Ergenekon Davası: Sırada Karamehmet var

Ergenekon Davası: Sırada Karamehmet var

''Ergenekon'' davasında mahkemenin tanık olarak dinlenilmesi amacıyla çağırdığı iş adamı Mehmet Emin Karamehmet de Silivri Cezaevi'ne geldi.

Ergenekon Davası: Sırada Karamehmet var
16px
24px
22.05.2012 14:55
ABONE OLgoogle

Ergenekon Davası'nın bugünkü duruşmasında Bülent Ecevit'in koruma müdürü recai Birgün dinleniyor. İşadamı Mehmet Emin Karamehmet ise tanık olarak dilenmek üzere mahkeme salonunda

  ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' ve birinci ''Ergenekon'' davalarının ikinci ''Ergenekon'' davasıyla birleştirilmesinin ardından, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 61'i tutuklu 256 sanıklı davanın 186. duruşması başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, CHP Zonguldak Milletvekili ve Başkent Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ve CHP Milletvekilli gazeteci Mustafa Balbay ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 36 tutuklu sanık katıldı.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu 25 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.

''Odatv'' davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük de duruşmada hazır bulundu. Duruşmaya, dünkü oturumda tanık olarak dinlenilen merhum Başbakan Bülent Ecevit'in eski koruma müdürü ve eski DSP Milletvekili Recai Birgün de katıldı.

MAHKEME BAŞKANININ UYARILARI

Haberal'ın avukatı Dilek Helvacı'nın kendisine yönelttiği soruları yanıtlayan Birgün, ''Rahşan Ecevit ile aynı iddialarla ortaya çıkmanıza rağmen neden görüşleriniz ayrıldı'' sorusuna, ''Rahşan Ecevit, 'Ergenekon' operasyonlarının iktidar partisinin güdümünde olduğunu düşünüyordu. Ben de tam tersini'' diye yanıt verdi. Helvacı'nın, ''Rahşan Hanım, sizin için Bülent Ecevit'in ilkeli siyaset anlayışına aykırı davrandığınızı söylüyor'' şeklindeki sözleri üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, ''Başkalarının görüşlerinden soru soramazsınız. Tanığı yargılamıyoruz. Bu kabul edilemez'' diyerek uyarıda bulundu.

Helvacı, ''Bir grup, Ecevit'in siyasi komplolarla iktidardan ayrıldığını iddia ediyor, bir grup da Birgün'ün seçim dönemlerinde böyle iddialar ortaya attığını söylüyor'' diyerek, Birgün'ün DSP'den milletvekili seçildiğine değindi.

''Tanığı yargılamıyoruz. Milletvekili seçilmek her vatandaşın amacı olabilir'' diyen Başkan Özese, Helvacı'nın yönelttiği bazı sorulara da ''Sorularınız tanığın düşüncelerini sorgular vaziyette'' diyerek izin vermedi. Özese, ''Siyasi dava değil, hukuki dava. Tanığın kişiliğini yargılar mahiyette soru sormayın'' dedi.

Helvacı'nın, tanığın yaptığı açıklamalarda çelişkiler olduğunu belirtmesi üzerine Birgün, ''Bende bir çelişki yok. Gördüklerimi anlatıyorum. Neyi gördüm, neyi duydum anlatmaya çalışıyorum. Bunların gerçek olduğuna inanıyorum'' dedi. Birgün, açıklamalarında sanıkları suçlamadığını belirterek, ''O dönemde bir yapılanma olduğunu düşünüyorum. O yapılanma bu mu bilmiyorum'' dedi. Helvacı'nın ''Bir tek siz varsınız inanan. Belgeler farklı söylüyor'' diye konuştu.

Helvacı'nın, ''Ecevit hakkında iş göremezlik raporu verileceği bir duyum mu, yoksa size hastaneden arayarak kati raporu için çağırdılar mı'' sorusuna Birgün, ''Haberal beni telefonla aradı. Son bir kontrole gelmemizi istedi. 'Kati rapor tabirini kullandı mı' tam olarak hatırlamıyorum'' diye yanıt verdi.

Duruşma, Haberal'ın Birgün'e sorularını yöneltilmesiyle devam ediyor.

Bu arada, mahkemenin tanık olarak dinlenilmesi amacıyla çağırdığı iş adamı Mehmet Emin Karamehmet de Silivri Cezaevi'ne geldi. Karamehmet, salonun bulunduğu bölüme giriş yaptı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde