Erdoğan'dan ikinci ziyaret 'Gardaş'a

Erdoğan'dan ikinci ziyaret 'Gardaş'a

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ikinci yurt dışı ziyaretini Azerbaycan'a gerçekleştirdi. Ziyarette "iki devlet tek millet" vurgusu yapan Erdoğan, NATO zirvesinde Azerbaycan'a verilen sözlerin yerine gelmesini isteyeceğini kaydetti.

Erdoğan'dan ikinci ziyaret 'Gardaş'a
16px
24px
03.09.2014 12:59
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ikinci yurt dışı ziyaretini Azerbaycan'a gerçekleştirdi. Ziyarette "iki devlet tek millet" vurgusu yapan Erdoğan, NATO zirvesinde Azerbaycan'a verilen sözlerin yerine gelmesini isteyeceğini kaydetti. TANAP'ı bir barış hattı olarak değerlendiren Erdoğan, Türkiye üzerinden Avrupa'ya gidecek enerji hattının, Azerbaycan'ın enerjideki gücünü ortaya koyması bakımından önemli olduğunu söyledi.Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev ise Ermenistan- Azerbaycan- Dağlık Karabağ meselesinin bölge için en büyük tehdit olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı olduktan sonra ikinci yurt dışı ziyaretini Azerbaycan'a gerçekleştirdi. Dün akşam saatlerinde Bakü'ye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sabah saatlerinde mevkidaşı İlham Aliyev ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti dolayısıyla Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Konutu önünde askeri tören düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Aliyev, tören alanına gelişinde aracının kapısında karşıladığı Erdoğan ile kucaklaştıktan sonra, iki ülkenin milli marşları çalındı. Erdoğan, daha sonra, mevkidaşı Aliyev eşliğinde, tören kıtasını "selam asker" diyerek selamladı.

Karşılama törenin ardından iki lider baş başa bir görüşme yaptı. Enerji, Ulaşım ve Dağlık Karabağ sorunu görüşmenin öncelikli gündem maddelerini oluşturdu. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Aliyev ortak basın toplantısı düzenledi.

"DİASPORA YALAN ÜZRE TARİH KURUYOR, BİZE KARŞI ETNİK TEMİZLEME SİYASETİ YAPILMIŞTIR"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev, ortak basın toplantısında konuşmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kutlayarak başladı.

Dağlık Karabağ'ın Ermenistan tarafından işgal edildiğini anımsatan Aliyev, "Türkiye Dağlık Karabağ konusunda daima Azerbaycan'ın yanında, hakkın adaletin yanında olmuştur. Bu meselede bugün müzakere edildi. Ermenistan-Azerbaycan- Dağlık Karabağ meselesi bölge için en büyük tehdittir. Uzun zamandır Azerbaycan arazileri işgal altındadır. Bize karşı etnik temizleme siyaseti yapılmıştır" dedi.

Ermeni soykırımı iddialarına karşı Türkiye'deki ve Azerbaycan'daki bilim insanlarının ortak hareket edeceğini kaydeden Aliyev, Ermeni diasporasının yalan üzerinden tarih kurmaya çalıştığını ifade etti.

"TANAP'I BİR BARIŞ HATTI"

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerde, ekonomik, ticari, kültürel konular ve iki ülkenin dış politika meselelerinin enine boyuna görüşme fırsatı bulduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kardeşliğimizin zirve yaptığı en önemli konu Dağlık Karabağ konusudur. Bu konu gündemimizin en önemli maddesi olarak değerlendirdik" dedi.

Enerji konusunda TANAP'ın çok büyük önem arz ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye üzerinden Avrupa'ya gidecek enerji hattının, Azerbaycan'ın enerjideki gücünü ortaya koyması bakımından çok önemli olduğunu söyledi.

TANAP'ı bir barış hattı olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu ayın 20'sinde temel atma töreni yapılacak. Yüksek düzeyli katılımlarında olacağı bu temel atma töreni ile birlikte bu adım atılıyor, makineler çalışmaya başlıyor. Ticarette atacağımız adımlar noktasında belirlediğimiz hedefler var. 15 milyar dolarlık bir hedefimiz var inşallah bunu yakalayacağız. Bu iradenin her iki tarafta olduğunu görüyoruz biliyoruz. Buradan NATO zirvesine gideceğiz. Bu zirvelerden geçmişten bugüne yapılan tüm toplantılarda, Azerbaycan'a yönelik verilen sözler var, bu sözleri orada gündeme getirmek suretiyle biran önce diğer ülkelerle verilen sözler nasıl peyde pey yerine getiriliyorsa Azerbaycan'a verilen sözlerin yerine gelmesini isteyeceğiz. Bu artık bir lütuf değildir bir haktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Azerbaycan ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, eşlik etti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde