Erdoğan'ın kriz iddiası

Erdoğan'ın kriz iddiası

Başbakan Erdoğan, dün gerçekleştirdikleri ekonomi zirvesiyle ilgili açıklama yaptı

Erdoğan'ın kriz iddiası
16px
24px
08.12.2008 15:30
ABONE OLgoogle

Bayram namazını Sultanahmet'te kılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün İstanbul'da gerçekleştirdikleri ekonomi zirvesinde, IMF ile yapılan görüşmeleri gözden geçirme fırsatını bulduklarını belirterek, "İddia ediyorum, dünyada bu krizden en az etkilenen ülke biz olacağız" dedi. Dıştan kaynaklanan bir gelişme olmadığı sürece zam yapmayı düşünmediklerini belirten Erdoğan, bayram ertesinde finans sektörü temsilcileriyle bir araya geleceğini açıkladı.

Başbakan Erdoğan, bayram namazını Sultanahmet Camii'nde kıldı. Başbakan'ın gelişi nedeniyle cami ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Erdoğan, erken saatlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile birlikte camiye geldi. Namazın ardından uzun süre camide kalarak vatandaşlarla bayramlaşan Erdoğan, çıkışta da büyük ilgi gördü.

Cami çıkışında basın mensuplarıyla bayramlaşan Erdoğan, "Barış için, sevgi için, kardeşlik için kurban bayramının ülkemiz, milletimiz, İslam dünyası ve insanlık için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Dünya coğrafyası üzerinde sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz. İnsanlığın barışa hasret olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Özellikle ülkemizde bölücü terör örgütüne karşı bir mücadelenin içindeyiz" dedi.

Erdoğan, bu dönemde beraberlik ve kardeşliğe daha çok ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Bunun herhangi bir siyasi ranta dönüştürülmesine tahammülümüzün olmadığı bir dönemi yaşıyoruz. Bu bayramın, dayanışmanın, sevginin, barışın egemen olduğu bir milat olmasını temenni ediyorum. Kurbanlarımızın özellikle fakir fukara, garip gureba için en azından onların hasret kaldığı bir süreci gidermesine vesile olmasını temenni ediyorum. Tüm milletimin kurban bayramını kutluyorum" diye konuştu.

Erdoğan, dün İstanbul'da ilgili 5 bakanın katılımıyla gerçekleştirdikleri ekonomi zirvesinin sorulması üzerine, "Hazineden sorumlu bakanım bu konuyla ilgili geniş bir açıklamayı, yaptığı basın toplantısında ifade etti. IMF ile görüşmeler zaten devam ediyor. Dün IMF ile yapılan görüşmeleri arkadaşlarımla beraber gözden geçirme fırsatını bulduk. Bunun yanında da bu süreci nasıl değerlendireceğimiz noktasında görüşmelerimiz oldu" dedi.

Reel sektörün, yapılacak bir aktarım sayesinde rahatlayabileceğini belirten Erdoğan, finans sektörüyle bayram ertesi görüşeceğini açıkladı. Başbakan Erdoğan, "Finans sektöründen talebim şu; bayram ertesi kendileriyle tekrar bir araya geleceğim. Hem kamu hem diğer finans sektörüyle bir araya geleceğim. Bir bankanın müşterisi reel sektördür. Reel sektör finans sektörü olmadan yaşayamaz. Aynı şey finans sektörü için de geçerli. Biz neyi kimden kaçırıyoruz, bunun üzerinde durmamız lazım. Aynı geminin yolcularıyız. İddia ediyorum; dünyada bu krizden en az etkilenen ülke biz olacağız. Bu iddialarımı daha önce de ısrarla söyledim. Şu ana kadar bizim hiçbir bankamız fona devredilecek konumda değildir. 50'ye yakın kalkınma bankaları da dahil olmak üzere bütün bankalarımız hamdolsun böyle bir tehdit söz konusu değil. Bu olmadığına göre bizim dayanışma içerisinde bu süreci götürmemiz lazım. Böyle olursa bizim yapacağımız tek şey kalıyor. O da, daralan ihracatı süratle genişletebilmek, pazarları genişletebilmek. Bunun için daha çok koşacağız. Dünyanın neresi aklımıza gelirse oraya koşacağız. Orta Asya'dan, Afrika'nın en ücra köşesine varıncaya kadar koşacağız. İthalatta ciddi bir düşüş var. İhracatta azalma var ama bu düşüş ithalatta daha fazla. Bizler ülkemiz genelinde yatırımları bu dönemde daha da arttırmanın gayreti içine gireceğiz" açıklamasında bulundu.

Başbakan Erdoğan, küresel sermayeyi çekmenin de önemine değinerek, bu yönde de görüşmeler yaptıklarını söyledi. "Bir taraftan seçimle ilgili çalışmalarımız sürerken, fırsat buldukça da yurt dışında görüşmeler yapacağız" diyen Erdoğan, gündemlerinde vergi oranlarında artışın söz konusu olmadığını belirtti.

Başbakan Erdoğan, "Benim kitabımda böyle bir şey yok. Hele hele gıda, asla. Böyle bir şey düşünemem. Bütün bunlar yalan. Sadece AK Parti'yi yıpratmaya yönelik dedikodulardır. Ben dıştan kaynaklanan bir şey olmadıktan sonra zama bile kolay kolay girmeyiz. Örneğin petrol. Elektrikte 5 yıl zam yapmadık, tam aksine düşürdük. Vergi oranlarında artış gündemimizde yok. Kimse bunu konuşmadı, geçen gün yaptığımız zamda kıyametler koptu. Akşam yatar, sabah kalkardık elektriğe zam gelmiş. Biz böyle bir gerek duymadık. Aksi halde bu krizlerin faturasını daha farklı şekilde ödemeyle karşı karşıya gelirdik. Gerekirse yeni yapacağımız bazı yatırımları biraz daha erteleyeceğiz. Başlanmış yatırımlar devam edecek. Bütçemizde ciddi bir daralma veya daraltmayı düşünmüyoruz" dedi.

Sözlerinin sonunda bayramın birinci gününü İstanbul'da geçireceğini, kurban kesimi için de vekalet verdiğini belirten Erdoğan, daha sonra seçim çalışmaları için Antalya'ya gideceğini söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde