Erdoğan kızdı, Danıştay'da törenler basına kapatıldı!

Erdoğan kızdı, Danıştay'da törenler basına kapatıldı!

Danıştay, yasakçı bir tutuma imza attı. Danıştay’ın dün düzenlenen 147’nci kuruluş yıldönümü töreninde Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı, Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun konuşmasına izin verilmedi.

Erdoğan kızdı, Danıştay'da törenler basına kapatıldı!
16px
24px
12.05.2015 05:27
ABONE OLgoogle
Vatandaşları idarenin keyfi kararlarına karşı korumakla yükümlü olan Danıştay, yasakçı bir tutuma imza attı. Danıştay’ın dün düzenlenen 147’nci kuruluş yıldönümü töreninde Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı, Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun konuşmasına izin verilmedi. Bunun üzerine Feyzioğlu ile Ankara Barosu Başkanı törenleri boykot etti.
 
 ERDOĞAN KIZDI, BÖYLE OLDU
 
 Geçen yılki törende dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile TBB Başkanı Metin Feyzioğlu arasında polemik yaşanmıştı. Erdoğan, konuşmasında kendisini eleştiren Feyzioğlu’nun uzun süre kürsüde kalmasını bahane ederek TBB Başkanı’na sert tepki göstermişti. Erdoğan, Feyzioğlu’na “edepsiz” demişti. Danıştay’ın İdari Yargı Günü’nde uygulanan sansür Feyzioğlu’na yönelik konuşma yasağıyla sınırlı kalmadı.

Törene ikisi de devlet kurumu olan Anadolu Ajansı (AA) ile TRT dışında hiçbir basın kurumu alınmadı. Bu duruma tepki gösteren gazetecilerin talebi üzerine bina dışına çıkan Danıştay Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Faruk Ateş, “Bu yıl töreni kendi içimizde yapmaya karar verdik. İçeriye basın alınmayacak. Lütfen zorluk çıkarmayın” demekle yetindi. Böylece yerleşke dışında tutulan gazeteciler, bu yasağı imzalarıyla tutanak altına aldılar ve bu haksız eşitsiz uygulamayla ilgili dava açma kararı aldılar.
 
“YENİ TÜRKİYE BU”

 
Danıştay’ın uyguladığı sansür hakkında açıklama yapan TBB Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu şunları söyledi: “Bizi törene postayla davet ettiler, bu büyük saygısızlıktır. Bunu yaparak yargı geleneğini de yıktılar. Yeni Türkiye dedikleri sistemin yeni Danıştay’ını oluşturduklarını ispatladılar. Danıştay açılış töreni, özel doğum partisi değildir. Dolayısıyla Danıştay başkanının ne söylediği ne söylemediği özellikle gelen ‘devlet büyükleri’ karsısında cübbesinde ilik arayıp aramadığı bizzat basın tarafından görülmeli, duyulmalı ve haber yapılabilmelidir. Danıştay Başkanı, geçen sene Danıştay kürsüsünde konuşan TBB’ne karşı görülmemiş derecede saygısızlık yapan, hakaret eden ve fiilen üstüne yürüyen başbakan’dan nasıl özür dilemeye çalıştı. Rütbesinin olmayan düğmelerini elleriyle nasıl birleştirmeye çalıştığı hâlâ hafızalardadır. 
 
İDAREYLE UYUMLU YARGI
 
Bu sene de törenlere sadece iktidarın temsilcisi gibi haber yapan ajansları ve TRT’yi almaları, Danıştay başkanlığının zihniyetini göstermektedir. Vatandaşı idarenin keyfiliğine karşı korumakla yükümlü olan Danıştay, yasaklar Türkiyesiyle ve idareyle uyumun en yeni örneğini sergilemiştir. Şaşırtıcı değildir. Danıştay başkanı biz kendisini ilk seçildiğinde ziyarete gittiğimizde de Tayyip Erdoğan’ın ve Rusya’nın baskıcı lideri Putin’i öve öve bitirememişti. Dolayısıyla takdir ettiği zihniyet vatandaşını ezen zihniyettir. Temel haklarını yok sayan idare zihniyetidir. Danıştay başkanının kendilerinden olmayan basına kapılarını kapatmaları da aynı kapsamdadır. Bazı başkanlar kurumlarını tarihe altın harflerle geçirirler, bazıları da yüz yıllık birikimleri sorumsuzca harcarlar.”
 
ÇGD BAŞKANI’NDAN “APOLETSİZ EVRENLER” TEPKİSİ

Danıştay’ın basın mensuplarını kuruluş yıldönümü kutlamasına sokmaması hakkında Taraf’a konuşan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay’ın ifadeleri şöyle: “Toplum, 12 Eylül faşizmini tartışırken bir yandan da anlaşılıyor ki, Evren gitti ama düşüncesi yaşatılıyor. Danıştay’da bu örneklerden biri yaşanmıştır. Gazetecilere yönelik faşizan uygulamayla kanıtlandı ki, Evren’in düşüncesi hâlen iktidarda. Çünkü; gazetecilerin oraya gitme nedeni merakları değil, haber alarak kamuoyunun bilgilendirmektir.

Bu çok sakat anti-demokratik uygulama bundan ne zaman vazgeçilir diye düşünürken daha da baskıcı anlayış ortaya çıkıyor…Demek ki Erdoğan kindarlığı hala sürüyor ve yargı buna destek çıkıyor. Apoletsiz Evrenler işbaşında.”
Adnan Keskin/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde