Erdoğan'dan iş dünyasına teşvik müjdeleri: Ek istihdama destek..

Erdoğan'dan iş dünyasına teşvik müjdeleri: Ek istihdama destek..

Cumhurbaşkanı Erdoğan iş adamlarına seslenerek artı iki istihdam çağrısında bulundu. Ayrıca prime esas kazanç sistemi getirildiğini söyleyen Erdoğan,"Ek istihdamda 4 bin 740 liraya kadar olan ücretler de sigorta primi teşvikine dahil edilecek" dedi.

Erdoğan'dan iş dünyasına teşvik müjdeleri: Ek istihdama destek..
16px
24px
14.12.2017 15:19
ABONE OLgoogle

Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen İstihdam Şurası'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin geleceği ile ilgili kriz tellalarına vereceğimiz en güzel cevap istihdamda gerçekleştirdiğimiz 1,5 milyon kişilik ilave istihdamdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: Allah’ın izniyle önümüzdeki tüm engelleri aşarak hedeflerimize ulaşırız. Devletin sağladığı teşvikler elbette çok önemlidir. İstihdam seferberliğimize katılan iş dünyamızın tüm mensuplarına ve süreci organize eden bakanlığımızın, birliğimizin yönetimlerine velhasıl bu seferberliğe katılan herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şurada yaptığı konuşmada geçen yıl ki istihdam seferberliğine dikkat çekerek işadamlarına yeni bir çağrıda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şurada yaptığı konuşmada geçen yıl ki istihdam seferberliğine dikkat çekerek işadamlarına yeni bir çağrıda bulundu. Erdoğan, "Büyüme oranı ikiye katlandığına göre, artı 2 istihdam sağlayacak olursak bu ülkemizin büyüme oranını daha da genişletecek ve ülkeyi kıskananları çıldırtacaktır. İşadamlarımıza sesleniyoruz: Var mıyız? Her müessese ikişer kişi istihdam ederse Allah'ın izni ile yüzde 11,1'i yükseltmeye devam ederiz" dedi. 

"Taşeronluk komisyonculuktu"

Taşeron konusuna çözüm sağlandığına dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:

"Taşeronluk neydi? Adeta komisyonculuktu. Taşeron, çalıştırdığı işçiye ne veriyordu? İşte asgari ücret üzerinden meblağ. Kazanan kim? Kendisiydi. Pazarlığı yaparken de zaten öyle yapıyordu. Ama şimdi artık hükümetimizin böyle bir sorunu olmayacak, o bitti. Şimdi artık işçi olarak bu taşeronların yanında çalışanların hepsi istihdam edilmiş olacak ve böylece artık onların da bir derdi evelallah kalmadı."

"Prime esas kazanç sistemini getiriyoruz"

İmalat ve bilişim sektörlerini stratejik öncelik olarak belirlediklerini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu sektörlerdeki işverenler bugüne kadar yalnızca asgari ücretli çalışanları için prim desteği alıyordu, şimdi bunu genişletiyor ve prime esas kazanç sistemini getiriyoruz. Bir başka ifadeyle artık ek istihdamda 4 bin 740 liraya kadar olan ücretler de sigorta primi teşvikine dahil edildi."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstihdam Şurası'nda yaptığı konuşmadan öne çıkan başlıklar şöyle:

"ARTI 2 İSTİHDAM SAĞLAYACAK OLURSAK BU ÜLKEYİ KISKANANLAR ÇILDIRACAK"

İstihdam seferberliğine katılan iş dünyasının tüm üyelerine, katkı sağlayan herkese şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Eğer istersek sağlanan 1,5 milyonluk ilave istihdam, 'Eğer istersek başarabiliriz' anlamına geliyor. İstihdam teşviklerini önümüzdeki dönemde de sürdürüyoruz. İşadamlarımızdan yeni bir ricam olacak. Çünkü bu istihdam seferberliğini herhalde sürekli devletten beklersek ciddi bir yanılgı olur. 1,5 milyon üyesi olan TOBB, yılbaşında kendisinden bütün üyelerinin art 1 istihdam sağlamasını istemiştik. Büyüme oranı ikiye katlandığına göre, artı 2 istihdam sağlayacak olursak bu ülkemizin büyüme oranını daha da genişletecek ve bu ülkeyi kıskananları çıldırtacaktır. İşadamlarımıza sesleniyoruz: Var mıyız? Her müessese ikişer kişi istihdam ederse Allah'ın izni ile yüzde 11,1'i yükseltmeye devam ederiz.

İŞ DÜNYASINA YÖNELİK TEŞVİK PROGRAMLARI

2017 yılında çalışan başına düşen prim ve vergi desteği her sigortalı için 12 ay olacak şekilde önümüzdeki yılda devam edecek. Kadınlar 18-25 yaş arası gençler ve engelliler bu sistemden bir buçuk yıl süreyle yararlanabilecek. Buradaki rakamlar yeni asgari ücrete göre düzenlenecek.. Bu teşvikin 2020 yılına kadar süreceğini de ifade etmek istiyorum.

2017'de çalışan başına 773 liradan 1.884 liraya kadar olan prim desteği her sigortalı için 12 ay olacak şekilde önümüzdeki yıl da devam edecek.

"ESNAFA MÜJDE! BİR AY SENDEN BİR AY BENDEN"

 

18-25 yaş arası gençler, kadınlar ve engelliler 1.5 yıl süre ile bu durumdan yararlanabilecekler. Yeni asgari ücrete göre bu rakamlar düzenlenecek. Bu teşvikin 2020 yılına kadar süreceğini de belirtmek istiyorum.

Bir başka teşvik uygulamamız da enasflarımızla ilgilidir. Esnaflarımız ekonomik saldırıları en ön safta göğüsleyen ekmek tekneleri ile sahip çıkan vatandaşlarımızdır.

15 Temmuz'daki kahramanlıkları ve cesaretlerini unutmadığımız esnaflarımza bir müjdemiz var.

Önümüzdeki yıl 3 ve daha az çalışanı olan esnaflarrın sağladıkları her ek istihdam için ödedikleri maaş, prim ve verginin bir ayını kendileri bir ayını da devlet ödeyecek.

Esnaflarımıza, imalatçılarımıza, küçük işletmelerimize bir ay senden bir ay bizden diyoruz. 12 ay süre ile devam edecek.

İşbaşı eğitim de önemli konuların başında. İşçinizi kendiniz yetiştirin sloganı ile İŞKUR tarafından uygulanan programın süresini bilişim ve imalat sektörü için 3 aydan 6 aya kadar çıkarıyoruz. Diğer sektörler için 3 ay olarak devam edecek. Günlük 54 liraya kadar cep harçlığı vereceğiz ve sigorta primlerini de karşılayacağız.

Siber güvenlik, bulut bilişim gibi alanlardaki işbaşı eğitimlere katılan 18 ila 29 yaş arası gençlerimizin 9 aya kadar olan 75 lira cep harçlığı almalarını sağlayacağız.

Kadınlara ayrı bir yer veriyoruz. Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek kurslara 2 ila 5 yaş arası çocukları için aylık 400 lira bakım masrafı vereceğiz. Mesleki eğitim programlarında da revizyona gidiyoruz.

Çelişkileri ortadan kaldırmak için özel sektör ile işbirliği yapıyoruz. Yurtdışından çalıştırmak için şoför getiriyorlar. İş makinelerinde çalıştırmak için operatör getiriyorlar. Mesleki eğitim ve beceri geliştirme projesi adı ile işveren örgütleri ile bu programları birlikte düzenleyen sistemi hayata geçiriyoruz.

İşverenlerin talebine göre programın içeriği oluşturulacak. Teoriyi ve pratiği birleştiren yeni bir uygulamaya geçiriyoruz. 2 yıl süre ile uygulanacak. 8 aya kadar sürelerle katılımcılara günlük 54 lira da cep harçlığı vereceğiz.

İşverenlerimizden gelen talepler doğrultusunda yeni birtakım düzenlemelere gidiyoruz. İstihdam ve eğitim kapsamında, kupon yöntemi adı ile pilot uygulama başlatıyoruz. Eleman temininde güçlük çekilen ve uzmanlık gerektiren sektörlerde, esnek bir şekilde eğitim alabilmelerini sağlıyoruz.

Bu eğitim ücretlerini de devlet karşılayacak. Yetimlerin inancımız ve kültürümüzde ayrı bir yeri var. 18-25 yaş aralığında öğrenci olup, çalışmaya başklayanların yetim ödemeleri kesiliyor. Aylıkları devam etmesini sağlıyoruz.

YEŞİL PASAPORT SAHİPLERİ GENÇLER

Yeşil pasaport sahipleri gençler, artık çalışmaya başlasalar da 25 yaşına kadar pasaportlarını kullanmayı sürdürebilecekler. (Mevcut uygulamada yeşil pasaport sahibi gençlerin çalışmaya başlamaları durumunda bu hakları kayboluyordu)

Engelli kardeşlerimizin istihdamı ile ilgili bir projemiz de var. En az yüzde 40 engelli raporuna sahip, girişimcilik eğitimi sertifikası bulunan engellilere İŞKUR tarafından 36 bin liraya kadar hibe desteği veriyor. Önümüzdeki yıl 50 bin liraya yükseltiyoruz.

Her fırsatta ifade ettiğim gibi büyümekten ve güçlenmekten başka bir çaremiz yoktur. Dünyadaki adaletsizliklerle zulümle baş etmenin, kurtarmanın tek yolu budur. Ülkemizin önünü terör ve kaosla kesemeyeceklerini anlamayanlar ekonomi silahını çekmiş durumdalar. 3. çeyrekte yüzde 11.1 büyümüş olmasına rağmöen, kredi notlarımız ile hala olumsuz değerlendirmeler yapılıyor olmasının başka bir açıklaması olabilir mi?

Girişimcilerimizi, vatandaşlarımıza +2 eleman istihdam etmek suretiyle 2018'i zenginleştirelim. İş dünyamıza şahsım ve milletim adına iş dünyasına teşekkür ediyorum.

BAŞBAKAN: "BU SEFER ARTIK BİR OLMAZ, DAHA FAZLA OLACAK"

Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından satır başları da şöyle;

Ekonomi Şurası'nda bir istihdam seferberliği başlatmıştık. Bu çerçevede Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak siz de üyelerinizi en az bir ilave istihdam sağlamaya davet ettiniz. Bugün de buna benzer bir şey bu toplantıda az sonra Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile gerçekleşecek. Bu sefer artık bir olmaz, daha fazla olacak.

Son bir yıl içerisinde bu istihdam seferberliği başlatıldığı andan itibaren 1.5 milyon vatandaşımıza yeni iş bulduk, aş bulduk, imkan sağladık. Bu seferberlikte sizin yükünüzü de hafifletmek için önemli teşvik kararları aldık. Sonuçta muhteşem bir toplumsal dayanışma ortaya çıktı. Asgari ücret desteğinden vergi istisnasına, ilave istihdam desteklerine kadar birçok kararı hemen o toplantı sonrası hayata geçirdik.

Kredi Garanti Fonu uygulamasında 30 Kasım itibarıyla 365 bin işyerimiz 220 milyar kredi hacminden istifade etti.

Değerli misafirler, ülkemiz çok zor dönemlerden geçerek bugünlere ulaştı. Bunu en iyi siz iş camiası bilir. Önceki dönemlerle bugünün farkını yine sizler biliyorsunuz. Yatırımın, üretimin, istihdamın önünde engeller vardı. Siyasetin, ekonominin, güvensizliğin içinde olduğu o günlerden bugünlere geldik. Bu yüzden elde ettiğimiz başarının kıymetini iyi bilmemiz gerekiyor. Bu kazanımları artırarak 15 yıl boyunca Türkiye'nin imkanlarını yine milletin geleceği için sarf ettik. Bu noktada 2017 yılımız kazanımlarla dolu bir yıl oldu. Kötü ve karamsar senaryoların hepsi yazanların ve çizenlerin elinde kaldı. 

16 Nisan halk oylaması ile Türkiye yeni bir yönetim sistemine geçiş yaptı. Bir ülke düşünün ki milli geliri 80 yılda 26 milyar dolara ancak ulaşmış. Geçen 15 yıl içerisinde 3 kat artış sağlayarak 863 milyar dolara çıkmış. İktidarlarımızın farkı bu. İstikrar ve güvenle, Türkiye bunu başardı.

Bu sene ihracatta bütün dönemlerin üzerinde bir rakam ulaşırsak şaşırmayın. Kişi başı milli gelir 11 bin dolar seviyelerine çıktı. Bunları 15 yıl gibi bir sürede başarabilen başka bir ülke var mı? 2008'den beri dünyada kavurucu bir kriz var. Küresel kriz hala devam ediyor. Bütün bunlara rağmen bu başarıları her şey sütliman olarak da sağlamadık. Bu başarılara dünya ağır ekonomik ve insani krizleri yaşarken ulaştık. Ülkeler iflas bayrağını çekerken Türkiye büyümeye ve gelişmeye devam etti.

Büyüme yüzde 11.1. dünyada bir rekor bu. Türkiye listenin başına yerleşti. Türkiye'ye yakışan budur. İhracatta da rekora gidiyoruz. Yıllık bazda aralık ayında 155.5 milyar ihracatı yakaladık. Yıl sonu itibarıyla da bütün dönemlerin rekoruna ulaşmayı hedefliyoruz. 

Vatandaşa ilave iş ve istihdam sağladığınız için sizlere müteşekkiriz. 15 yıldır hiçbir zaman küçük hesaplar yapmadık, kısa vadeli düşünmedik. Türkiye'ye bir bütün olarak baktık. 

Bizler üretimin yatırımın önünü açmak için, sizler de daha fazla üretmek için çaba gösteriyorsunuz. Ülkeye sahip çıkmak, geleceğe sahip çıkmak. Dirayetli olmak, ne istediğini bilerek hedefe emin adımlarla gitmektir. Özel sektör ve yatırımcımızla el ele yolumuza devam ediyoruz. Bizim işimiz, sizin önünüzü açmak, engelleri ortadan kaldırmaktır. Sizin işiniz de üretmek ve her yeni günde hedefleri ve vizyonunuzu artırmaktır. 

2017'nin başında felaket senaryoları devreye alınmıştı. Şimdi 2018'e girerken benzer oyun tekrar edilmeye çalışıyor. Türkiye'nin yarınları bugünden daha güzel olacaktır. 10 yıl önce istihdama katılım yüzde 45'ti. Bugün bu oran yüzde 54'e yükselmiştir. Bir yandan istihdama katılım, bir yanda istihdamda artış... Demek ki, sadece istihdamı beklenen düzeyde artırmak yetmiyor. Katılımın arttığını da dikkate alarak, ilave istihdam için her türlü seferberliği yapmamız gerekiyor. Hükümetiniz arkanızda, cumhurbaşkanınız arkanızda. Söz sizin, iş sizin. 

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde