Ergenekon davasında kritik gelişme!

Ergenekon davasında kritik gelişme!

Ergenekon davasının tutuksuz sanığı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, tahliye olduğu tarihten itibaren dava dosyasına dahil edilen belgeler ve delillerin kuvvetli suç şüphesi oluşturması gerekçesiyle tutuklandı.

Ergenekon davasında kritik gelişme!
16px
24px
10.01.2012 13:00
ABONE OLgoogle

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen İkinci Ergenekon davasında Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuksuz sanık emekli Orgeneral Hurşit Tolon hakkında, GATA ve Adli Tıp Kurumu'ndan gelen raporlar ile yeni delillerin kuvvetli suç şüphesi oluşturduğunu gerekçe göstererek tutuklama kararı verilmesini talep etti. Duruşmaya yaklaşık yarım saat ara verildi.

 Saat 11.00'de başlayan duruşmada sanık Tolon'un avukatları, savcının tutuklama talebine itiraz ederek gerekçelerini açıkladı. Avukat İlkay Sezer, sanık Tolon hakkındaki tüm suçlamanın oğlunun evinden ele geçirilen iki adet Elba marka CD üzerinden yapıldığını savundu. Bu CD'lerin delil olarak sayılamayacağı yönünde açıklamalarda bulunduklarını hatırlatan avukat Sezer, bu durumun hayatın olağan akışına aykırı olduğunu söyledi.

Avukat Dilek Helvacı da, sanık Tolon'un daha önceden 7 ayı aşkın süre tutuklu kaldıktan sonra dosya kapsamını ve delilleri karartma ihtimali bulunmadığı gerekçe gösterilerek 6 Şubat 2009 tarihinde tahliye edildiğini belirtti. Sağlık sorunları ve yaşının da tahliye gerekçesine ilave edildiğini belirten Helvacı, "Adli kontrol şartı ile tahliyesine karar verilmiştir. Sanık Tolon, adli kontrol kararına da riayet etmiştir. Tutuklama kararı verilmesinin uygun olmadığı kanaatindeyiz." diye konuştu.

 Tolon'un diğer avukatı Köksal Bayraktar ise, 70 yaşındaki müvekkilinin son yıllarını ailesinin yanında huzur içinde geçirme çabası içerisinde olduğunu söyledi. Tolon'un, 4 gün süren çapraz sorgusu sırasında kendisine yöneltilen yüzlerce soruya dürüstçe cevap verdiğini belirten Bayraktar, savcının tutuklama kararı verilmesi yönündeki talebinin reddedilmesine karar verilmesini istedi.

 Savcının talebinin ardından söz alan Tolon, "Sayın başkan, yüce heyet, ben huzurunuzda 4 gün yüce mahkemenizin ve savcılık makamının sorularına tüm samimiyetimle ve açıklıkla yanıt verdim. Ben hiçbir örgütün ne yöneticisi ne de üyesi oldum. 7 ayı aşkın süre tutuklu kaldım. İddianamede yer alan katıldığım toplantılardaki konuşmalarımın hiçbiri şiddet, cebir ve terör yöntemlerini içermemektedir. Toplantılara katılmanın sosyal yaşamıma uygun ve Anayasal hakkım olduğunu düşünüyorum. Ben sağlık durumum nedeniyle tahliye edilmedim. Yaşım ve sağlık durumum da buna gerekçe gösterildi. Ben duruşmalara geldim. Kaçmadım. Adli kontrol tedbirlerine uydum. Buradayım. duruşmalara tekrar geleceğim. Bu talebi hak etmiyorum. Takdir yüce heyetinizin." dedi.

 Mahkeme heyeti duruşmaya karar için saat 11.15'te tekrar ara verdi. Ara sırasında Tolon'un eşi Ayla Tolon ile kardeşi Bülent Tolon'un ağladıkları gözlenirken Hurşit Tolon'un her iki yakınını da teselli etmeye çalıştığı görüldü.

 Saat 11.55'te başlayan duruşmada Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese sanık Tolon'un, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs ve görevini kısmen ya da tamamen yapmasına engel olmaya teşebbüs etmek" (Darbe teşebbüsü) suçlarından yargılandığını hatırlattı. Başkan Özese, Hurşit Tolon'un 6 Şubat 2009 tarihinde tahliye edilmesinin ardından dava dosyasına Tolon ile alakalı olarak gelen yeni belge ve delillerin, kuvvetli suç şüphesi oluşturması ve delilleri karartma ihtimali bulunmasını gerekçe göstererek Hurşit Tolon'un tutuklanmasına karar verdiklerini açıkladı. Kararın açıklanması ile birlikte izleyi bölümünde ağladığı gözlenen Hurşit Tolon'un eşi Ayla Tolon'un, "Allah belanı versin" diye bağırdığı gözlendi.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADILAR

Kararın ardından Tolon’un eşi ve kardeşi gözyaşlarını tutamadı. Eşi Ayla Tolon mahkeme heyetine de tepki gösterdiği görüldü. Kararın ardından tutuklama işleminin yapılabilmesi için duruşma salonu boşaltıldı. Tolon’un tutuklama işlemler devam ediyor. Hurşit Tolon, silahlı terör örgütü yöneticisi olmak ve darbe planlamaktan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası istemiyle yargılanıyor. Soruşturma aşamasında 6 Temmuz 2008 tarihinde tutuklanmasına karar verilen Emekli Orgeneral Tolon, yaklaşık yedi ay tutulduğu Silivri Cezaevi’nden 7 Şubat 2009 sağlık durumu bozulduğu gerekçesiyle tahliye edilmişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde