Erdoğan yemin etti, Türkiye yeni sisteme geçti: Artık bana Başkan deyin

Erdoğan yemin etti, Türkiye yeni sisteme geçti: Artık bana Başkan deyin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis'te namusu ve şerefi üzerine tarafsızlık yemini etti. Yemin sonrası yeni sistem resmen başladı. Erdoğan'ın kabinesi de Saray'daki "Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni"nin ardından açıklanacak.

Erdoğan yemin etti, Türkiye yeni sisteme geçti: Artık bana Başkan deyin
16px
24px
09.07.2018 16:39
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda yemin etti. Erdoğan'ın yeminiyle birlikte, parlamenter sistem sona erdi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen başladı. Erdoğan, Meclis çıkışı gazetecilerin "Size artık Cumhurbaşkanı mı diyelim, başkan mı diyelim?" sorusuna, 'Başkan' yanıtını verdi.

Yeni dönemin resmen başlayacağı yemin töreni için Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden ayrılarak Meclis'e gelen Erdoğan, Geçici TBMM Başkanvekili Hakkı Köylü tarafından resmi törenle karşılandı.

Tören kıtasını selamlayan Erdoğan, daha sonra eşi Emine Erdoğan ile birlikte Meclis Şeref Holü'ne geçti. Erdoğan'ı, Şeref Holü girişinde, Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı ve milletvekilleri karşıladı.

Erdoğan'a, Başkanlık Divanı girişinde, Geçici TBMM Başkanı Durmuş Yılmaz eşlik etti.

Ardından TBMM Genel Kurulu,Yılmaz başkanlığında açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mazbatasını aldıktan sonra yemin etti.

'DUYGULARIMI TÖRENDE AÇIKLAYACAĞIM, BAŞKAN DİYEBİLİRSİNİZ'

Erdoğan'ın yeminiyle birlikte parlamenter sistem sona erdi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen başladı.

Erdoğan, yemin töreninin ardından, "Her şey gayet güzel oldu milletin önünde. İnşallah bundan sonraki daha güzel olur" dedi.

Meclis'ten ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, duygularını Külliye'deki törende açıklayacağını söyledi.

Erdoğan, gazetecilerin "Size artık Cumhurbaşkanı mı diyelim, başkan mı diyelim?" sorusuna, "Başkan diyebilirsiniz" yanıtını verdi.

ERDOĞAN ANITKABİR'DE

Erdoğan yemin törenin ardından Anıtkabir'e geldi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakılmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan burada bir açıklama yaptı ve Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

Erdoğan, "Bu önemli dönüm noktasında 12. Cumhurbaşkanı ve cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin birinci cumhurbaşkanı olarak milletimizin birliğini ve kardeşliğini güçlendirmeye, ülkemizi büyütmeye, devletimizi yüceltmeye devam edeceğimize bir kez daha söz veriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümünde hedefleriyle buluşturmaya kararlıyız" dedi.

VATANDAŞ GÜL ATTI

Vatandaşların çiçek ve karanfiller koyduğu Erdoğan'ın makam arabası rengarenk oldu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yemin etmek için eşi Emine Erdoğan ile Meclis'e geldi. Erdoğan’ı TBMM girişinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı törenle karşıladı. En yaşlı vekil sıfatıyla Durmuş Yılmaz oturumu açtı. Yılmaz, Erdoğan'aCumhurbaşkanlığı mazbatasını verdi. CHP'liler Erdğan'ın Meclis'e gelişi sırasında ayağa kalkmadı.  Erdoğan kürsüde böyle yemin etti.

İşte Erdoğan'ın ettiği yemin:

MADDE 103- Cumhurbaşkanı, görevine başlarken Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde aşağıdaki şekilde andiçer:

“Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim.”

YENİ SİSTEME GEÇİLDİ

Erdoğan'ın yemin etmesiyle Türkiye resmen Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi'ne geçmiş oldu. 

Yeminin ardından  İstiklal Marşı okundu!

ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA: BANA BAŞKAN DEYİN

Cumhurbaşkanı yemin töreninin ardından ilk açıklamasında "Her şey gayet güzel oldu. İnşallah bundan sonrası daha güzel olur. Hayırlı uğurlu olsun" dedi. Erdoğan kendisine nasıl hitap edileceği ile ilgili soruya ise "Başkan diyebilirsiniz" karşılığını verdi. 

18-07/09/erdo.jpg
Ankara'da tarhi görüntüler... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konvoyu Meclis'e giriş yaparken, vatandaşlar da makam aracına çiçek attı. 

18-07/09/01.jpg
Cumhurbaşkanı'nı tören kıtası karşıladı. Erdoğan tören kıtasını selamladıktan sonra eşi Emine Erdoğan'la birlikte TBMM'ye girdi. 

18-07/09/02.jpg

18-07/09/03.jpg

Muhafız alayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı böyle bekledi... 

18-07/09/ttt-1531142805.jpg

 

MHP Lideri Devlet Bahçeli, Genel Kurul salonuna girdi. Bilal Erdoğan, Sümeyye Erdoğan, Esra Albayrak ve Sümeyye Erdoğan’ın eşi Selçuk Bayraktar da salona girdi.

18-07/09/gorr.png

KABİNE 21.30'DA AÇIKLANACAK

Cumhurbaşkanlığı sitesinde bugünün programıyla ilgili olarak şu bilgiler yer aldı:

16:30 Sayın Cumhurbaşkanımızın Yemin Töreni (TBMM)

17:15 Anıtkabir Ziyareti

18:00 Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni (Cumhurbaşkanlığı Külliyesi)

19:30 Sayın Cumhurbaşkanımızın Törene Katılan Misafirler Onuruna Vereceği Akşam Yemeği (Cumhurbaşkanlığı Külliyesi)

21:30 Basın Açıklaması (Cumhurbaşkanlığı Külliyesi)

MİSAFİRLER ANKARA'YA GELDİ

Törene katılmak için Türkiye'ye gelen ilk devlet başkanlarından biri Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı Teodore Obiang oldu.

Ceiba Intercontinental adlı uçakla saat 08.35'te Ankara'ya varan Obiang, Esenboğa Havalimanı'nda askeri törenle karşılanarak havalimanının şeref salonunda misafir edildi.

Kongo Cumhuriyeti Meclis Başkanı Isidore Mvouba da törene katılmak için sabahın erken saatlerinde Ankara'ya ulaştı.

CUMHURBAŞKANLIĞI GÖREVE BAŞLAMA TÖRENİ

Recep Tayyip Erdoğan'ın, bugün Beştepe'de düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni'ne 22 devlet başkanı, 28 başbakan ve parlamento başkanı ile 6 uluslararası örgütün genel sekreterinin iştirak etmesi bekleniyor.

Erdoğan, saat 16.30'da TBMM Genel Kurul'da yemin ettikten sonra Anıtkabir'i ziyaret edecek.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, saat 18.00'de çok sayıda yabancı devlet, hükümet, meclis ve heyet başkanlarının yanı sıra Türkiye'nin tüm kesimlerini temsilen davet edilenlerin katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni yapılacak.

Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, misafir devlet, hükümet ve meclis başkanlarına akşam yemeği verecek. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzenleyeceği basın toplantısıyla Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ni de kamuoyuna ilan edecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde