Erdoğan'dan TUSKON'a kıyağa izin yok!

Erdoğan'dan TUSKON'a kıyağa izin yok!

TUSKON'a 'kıyak arazi' Başbakanlık'tan döndü.

Erdoğan'dan TUSKON'a kıyağa izin yok!
16px
24px
17.04.2014 04:24
ABONE OLgoogle
Konfederasyon, 49 yıllığına ucuz yolla ve mevzuata uyulmadan aldığı araziye yıllık 1.6 milyon TL kira ödeyecekti

Sabah'tan Mehmet Nayır'ın haberine göre İstanbul'un en değerli bölgelerinden Yenibosna'da 36 bin metrekarelik Hazine arazisinin Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'na (TUSKON) usulsüz işlem ve ucuz yolla kiralandığı ortaya çıkınca Başbakanlık devreye girdi.

49 yıllığına TUSKON'a kiralanan, 1 yıllığına 1.6 milyon TL ödenecek arazi İstanbul'un en değerli lokasyonunda. Emlak uzmanları, bölgede 36 bin metrekare büyüklüğündeki arazinin piyasa değerinin 230 milyon lira olduğunu belirtiyor. TUSKON ise bu araziye uzun vadede sadece 78.4 milyon TL ödemiş olacak. 

OLAY NASIL ORTAYA ÇIKTI? 

Olay, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Başbakanlık'a yazdığı yazıyla ortaya çıktı. 13 Aralık 2011'de Yenibosna Köyaltı Mevkiinde bulunan Hazine'ye ait 1542 ada, 37 parsel (36 bin 332 metrekare) arsa hiçbir ivedilik olmamasına rağmen kılıfına uydurularak pazarlık usulüyle TUSKON'a verildi. İhalede, Devlet İhale Kanunu'nun 'g' maddesi işledi.

Söz konusu madde ancak idarelere yararlı ve ivedi durumlarda kapalı ya da açık zarf yerine pazarlık usulü ihale yapılmasına imkân tanıyor. Arsaya TUSKON dışında Kavram Meslek Yüksekokulu ve Yeni Yüzyıl Üniversitesi de talipti. Ancak ihaleye bir tek TUSKON katıldı.

Buna rağmen irtifak hakkı ihalesi gerçekleşti. 2012'de 1.6 milyon TL bedel karşılığında TUSKON ile Defterdarlık arasında ön izin sözleşmesi imzalandı. TUSKON arsa devrine ilişkin ön izinlerin uzatılması için 26 Aralık 2012'de İstanbul Valiliği'ne (Defterdarlık) başvurdu. Süre uzatımı aldı. Konfederasyon işleri tamamlayamadığı için 10 Ocak 2014'te yeniden süre uzatımı istedi. 

GENELGEYE UYULMADI 

Maliye 'nin incelemesinde TUSKON'a süre uzatımlı verilen arazi devrinin Haziran 2012'de çıkan Başbakanlık Genelgesi'ne aykırı olduğu tespit edildi. Bu genelgeye göre, ön izinler Başbakanlık onayı olmadan uzatılamıyor. Bu durum, Maliye Bakanlığı tarafından Başbakanlık'a iletildi. Arsa tahsisi için ret kararı çıktı.

EMLAK ÇILAR: DEĞERİ 230 MİLYON TL

TUSKON'a devredilen Hazine arazisi İstanbul'un en merkezi yerlerinden biri olan Yenibosna'da. Atatürk Havalimanı'na yakınlığıyla bilinen bölgede bugün arsaların metrekare fiyatları 2 bin 250 ila 3 bin dolar arasında. Emlak uzmanlarına göre, TUSKON'a 1.6 milyon liraya kiralanan 36 bin metrekarelik arazinin bugünkü değeri yaklaşık 230 milyon lira. Uzmanlar böyle bir arazinin 49 yıllığına kira bedelinin çok düşük olduğunu vurgularken, yakın konumda bulunan 4.5 dönümlük bir arsanın 15 milyon dolara satıldığını söylüyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde