Erdoğan konuştu, elçi not aldı

Erdoğan konuştu, elçi not aldı

Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen nezaket ziyareti bir buçuk saat sürdü.

Erdoğan konuştu, elçi not aldı
16px
24px
12.03.2011 11:35
ABONE OLgoogle

Başbakan Tayyip Erdoğan, altı haftanın ardından ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'ye randevu verdi. Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen nezaket ziyareti bir buçuk saat sürdü. Kabul sonrası basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Ricciardone "Samimi, gayet dostça görüşmemiz oldu. Her şeyden bahsettik, aynı sayfadayız" dedi.

Erdoğan'ın eleştirisini çeken Ergenekon ve Balyoz tutuklamalarıyla ilgili açıklamalarının gündeme gelip gelmediğine ilişkin bir soruya Ricciardone, "Balyoz veya Ergenekon hakkında hiçbirşey söylemedim geçmişte" yanıtı verdi ve Erdoğan'ın görüşmede basın özgürlüğüyle ilgili sözlerini not aldığını ifade ederek cebindeki bir kağıt çıkardı. Erdoğan'ın sözlerini okuyan Ricciardone şöyle dedi: "Bu ifade özgürlüğü basın özgürlüğü o kadar önemli bir konu oldu ki. Bir şey yazmıştım. Doğrudan sayın Başbakan'dan bir cümle yazmıştım. (Başbakan) 'Basın özgürlüğünün olmadığı bir ülkede zaten demokrasiden bahsedilemez' dedi. Bu konuda yüzde yüz mutabıkız. Gayet önemli bir ilke hepimiz için."

Edinilen bilgilere göre, görüşmede Mısır, Tunus ve Libya'da meydana gelen gelişmeler ele alındı. Erdoğan, Ricciardone'ye, "Libya'da dışarıdan askeri bir müdahaleye karşıyız" dedi. "Türkiye için önemli olan Libyalıların ne düşündüğü ve ne istediği" diye ekledi.

Ricciardone ise "ABD Libya'ya müdahale edecek bir tavır içinde değil. Öyle bir planımız yok, mutabıkız" yanıtı verdi. Bu arada oldukça samimi geçen görüşmede Erdoğan sözlerine Ricciardone'nin Adana'da dünyaya gelen kızı ve ailesini sorarak başladı. Elçiye "aileni ne zaman getireceksin" dedi. Ricciardone, "artık evlendiler. Onların da ailesi var. Ama tatile gelecekler" yanıtı verdi. Ricciardone'nin 30 ve 27 yaşında evli iki kızı bulunuyor. Her ikisinin de ilkokulu Türkiye'de okudukları öğrenildi.

ABD elçisi Ricciardone, basın mensuplarına açıklama yaparken Türkçe konuştu, zayıf Türkçesi nedeniyle küçük bir hata yaptı, Erdoğan'ın basın özgürlüğü ile ilgili sözlerini anlatmadan önce, "Cumhurbaşkanı" dedi. Basın mensupları bu yüzden, Ricciardone'nin sözlerini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün daha önce dile getirdiği sözler sanırken, elçilik görevlileri duruma müdahale etti ve elçinin yanlışlıkla Cumhurbaşkanı dediğini, ancak Başbakan Erdoğan'ı kastettiğini belirtti.

Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde