Erdoğan, hızlı trene binemeyecek

Erdoğan, hızlı trene binemeyecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün yapılacak Konya mitingine hızlı trenle gidemeyecek.

Erdoğan, hızlı trene binemeyecek
16px
24px
03.06.2011 08:04
ABONE OLgoogle

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün yapılacak Konya mitingine 'seçim yasakları' sebebiyle hızlı trenle gidemeyecek.

AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın miting programının 3 Haziran'a denk gelmesi ve önceki gece itibarıyla başlayan seçim yasakları hızlı trenle Konya'ya gitme planını suya düşürdü.

Başbakan Konya'ya hızlı tren yerine uçakla gidecek. Diğer yandan Ankara-Konya arasındaki deneme seferleri süren trenin hızı 280 kilometreye ulaştı.

TCDD'den alınan bilgiye göre, iki şehir arasındaki ticari seferler başlangıçta 300 kilometre hızla yapılacak. Bu şekilde Ankara-Konya arası seyahat süresi 1 saat 30 dakikada alınacak.

Kısa sürede 350 kilometre hız yapabilen tren setleri için ihaleye çıkılacak. Tren setlerinin teminiyle birlikte Ankara-Sincan arasında hizmete geçecek Başkentray'ın da tamamlanmasıyla seyahat süresi 1 saat 15 dakikaya inecek.

Aralık ayından bu yana hat üzerinde devam eden teknik deneme seferlerinin kontrolü bağımsız İtalyan sertifikasyon sağlayıcı "Italcertiter" tarafından yapılıyor. Bugüne kadar deneme seferleri kapsamında Polatlı-Konya arasında 60 bin kilometrenin üzerinde 'Piri Reis Test Treni' yol yaptı. 1 Haziran'dan itibaren de 250 kilometre hızla ticari deneme seferlerine başlandı. Denemelerde 280 kilometre hıza ulaşıldı.

Ankara'dan hareket eden Yüksek Hızlı Tren (YHT), saatte 250 kilometre hızla, 1,5 saat süren yolculuk sonucu Konya'ya vardı. Ticari deneme seferi ile Konya'ya TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, İtalyan sertifikasyon sağlayıcı 'Italcertiter' yetkilileri, hat için danışmanlık yapan akademisyenler ve yüklenici firma temsilcileri geldi.

Geçen yıl aralık ayından bu yana devam eden teknik deneme seferlerinde, Polatlı-Konya arasında toplam 60 bin kilometre yol alan 'Piri Reis Test Treni', 1 Haziran'dan itibaren 250 kilometre hızla ticari denemelerine başladı. Ankara-Konya YHT hattında sadece trafik yönetimine yönelik yazılım çalışmalarının tamamlanması bekleniyor.

TCDD Genel Müdürlüğü, bu yaz yolcu taşımaya başlayacağı Ankara-Konya arasında öncelikle 4 gidiş-4 geliş olmak üzere 8 sefer düzenleyecek. Bu hatta başlangıçta saatte 300 kilometre hız yapabilen 12 YHT seti kullanılacak, kısa süre içerisinde de 350 kilometre hız yapabilen 6 tren seti için ihale yapılacak. Ankara-Konya YHT hattında 90 dakika olan sefer süresi, Ankara-Sincan arasında hizmete geçecek Başkentray'ın tamamlanmasıyla 1 saat 20 dakikaya düşecek.

Bu süre, saatte 350 kilometre hız yapabilen YHT setlerinin işletmeye alınmasıyla 1 saat 15 dakikaya inecek. 1 milyar TL'ye mal olan hatta bir trenin bir seferdeki enerji maliyeti 500 TL. Böylece Ankara-Konya arası sefer yapacak trenin koltuk başına maliyeti 1,5 TL'ye geliyor.

Selim Kuvel/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde