Erdoğan'dan Putin'e önemli Suriye uyarısı

Erdoğan'dan Putin'e önemli Suriye uyarısı

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'Suriye' konulu Üçlü Zirve öncesi yapılan heyetlerarası görüşmede konuştu.

Erdoğan'dan Putin'e önemli Suriye uyarısı
16px
24px
14.02.2019 11:43
ABONE OLgoogle

Suriye konulu dördüncü 'Üçlü Zirve Toplantısı'na katılmak üzere Soçi'de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "PYD/YPG Münbiç ve Fırat'ın doğusundan temizlenmeden Suriye'nin bütünlüğü sağlanamaz" dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Türkiye ile yürütülen çalışmalar sayesinde Suriye'de önemli mesafe katedildiğini ifade etti.

Rus lider Putin, Türk mevkidaşı Erdoğan ile ikili görüşmelerinde, bu görüşmeyi izleyecek olan üçlü Rusya-Türkiye-İran zirvesinin, Suriye'deki çözüm arayışları için yeni bir itici güç olacağına inandığını söyledi.

Putin, Erdoğan'a hitaben şu ifadeleri kullandı: "Astana sürecinin garantör ülkelerinin dördüncü zirvesini gerçekleştireceğiz. (Bu zirvede) Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki durumun normalleşmesi sürecine, hem sahada hem de Suriyeliler arasında diyalog sağlanması amacıyla gösterilen siyasi-diplomatik çabalar kapsamında yeni bir itici güç sağlayabileceğimize inanıyorum."

Erdoğan'a hitap ederek, "Sayın cumhurbaşkanı sizinle beraber (Suriye konusunda) çok şey yaptık ve çok büyük bir yol katettik" diyen Putin, bunun kolay bir iş olmadığını ve çalışmaların hala devam ettiğini kaydetti.

Rusya lideri sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüm problemler hala çözülmüş değil, fakat aynı şekilde aktif, iyi koordine edilmiş ve uyumlu bir biçimde çalışmaya devam edersek ve uzlaşma arayışını sürdürürsek, o zaman kuşkusuz ki bizi başarı bekler."

'İDLİB'DEKİ ÇÖZÜM İÇİN GAYRET GÖSTERİYORUZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan da "İdlib'deki çözüm için gayret gösteriyoruz" dedi ve "PYD/YPG Münbiç ve Fırat'ın doğusundan temizlenmeden Suriye'nin bütünlüğü sağlanamaz" ifadesini kullandı.

Erdoğan, "Suriye'de güvenli bölge fikrini milli güvenlik kaygılarımızı gidermeye hizmet ettiği ölçüde biz de destekliyoruz. Bu fikre Rusya'nın da olumlu yaklaşmasından memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, "İdlib'de hava sahasının kullanımı bağlamında sergilenen iş birliğinin Afrin ve Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde de sergilenmesi çok önemli. Anayasa Komitesi tıkanıklığının aşılması gerekiyor. BM'nin çekincelerini dikkate alarak komitenin ilanını kısa sürede sonuçlandırabiliriz" ifadelerini kullandı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde