Erdoğan'dan Putin'e mesaj: Suçu pilota attı

Erdoğan'dan Putin'e mesaj: Suçu pilota attı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2015 Kasım ayında düşürülen Rus uçağına ilişkin, önceki söylemlerinin tam tersi bir açıklama yaptı, suçu pilota attı.

Erdoğan'dan Putin'e mesaj: Suçu pilota attı
16px
24px
01.06.2016 05:53
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya ile ilişkileri bozan uçak düşürülmesi olayından sonra sert açıklamalar yapmıştı.

Erdoğan daha önceki yaptığı açıklamalarda Rusya'ya seslenerek "Sizin orada ne işiniz var?", "Aynı ihlal yine yapılsa Türkiye yine aynı karşılığı vermek zorundadır.", "Hava sahamızı ihlal edenler bizden özür dilemeli" ifadelerini kullanmıştı.

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu da "Silahlı kuvvetlere gerekli talimatlar bizzat tarafımca verilmiştir" açıklaması yapmıştı.

Erdoğan dün Uganda ve Kenya ziyareti öncesi yaptığı basın toplantısında tüm suçu pilota attı. Erdoğan, "Bir pilotun hatası nedeniyle Türkiye'nin feda edilmesi düşündürücü" dedi; Rusya ile ilişkilerin bozulmasının suçunu pilota yükledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adnan Menderes Havalimanı'nda, Uganda'ya hareketi öncesinde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"SUÇLU SANDALYESİNDE OTURAN BİR ÜLKE DEĞİLİZ"

"Sayın Putin'in Atina ziyareti sırasında bir ifadesi vardı, Türkiye'nin adımlar atması yönünde. Rusya'nın ve Putin'in tutumu hala değişmedi. Bu konuda Türkiye adım atacak mı? Önümüzdeki süreçte Türkiye-Rusya ilişkilerinde bir gelişme yaşanacak mı?" sorusunu da yanıtlayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Şimdi beni meraklandıran konu, acaba bizden nasıl bir ilk adım bekleniyor, onu ben anlamakta zorlanıyorum. Yoksa biz Türkiye olarak suçlu sandalyesinde oturan bir ülke değiliz ve biz kesinlikle Rusya ile münasebetleri bozmak isteyen de değiliz. Tam aksine Rusya ile münasebetlerimizi geliştirmeyi arzu eden bir ülkeyiz. Kaldı ki Sayın Putin ile bizim ilişkilerimiz gerçekten çok farklı noktadayken, iki iyi dost noktasındayken böyle bir konuma gelmiş olması veyahut bir pilotun yapmış olduğu hata veya yanlış sebebiyle koskoca Türkiye’yi feda etmesi gerçekten düşündürücüdür. Rusya ile münasebetlerimizi kesinlikle yeniden geliştirmenin, yeniden çok daha farklı bir konuma taşımanın gayreti içerisinde olmamız gerekir diye düşünüyorum. Temenni ederim ki bir an önce bu sıkıntı aşılır ve Türkiye ile Rusya şu son 10 yıl içerisinde attıkları adımları yeniden atarlar, atmaya devam ederler."

"ULUSLARARASI HUKUKTA BAĞLAYICI YANI YOK"

Merkel'in "Elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz" şeklinde ifadeler kullandığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Biz önce şuna inanacağız, bizim sözde Ermeni soykırımı gibi bir problemimiz var mı? Bizim böyle bir problemimiz yok. Biz bu konuda rahatız. Bize bu şekilde yaklaşım gösterenler, aslında iki ülke arasındaki, Almanya şu anda 3 milyonu aşkın Türk'ün yaşadığı bir ülke ve şu anda aramızdaki ilişkiler çok çok üst düzeyde. Böyle bir oyuna gelecek olursa, bu bizim geleceğimize yönelik iki ülke arasındaki gerek diplomatik, ekonomik, ticari, siyasi, askeri ki, biz aynı zamanda NATO'da iki ülkeyiz, bütün bunları tabii bu zedeler. Öyle zannediyorum ki bunların hepsi düşünülecektir. Şu anda çıkmamış bir kararı değerlendirmeyi doğru bulmam ama bir karar çıkar, bu karar çıktıktan sonra bunun gerekçesi nedir, bunun içinde neler var, ondan sonra bunun değerlendirmesini gerek hükümetimiz yapacaktır, gerekse bizler beraber bunun değerlendirilmesini yaparız. Ama bunun uluslararası hukukta bizi bağlayıcı hiçbir yanı da yoktur. Bunu da bilmenizi istiyorum."
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde