Erdoğan'dan Rusya'ya gözdağı: Akkuyu'yu ...

Erdoğan'dan Rusya'ya gözdağı: Akkuyu'yu ...

Türk hava sahasının ihlalinin ardından yaşanan gerginliğin doğuracağı sonuçları asıl düşünmesi gerekenin Rusya olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mevcut durumu kabullenemeyiz, gerekirse Akkuyu'yu başkası yapar” dedi.

Erdoğan'dan Rusya'ya gözdağı: Akkuyu'yu ...
16px
24px
08.10.2015 04:55
ABONE OLgoogle
Belçika temaslarının ardından Japonya’ya uçan Cumhurbaşkanı Erdoğan, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya’nın Suriye’deki faaliyetleri ve Türk hava sahasını ihlalleriyle ilgili sorulara çarpıcı yanıtlar veren Erdoğan, ilişkilerin daha da gerilmesi durumunda kaybedenin Rusya olacağının altını çizdi: 

CİDDİ KAYIP YAŞARLAR

“Mersin Akkuyu'yu (nükleer santral) Ruslar yapmaz ise bir başkası gelir yapar. Oraya 3 milyar dolarlık bir yatırım yaptılar zaten. Dolayısıyla o konuda daha hassas olması gereken Rusya. Doğalgaz konusuna gelince... Biz Rusya'nın bir numaralı doğalgaz tüketicisiyiz. Türkiye’yi kaybetmek, Rusya için ciddi bir kayıp olur. Türkiye, gerektiğinde, doğalgazı çok farklı yerlerden temin yoluna da gidebilir. Farklı alternatiflere yönelir. Türkiye-Rusya arasında Üst Düzey İşbirliği Konseyi mekanizması var. Bu tür bir mekanizmayı kaybetmek herhalde Rusya açısından da yanlış olur. Bu tür hadiselerde duygusal davranamayız. Yaşananlardan dolayı elbette kırgınlık içindeyiz. Böyle bir şey olmamalıydı.” 

ABD-RUSYA İLİŞKİSİ 

Erdoğan, Rusya ve ABD’nin PYD konusunda aynı çizgide olup olmadıkları yönündeki soruya, böyle bir durumun mümkün olmadığını çünkü Türkiye’nin ABD’nin müttefiki ve NATO üyesi olduğunu ifade ederek yanıt verdi. 

ASIL DERDİ ÜS KURMAK

Rusya’nın DAEŞ’i vurmadığını da belirten Erdoğan, “Asıl dertleri Lazkiye’de üs kurmak” dedi. Rusya’nın bölgeye 50 uçak gönderdiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı, hava sahamızı ihlallerinin ardından Rus yetkililerin yaptığı açıklamaların ciddiyetle bağdaşmadığını söyledi. Erdoğan, “NATO Konseyi toplantısından sonra, başta ABD olmak üzere tüm ülkelerin ortaya farklı bir tavır koymaları gerekecek. Mevcut durumu bu haliyle kabullenemeyiz” dedi. 

Obama’yla teferruatlı görüşme yapacağım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın bölgedeki ve Türkiye'ye tavırlarını ele almak için önümüzdeki hafta ABD Başkanı Obama'yla görüşmeyi planladığını söyledi.

Erdoğan, gelinen noktada ABD’nin ne gibi bir adım atacağı sorusuna, “Uzun zamandır görüşmelerimiz sürüyor. Muhtemelen önümüzdeki hafta, ben de Obama’yla bir telefon görüşmesi yapabilirim; bu şekilde konuyu teferruatlı biçimde de ele alabiliriz” şeklinde yanıt verdi. “Suriye meselesinde ABD’nin Türkiye’yi yalnız bıraktığı görüşüne katılıyor musunuz?” sorusuna Erdoğan, “Bizler, ABD ile müttefik olmamızın yanı sıra stratejik ortağız. Devlet kurumlarımız sürekli temas halinde. ABD ile müttefikiz. NATO Konseyi’nin son açıklaması bu hususlarda aynı zamanda bir yol haritasıdır." 

GÜVENLİ BÖLGE İHTİYAÇ 

Erdoğan, Suriye’de tek taraflı olarak tampon bölge oluşturma ihtimaline ilişkin olarak, “Geçenlerde, 7 ülke ortak açıklama yaptı. Ama şunu düzeltmemiz ve netleştirmemiz lazım. ‘Tampon bölge’ ifadesi yanlış bir ifade. Doğrusu terörden arındırılmış güvenli bölge. Muhataplarımız da bu konu üzerinde çalışmak istediklerini ifade ettiler" 
dedi.

Terör konusunda daha da hassaslar 

Avrupa’daki görüşmelerinin son derece olumlu geçtiğini aktaran Erdoğan, “AB kurumlarının en yetkili isimleri, Türkiye'nin öneminin giderek arttığı konusunda hemfikirler. İyi bir atmosfer var. Bölücü terör örgütüne karşı tavırları çok net” ifadelerini kullandı. 

AB mülteci hesabı yapmakla meşgul 
  
Avrupa’nın Türkiye’ye tekrar büyük önem vermesinin nedeni sorulan Erdoğan, “Ne kadar samimi olduklarını bilemeyiz. Türkiye’ye duyulan ihtiyaçtan kaynaklanan bir durum da olabilir. Şu an için kendilerine ne kadar az mülteci gelebilir, bunun hesabını yapmakla meşguller” dedi. 

Paralel yapıyı takip edecekler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belçika’da paralel yapıyla ilgili konuları da gündeme getirdiğini belirtti: “Belçika Başbakanı Charles Michel'e somut belgeler verdim. Başbakan, ‘Verdiğiniz bilgilerle beni aydınlatınız’ diyerek bizlere teşekkür etti. Bu konunun takipçisi olacağını belirtti.” Erdoğan, paralel yapıya ülkeyi kaptırmayacaklarının da altını çizerek, "İnlerine girdik, giriyoruz. O yüzden kaçıyorlar. Hukuk çerçevesinde ne gerekiyorsa yapılacak" diye konuştu.

Valiler verilen yetkiyi kullanmalı

Erdoğan, "Terörle mücadele sırasında vatandaş, devletin kendi yanında olduğunu hissetmeli. Valiler ve kaymakamlar, onların güvenliğini temin için çıkarılmış olan iç güvenlik yasasının gereklerini yerine getirmeli" dedi. 

Sıcak çatışma ihtimali yok 

Erdoğan, yaşanan gerginliğin sıcak çatışmaya dönüşmesine ihtimal vermediğini belirterek, “NATO Konseyi’nin hemen bir olağanüstü toplantı yapması da işin ciddiyetini gösterdi. Bizim Brüksel’de bulunduğumuz sırada malumunuz olduğu üzere NATO Konseyi, Rusya’nın ülkemizin hava sahasını ihlalleriyle ilgili sert bir açıklama yaptı. Verilen mesaj son derece açık: Türkiye’nin hava sahasını ihlal, NATO hava sahasının ihlalidir” dedi. 

Putin’i tekrar aramayacak

Erdoğan, gerginliğin ardından “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşecek misiniz?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Moskova’da Putin’le arife günü uzun bir konuşma yaptım. Ondan sonra neler yaşandı biliyoruz. Hava operasyonlarının başlaması akabinde telefonla görüştüm. Görüşmenin ardından hava sahası ihlali oldu. Bu şartlarda benim tekrar aramamın anlamı yok.” 
Akşam
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde