Erdoğan istedi torun Ford müjdeyi verdi

Erdoğan istedi torun Ford müjdeyi verdi

Dünyanın en büyük otomotiv devlerinden Ford Motor Company, Kocaeli fabrikasında hafif ticari aracın yanı sıra binek otomobil üretimi için de yeşil ışık yaktı.

Erdoğan istedi torun Ford müjdeyi verdi
16px
24px
11.01.2012 07:42
ABONE OLgoogle

Koç Holding ile işbirliğinin 84’üncü yılını kutlayan dünyanın en büyük otomotiv devlerinden Ford Motor Company, Kocaeli fabrikasında hafif ticari aracın yanı sıra binek otomobil üretimi için de yeşil ışık yaktı. Türkiye’yi Avrupa’nın en büyük hafif ticari araç üssü haline getiren ABD’nin ikinci büyük otomotiv devi Ford, gözünü bu kez binek otoya dikti.

Detroit Otomobil Fuarı’nda sorularımızı yanıtlayan Ford Motor Company Başkanı Bill Ford Jr., Türkiye’nin stratejik bir ortak olduğunu belirterek, Gölcük fabrikasında binek oto üretebileceklerini açıkladı. Ford, “Ticari araç üssümüz olan ve sürekli büyüdüğümüz Türkiye’de binek araç üretimini düşünüyoruz. Bu kesinlikle mümkün” açıklamasını yaptı. Böylece geçen yıl Hannover’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın şirketin kurucusu Henry Ford’un torunu Bill Ford Jr.’a yaptığı ‘Türkiye’de binek otomobil de üretin’ çağrısına olumlu yanıt gelmiş oldu.

Uzun yıllardır ortak oldukları Koç Ailesi ile mükemmel bir işbirliği içinde olduklarını belirten Ford, “Rahmi Koç çok önemli ve vizyoner bir insan. Ayrıca Mustafa ve Ali Koç’la çok yakın temas halindeyiz. Koç Holding ile çalışmaya büyük önem veriyoruz” ifadesini kullandı. Ford, “Önümüzdeki dönemde Türkiye’deki Ford yatırımları ve operasyonları önemli değer yaratmaya devam edecek” diye konuştu.

Yatırımlar sürecek

Ford Motor Company CEO’su Alan Mulally de Türkiye’nin Ford dünyası içinde büyük önem taşıdığını, binek otomobil yatırımını ciddi olarak düşündüklerini ve imkanları araştırdıklarını söyledi. Gizlilik nedeniyle yatırım planı hakkında şu aşamada ayrıntılı bir açıklama yapamayacaklarına işaret eden Mullaly, fırsatlar üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Mulally, “Bizi izlemeye devam edin. Türkiye’de yatırımlarımız tüm hızıyla devam edecek” diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’u ziyaret ettiğini ve çok etkilendiğini dile getiren Mulally, Türkiye’nin fantastik bir ülke olduğunu sözlerine ekledi.

‘Sadece ticari araç yetmez’

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, 2011 yılında Almanya’nın Hannover şehrinde düzenlenen Cebit Fuarı’nda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve Ford CEO’su Alan Mulally ile buluşarak, yatırım çağrısında bulundu. Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’un da katıldığı toplantıda Erdoğan, Mulally’e, “Türkiye’de sadece ticari araç değil, binek otomobil de üretin. Yatırımınızı artırın” talebini iletmişti. Mulally de gereğini yapacaklarını söylemişti.

İlk sinyali İstanbul’da verdi

Türkiye, Ford Motor Company’yi krizden çıkaran adam olarak bilinen Bill Ford Jr. için stratejik ülke konumunda. İstanbul’u sık sık ziyaret eden Ford, her fırsatta Türkiye’deki operasyonların önemine dikkat çekiyor. Torun Ford, son ziyaretinde Türkiye’yle ilgili olarak şunları söylemişti: “Koç Holding ile dünya otomotiv sektörünün en uzun soluklu ortaklıklarından birini kurduk. Bizim ortaklığımız sadece ayakta kalma çabası içinde değil, büyüyor da. Ford içinde bu ortaklığın değeri ve önemi artıyor. Kocaeli fabrikasında üretilen Transit ve Connect modellerinin yakaladığı ihracat başarısı, dünya çapındaki küresel performansı gurur verici. Ford Otosan ve Türkiye, bizim için büyük değer taşıyor. Yatırımlarımız devam edecek. Çok önemli planlarımız var.”

Mete Tansu/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde