Erdoğan eleştirmişti: Üsküdar'a tırpan geliyor

Erdoğan eleştirmişti: Üsküdar'a tırpan geliyor

Üsküdar’da Boğaz’ın siluetini etkileyen mahallelerde 2 katlı binalar emsal artışıyla 6 kata çıkarılmıştı

Erdoğan eleştirmişti: Üsküdar'a tırpan geliyor
16px
24px
30.06.2017 04:49
ABONE OLgoogle

ÜSKÜDAR’DA, kentsel dönüşümün önünü açmak ve kaçak yapılaşmayı önlemek için geçen yıl 16 mahallede toplam 270 bin kişiyi ilgilendiren plan değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde onaylanmıştı.

Üsküdar’da Boğaz’ın siluetini etkileyen mahallelerde 2 katlı binalar emsal artışıyla 6 kata çıkarılmıştı. Bu planla, Üsküdar’ın Kandilli, Kuleli, Küçüksu, Çengelköy, Güzeltepe, Bahçelievler, Mehmet Akif Ersoy, Yavuztürk, Kirazlıtepe, Küplüce, Beylerbeyi, Burhaniye, Ferah, Kısıklı, Kuzguncuk ve İcadiye mahalleleri yeniden planlanmıştı. 

Üsküdar’ın ön görünüm ve etkilenme bölgelerinde kat artışına imkân veren plan kotlarıyla ilgili yeni düzenleme bu ay yeniden İBB Meclis’nin gündemine gelecek. Boğazı gören mahallelerdeki binalara verilen kat artışı geri alınacak. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Boğaz’da şehircilik ilkelerine aykırı işler yaptık. Yoğunluğu artırıcı, donatıyı azaltıcı plan olmaz. Ama biz hep tersini yaptık” dedi.

6 KATLAR 5’E DÜŞECEK

Türkmen, “İtiraf ediyorum, yapılan planlarla işi çözemedik. Afet riski olan alanları dönüştürme yasasını referans alarak, Boğaz Kanunu’ndaki maksimum imar hakkını vatandaşa verdik. Çengelköy sırtları, Küplüce, Kirazlıtepe, Burhaniye gibi silueti etkileyen alanlarda, kat yüksekliği kodları yeni düzenleme ile en yüksek değil de, en düşükten alma durumu söz konusu. Yani yeni kot düzenlemesiyle 6 katlar 5 kata düşecek. Kirazlıtepe arkasında, Güzeltepe, Mehmet Akif dereleri bu düzenlemeden etkilenmeyecek. Ama Boğaz’da birer katımız tırpanlanacak” dedi.

CUMHURBAŞKANI ELEŞTİRMİŞTİ

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan da ocak ayında İstanbul’da düzenlenen Şehircilik Sûrası’nda yaptığı konuşmada, “Kot diye bir şey var. Müteahhitler bu konuda rant sağlıyor. Kotu denizden vermek gerekiyor. Bodrum diyorsun, adam bodrum yapmıyor, zemin yapıyor. Bodrum, güneşi görmeyen, toprağın altındaki yerdir. Kazanmak istiyorum derken şehre ihanet ediyorsun” diyerek, yapılan uygulamayı eleştirmişti.

Fatma Aksu/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde