Erdoğan'la Özdemir'in ilginç pazarlığı

Erdoğan'la Özdemir'in ilginç pazarlığı

Başbakan Erdoğan, Nihat Özdemir'le canlı yayında pazarlığa tutuştu.

Erdoğan'la Özdemir'in ilginç pazarlığı
16px
24px
26.02.2013 15:13
ABONE OLgoogle

Artvin’in Yusufeli ilçesinde yapılacak Türkiye’nin en yüksek dünyanın 3. yüksek barajı olan Yusufeli Barajı'nın temel atma töreni gerçekleşti.

Temel atma törenine, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TOKİ Genel Müdürü Ahmet Haluk Karabel, bürokratlar, idari amirler ve vatandaşlar katıldı.

Artvin Yusufeli Barajı'nın temel atma işlemi, TBMM'ye video konferans sistemiyle bağlanılarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla gerçekleştirildi. Temel atma törenine video konferans ile katılan Erdoğan, barajın 7 yıllık yapım yılını, yaptığı pazarlık ile 5 yıla çekti.

CANLI YAYINDA PAZARLIK

Erdoğan, Ankara'dan yaptığı konuşmada, 'Ben açılışlara katılıyorum, temel atmalara katılmadığım için ilke olarak bakanlarım orada. İnşallah 2 bin 340 gün içinde yani 7 yıl içinde bu baraj tamamlanacak ve hizmete girecek. Temel atma heyecanını hep birlikte yaşıyoruz' dedi. Erdoğan, sular altında kalacak olan Yusufeli için deniz manzaralı konutlar yapılacağını açıkladı. Bakan Eroğlu da barajın yapım süresinin çok uzun olduğunu ve 2018'e yani 6 yıla çekilmesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine Erdoğan, yüklenici firmalara seslenerek, 'Müteahhit firma orada mı, Limak-Cengiz-Kolin, hangisi en yakındaysa bir konuşalım. Nihat Bey, 7 yılı size yakıştıramıyorum. Veysel Bey, bakan olarak 6 yıla indirdi. Şimdi sizden Başbakan'ın talebi var. Ne kadar daha geri çekeceksiniz' dedi.Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de 'Biz de bunu 18 Haziran 2018 tarihinde bitirip, hizmete sunacağız' dedi.

NİHAT ÖZDEMİR SAAT VERDİ

Erdoğan, 'O zaman 6 yıl olmaz mı' diye sorarken, Özdemir, '5 yıl 3 ay oluyor' dedi. Erdoğan, 'Orada mevsim koşulları iyi olmaz. 29 Mayıs 2018'de mevsim koşulları baharla beraber yetiştirelim. Açılışını tüm çevre düzenlemesiyle birlikte bitirmiş olalım' dedi. Özdemir de o tarihte saat 11.00'de açılışın yapılacağı sözünü verdi.

BURADA ÇALIŞAN İŞÇİ BU TOPRAKLARDAN OLMALI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de yüklenici firma yetkililerine seslenerek şunları söyledi: "Türkiye'nin en güçlü firmaları, temsilcileri, değerli patronlar. Yusufeli'ni görüyorsunuz, karşısı dağ, önü dağ, arkan dağ. Burada insanlar ekmeğini taştan çıkarıyor, doğrudur. Binbir türlü zahmetle çıkartılıyor. Burada çalıştıracağınız işçi bu topraklardan olmalı, başka yerden olamaz. Bunu yapmazsanız, bu dağlar şikayet eder, yalnız gönüller kırılmaz. O yüzden bu konuyu sizlerle konuştuk, bu tarihi günde, burada bunu ifade etmeyi görev biliyorum. Bu konunun da takipçisi olacağız"

19 DEV PROJE İLE BURAYA GELDİK

Temel atma töreninde konuşma yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Buraya gelirken 19 tane dev proje ile geldik. Arkadaşlar Türkiye'de hidroelektrik santralleri ve barajlar ihtiyaçtan kaynaklanıyor, bir zarurettir. Biz enerjide dışa bağımlıyız. Bakın sırf geçen sene 66 milyar dolar dışarıya enerji ithalatı için para verdik. Geçmişte su akmış biz bakmışız. Ama artık böyle olmayacak. Çoruh’ta hiçbir hidroelektrik santrali baraj yoktu, Çoruh çılgınca akıyordu. Türkiye’nin en çılgın akan nehri Çoruh. Dolayısıyla biz ilk defa Çoruh nehri üzerine birinci gerdanlığı Muratlı'dan, ikincisi Borçka’dan tamamladık. Üçüncüsü Deriner barajıdır. Şimdide dünyanın en yüksek üçüncü barajı olan tam 274 metre uzunluğundaki Yusufeli barajının temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Burda yılda takriben 2 milyon kilowatsaat elektrik üretilecek. 540 megawatt gücünde muhteşem bir baraj olacak. Biz bu barajları yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Geçmişe bakın sadece yüzde 20’si bir potansiyeli kullanabiliyorduk. 26 milyon kilowatt saatlik kullanabiliyorduk ama bugün bunu 70 milyon kilowatt saate yükselttik. Ama bu yeterli değil, bunu arka arkaya tamamlayacağız. Şimdiye kadar pek çok baraj yaptık, 136 baraj ve hidroelektrik santralli yaptık. Bunun yanında bakanlığımız 18 milyon hektar araziyi suladı. Su götürmedik ilimiz, şehrimiz kalmadı, 58 şehre su götürdük. Islah etmediğimiz dere kalmadı kalanlarını tamamlıyoruz. Türkiye artık büyük bir ülke, artık İMF’ye dahi 5 milyon dolar borç verebilecek güçlü bir Türkiye var”

İnşaatlarda çalışacak işçilerin yöre insanı olacağını belirten Eroğlu, şöyle konuştu: “Az önce buraya gelirken müteahhit firmalara söyledik burada çalışacak işçiler buradan temin edilecek. Çünkü siz buna layıksınız. Çalışan 10 kişiden 7’sini bu yörenin insanı olsun diye talimatımız olacak. İnşallah bunu sağlayacağız. Ayrıca, Yusufeli için organik bal üretimi için Bakanlık olarak her türlü desteği vereceğiz”

YUSUFELİ BARAJI VE HES

Artvin'in 90 kilometre güneyinde, Çoruh Nehri üzerinde temeli atılan ve Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 3'üncü en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajı olacak Yusufeli Barajı'ndan yılda 1,827 milyar kilowatt saat elektrik üretilecek. 270 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek gökdelenlerini dahi geride bırakacak olan baraj, bütün binalar içinde Türkiye'nin en yükseği olacak. Baraj gövdesinde yaklaşık 2.9 milyon metreküp beton kullanılacak. Barajın inşaatında, 150 metrekare büyüklüğünde 45 bin konutun inşasını mümkün kılacak miktarda malzeme kullanılacak. 2.2 milyar metreküp su depolanacak olan barajda 540 megawatt kurulu gücündeki hidroelektrik santralinin devreye girmesiyle yılda 1,827 milyar kilowatt saat elektrik üretilecek. 486 milyon lira bedelle ihale edilen baraj inşaatını Kolin, Cengiz ve Limak İnşaat firmalarının oluşturduğu iş ortaklığı gerçekleştirecek. Öz kaynakla ve Türk mühendisler tarafından inşa edilecek baraj milli ekonomiye yılda 330 milyon lira katkı sağlayacak. Barajın inşa süresi boyunca ortalama bin kişi istihdam edilecek. Proje 5 yıl 3 ay sonra bitirilecek.

TÜRKİYE, DÜNYA SIRALAMASINDA 6'DAN 3'E YÜKSELECEK
Deriner Barajı ile Avrupa'nın 4, dünyanın 6'ncı en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajına sahip Türkiye, Yusufeli Barajı’nın tamamlanmasıyla bu alanda dünya üçüncülüğüne yükselecek. Dünyanın en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajları şöyle:
Xiaowan Barajı (Çin) : 292 metre
Inguri Barajı (Gürcistan) : 271,5 metre
Vajont Barajı (İtalya) : 261,6 metre
Mauvoisin Barajı (İsviçre): 250 metre
Laxiwa Barajı (Çin) : 250 metre
Deriner Barajı (Türkiye) : 249 metre

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde