Erdoğan aşığı da Panama listesinde

Erdoğan aşığı da Panama listesinde

‘Tayyip Bey’in adamıyım’ diyen hatta Erdoğan’a âşık olduğunu itiraf eden işadamı Fettah Tamince’nin, Panama Belgeleri’nde Rixos dışında 4 şirket ile bağlantısı olduğu ortaya çıktı.

Erdoğan aşığı da Panama listesinde
16px
24px
12.05.2016 07:31
ABONE OLgoogle
Panama Belgeleri’nde Türklerin bağlantılı olduğu paravan şirketlerle çalışan 21 adet aracı kurum ve kişi bulunuyor. Bu kişi ve kurumlar Offshore hesabının açılmasında aracı oluyor. Bunlardan biri de Group Rixos Hotel. Rixos Oteller Grubu’nun sahibi bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakın işadamlarından Fettah Tamince. 

Aşkını itiraf etmişti

Belgelere göre Rixos üzerinden dört şirketin Off-shore hesapları için aracılık faaliyeti yürüten Tamince’nin hissedarı olduğu paravan şirketler üzerinden de Off-shore hesapları bulunuyor. Tamince’nin hissedarı olduğu iki şirket ise Rogor Varlık Yönetim ve Sembol Ltd. Tamince’nin ortakları Hazara isimli bir varlık yönetim şirketi ve Tufan Aytekin Gültekin olarak görünüyor. Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı olan Tufan Aytekin Gültekin, bu şirketin Tamince ile ortağı konumunda.

Fettah Tamince, 2004’te dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’la ilgili “Evet Tayyip Bey’in adamıyım. Çünkü doğru işler yapıyor. Tayyip Bey’i tanıyınca da âşık oldum, çünkü tam bir Anadolu insanı. Bana destek oluyor. Tanıdığımdan beri haftanın 3-4 günü onu rüyamda görüyorum” diye konuşmuştu.

Tayyip Erdoğan bir dönem yaz tatillerini Tamince’nin 7 yıldızlı otellerinde geçiriyordu. Türkiye, Kazakistan, Ukrayna, Rusya’da projeler hayata geçiren Fettah Tamince, Haliçport başta olmak üzere devletten aldığı ihalelerle de biliniyor. Fettullah Gülen’e yakınlığını da gizlemeyen Tamince, 17-25 Aralık’tan sonra hükümetin yanında saf tutmuştu.

Dört şirkete aracı

Rixos, belgelere göre dört şirkete aracılık etmiş. Ancak ikisi faaliyetini sonlandırmış. Bu şirketlerden biri yine Fettah Tamince’nin hissedarı olduğu Sembol Ltd. Britanya Virjin Adaları’nda kayıtlı olan Sembol’un diğer hissedarı Tufan Aytekin Gültekin olarak görülüyor. 23 Mayıs 2006’da kurulan şirket 1 Kasım 2007 tarihinde kapatılmış.

Rixos Otelleri’nin aracılık ettiği diğer şirket yine Britanya Virjin Adaları merkezli Althorn International. Şirket hissedarı ‘The Bearer’ (hamil) adıyla geçiyor. Bu şirket de 2 Mayıs 2007’de kurulup 30 Nisan 2007’de faaliyetine son vermiş.

Rixos’un aracılık ettiği diğer iki şirket ise hâlâ faal durumda. Ancak ikisi de aracı kurumunu değiştirmiş. İlk şirketin adı varlık yönetim şirketi olan Rogor. Virjin Adaları’nda 14 Aralık 2005’te kurulan şirketin hissedarları Tamince ve Hazara Varlık Yönetim şirketi olarak görünüyor. İkincisi ise yine İngiliz Virjin Adaları merkezli Rogor’un da hissedarı olan Hazara isimli varlık yönetim şirketi. Şirketin Chingiz Dosmukhambetov ve Wolfi Capital International Limited olmak üzere iki ortağı bulunuyor.



Bu şirket de 14 Aralık 2005’te kurulmuş. İki şirketin de aynı tarihte kurulması dikkat çekiyor.
Pelin Ünker /Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde