Başkanlığı’nı kazanan AKP, erken seçimin startını verdi. Bürokrasiye, “çalışmalarınızı 7 Haziran seçimleri öncesi gibi sürdürün” talimatı veren hükümet, ilk kez Meclis’e giren milletvekilleri için ise “hak kaybını” önleyecek çalışma yapılmasını istedi

Türkiye, AKP’nin hangi parti ile koalisyon yapacağını tartışırken AKP, erken seçim için çalışmalara başladı. Erken seçimin işaretleri ise bürokratlardan geldi. Bürokrasi, erken seçimle ilgili pozisyon alırken, erken seçimin de altyapısını oluşturacak teknik ve hukuki çalışmalara başladı. Çalışmalar, Kasım ayı gibi erken seçim yapılmasına yönelik sürdürülüyor. Bürokraside erken seçimin işareti olarak nitelendirilen gelişmeler şöyle:

MÜKELLEFİN ÜZERİNE GİTMEYİN

Erken seçimin ilk işareti ekonomi bürokrasisinden geldi. 7 Haziran seçimlerinin ardından, Maliye ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ‘rutin” incelemelerine başladı. Hatta, 8 Haziran’dan itibaren binlerce kişiyle ilgili olarak inceleme başlatıldı. Seçim öncesinde askıya alınan incelemelerde tamamlanması için çalışmalara hız verildi. Yine bazı kamu kurumları da, ertelenen zamları hayata geçirmek için hükümetten izin istedi.

Ancak, bürokrasiye “çalışmalarınızı 7 Haziran öncesi gibi sürdürün” talimatı geldi. Yani, vatandaşların tepkisine çekecek düzenlemelerden uzak durulması istendi. İncelemeler ile zamlar konusunda dikkatli olunması talep edildi. Bu konudaki talimatlar ise Türkiye genelindeki il başkan ve müdürlüklerine de bildirildi. Bu durum, bürokraside erken seçim için pozisyon alma olarak yorumlandı.

“HAK KAYBI” İÇİN DÜZENLEME

Erken seçimin ikinci işareti olarak da, 7 Haziran seçimlerinde ilk kez milletvekili seçilen kişilerin özlük hakları konusunda çalışma yapılması oldu. Bu konuda, AKP Hükümeti’nin yanı sıra Meclis Başkanlığı’ndan da ortak çalışma yapması kararlaştırıldı. Yani, ilk kez milletvekili seçilen kişilerin, hak kayıplarının ortadan kaldırılması için, çalışma yapılacak.

Bunun için Meclis’ten bir yasal düzenleme yapılması öngörülüyor. Örneğin, iki yıllık süre dolmadan, emekli milletvekillerin vekil emeklisi sayılması gibi düzenlemeler yapılması öngörülüyor. Yine bu kişilerin, eş ve çocuklarının da bazı avantajlar sağlanması da düşünülüyor. Yani erken seçim kararına, yeni milletvekillerinin itiraz etmesinin önü kapatılacak.

BARAJ ÇALIŞMASI YENİDEN BAŞLADI

Erken seçim için yapılan üçüncü çalışma ise seçim barajı konusunda oldu. AKP’nin 13 yıldır gündemde tuttuğu seçim barajının düşürülmesi konusundaki çalışmaları yeniden masaya getirdi. Barajın yüzde 7’ye veya 5’e çekilmesi amaçlanıyor. Böylece, HDP’nin AKP oyları üzerindeki etkisinin de azaltılması amaçlanıyor.

Barajın düşürülmesi konusunda bir yıllık süre sıkıntısı yaşanıyor. Bunun da tüm partiler tarafından kabul edilecek bir yasal değişiklik ile giderilmesi amaçlanıyor. Böylece, AKP, erken seçimlerde “barajı kaldırdık hodri meydan” demeye hazırlanıyor.

Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde