Erdoğan ve Putin 6 konuda anlaştı: İşte zirveden çıkan kritik kararlar

Erdoğan ve Putin 6 konuda anlaştı: İşte zirveden çıkan kritik kararlar

Erdoğan-Putin zirvesinden 6 başlıkta mutabakat çıktı.

Erdoğan ve Putin 6 konuda anlaştı: İşte zirveden çıkan kritik kararlar
16px
24px
11.10.2016 04:30
ABONE OLgoogle

Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak stratejik önemdeki Türk Akımı’nda imzalar atıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 1 saat 40 dakika süren kritik görüşmesinin ardından dünya enerji jeopolitiğini etkileyecek Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nde imzalar atıldı. İki hattan oluşacak ve tahmini 63 milyar metreküp kapasiteye sahip olacak hatlardan biri Türkiye'nin ihtiyaçları için kullanılacak. Diğer hatla Rus gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınacak. Avrupa'yı Rus bağımlılığından kurtarmak için projeyi baltalamaya çalışan ABD'nin anlaşmadan rahatsız olup olmayacağı merak ediliyor.

Müjde: Rusya'dan doğalgaz indirimi için talimat

SON NOKTA KONULDU

Görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yapan iki lider anlaşmayı duyurdu. İki liderin sözleri Türkiye-Rusya arasındaki normalleşmenin tamamlandığını da gösterdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türk Akımı projesinde nokta başkanlar huzurunda konmuş oldu. Türkiye-Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine olan inancım tamdır" dedi. Erdoğan, Akkuyu Nükleer Santrali'nin hızla devam etmesinde de mutabık kaldıklarını belirterek, "Zaman kaybının önümüzdeki süreçte telafi edileceği inancındayım" dedi.

GAZA İNDİRİM

Erdoğan-Putin zirvesinden sadece Türk Akımı anlaşması çıkmadı. İki lider doğalgaz indirimi, uçak krizinden sonra Rusya'nın durdurduğu narenciye ithalatı ve savunma ile uzay alanında da işbirliği kararı aldı. "Türkiye'yi enerji hub'ı haline getirme planları çerçevesinde çalışmalarımız sürdürüyoruz" diyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin doğalgaz indiriminde mutabık kalındığını açıkladı. Oranlar konusunda bilgi verilmedi. Türkiye'den bazı narenciye ürünlerinin ithalatına izin verme kararı aldıklarını da açıklayan Putin, "Bugün Rusya hükümeti bir karar aldı.

Türkiye'den ihraç edilen ve kısıtlama olan bazı kalemlerin Rusya'ya tekrar ithalatını açıyoruz. Özellikle narenciye ve diğer yaş meyve sebze ve tarım ürünlerini Rus piyasasına açmış olduk. 2015 yılında Türkiye'den ihracatın hacmi 500 milyon dolar civarındaydı. Türk ürünlerinin Rusya pazarına girmesiyle Rusya'daki fiyatların düşeceğini bekliyorum" dedi. Savunma sanayisi alanındaki işbirliğinin sürdürülmesinden yana olduklarını da belirten Putin, "Uzay alanındaki işbirliğinin genişletme imkânını konuştuk. Roskosmos, Türkiye için uydu hazırlanması ve fırlatılması ile ilgili ihaleye katılmaya hazır" diye konuştu.

Rusya ile dev anlaşma: Rus gazı Türkiye'ye taşınacak

2014'TE AÇIKLANMIŞTI

Rusya ile Türkiye arasında son dönemde masada yer alan en önemli doğalgaz projelerinin başında Türk Akımı geliyor. Projenin detayları Aralık 2014'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ankara ziyareti sırasında ortaya çıktı. Avrupa'ya doğalgazını Ukrayna üzerinden satan Rusya, bu ülke ile yaşadığı sorunlar ardından doğalgazını alternatif bir yolla taşımak istiyordu. Proje bu nedende gündeme gelmişti. Boru hattının planlanan tahmini taşıma kapasitesi yılda 63 milyar metreküp. Türkiye'nin bu projeden yılda yaklaşık 14 milyar metreküp doğalgaz alması ve geriye kalan 49 milyar metreküp gazın Avrupa'ya ihraç edilmesi düşünülüyor. Türk Akımı'nın 19 milyar dolara mal olması bekleniyor. İki ülke arasındaki anlaşmalar doğrultusunda inşaat Mayıs 2015'te başladı. Rus savaş uçağınının düşürülmesinin ardından projeyle ilgili çalışmalar donduruldu.

İKİ LİDER 6 KONUDA ANLAŞTI

Rus gazı Türkiye üzerinden taşınacak
Doğalgaz indiriminde mutabık kalındı
Narenciye ihracatı kapısı açıldı
Akkuyu Santrali yeniden hızlanacak
Savunma alanında işbirliği sürecek
Uydu yapımı için Rusya talip oldu

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde