Ergun Özen: Korkulan olmayacak

Ergun Özen: Korkulan olmayacak

Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, "Kısa vadeli faizlerin ABD'de artması 2015'in ikinci yarısından önce olmayacak" dedi.

Ergun Özen: Korkulan olmayacak
16px
24px
11.04.2014 15:56
ABONE OLgoogle
Fed'in varlık alımlarını Ekim'de bitireceğinin anlaşıldığını ama bunun bir etkisinin görülmediğini belirten Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, "Kısa vadeli faizlerin ABD'de artması 2015'in ikinci yarısından önce olmayacak" dedi.

Ergun Özen, CNBC-e'de ekonomiye dair değerlendirmelerde bulundu. 2014'ün ilk çeyreğinin Türkiye'de iyi geçtiğini söyleyen Özen, "Bundaki en büyük neden Amerika Merkez Bankası'nın politikalarından artık piyasaların korkmadığının, ABD'de geniş para politikasından sıkı politikaya geçişin gelişen ekonomileri o kadar da olumsuz etkilemeyeceğinin belli olması" şeklinde konuştu. Yükselen piyasalara fon girişi olduğunu ifade eden Özen, birinci çeyreğin bankacılık sektörü için de iyi geçtiğini kaydetti.

BÜYÜMENİN KALİTESİ ARTACAK

Büyümenin kalitesinin bu sene çok iyi olacağını söyleyen Özen, "Büyüme rakamı geçtiğimiz senenin daha aşağısında olabilir ama kalitesi çok artacak. Dış talebin katkısı çok artacak, iç talebinki düşecek. Bu nedenle de cari işlemler açığımız daralacak" dedi.

RUSYA'DAN KAÇAN PARA BİZE GELEBİLİR

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin Türkiye'ye etkilerini değerlendiren Özen, "Rusya'dan kaçan para bize gelebilir, Rusların kendi parası da bize gelebilir. Bu yüzden olumlu ama yükselen piyasalardaki havayı bozacaksa o açıdan da olumsuz" şeklinde konuştu.

KORKULAN OLMAYACAK

Fed'in varlık alımlarını Ekim'de bitireceğinin anlaşıldığını ama bunun bir etkisinin görülmediğini söyleyen Özen, "Korkulan şey olmayacak. Kısa vadeli faizlerin ABD'de artması 2015'in ikinci yarısından önce olmayacak. O da çok iyi haber" dedi.

GENİŞLEME POLİTİKALARI BİZE YARAR

Avrupa ve Japonya merkez bankalarının parasal genişleme politikası izlemesinin Türkiye'ye yarayacağını ifade eden Özen, bu durumun ihracatı destekleyeceğini söyledi. Avrupa'da milliyetçi partilerin yükselmeye başladığını söyleyen Özen, bu partilerin Avrupa Birliği'ne karşı olduklarını ve Avrupa'nın bir an önce ekonomisini toparlamazsa birliğin dağılma riskiyle karşılaşabileceğini söyledi.

Özen bu amaçla Avrupa Merkez Bankası'nın bir an önce devreye girip genişlemeci para politikasını başlatmasını beklediğini belirtti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde