Erdoğan açmıştı: Bankalarla anlaşamadı iflas etti!

Erdoğan açmıştı: Bankalarla anlaşamadı iflas etti!

Kombi pazarında bir dönem fırtına gibi esen Baykan Kombi çok zor günler geçiriyor

Erdoğan açmıştı: Bankalarla anlaşamadı iflas etti!
16px
24px
08.02.2016 11:22
ABONE OLgoogle
Baykan Kombi, 2008 yılında sıkıntılı bir sürece girmişti. Firma, 2007'de Düzce'ye 50 bin metrekare büyüklüğünde bir kombi ve radyatör fabrikası kurmuştu.

10 milyon euro değerindeki yatırım henüz tamamlandığı sırada global kriz patlak vermişti. Yatırım daha geri dönüşü sağlanamadan krize yakalanınca şirketin kısa vadeli borçları sıkıntı oluşturmuştu.

Bankalarla yapılan kredi anlaşmaları da tehlikeye girdi. Baykan Doğalgaz Malzemeleri Pazarlama Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin sahibi Süleyman Kan 2008'de 14 banka ile uzlaşmak için masaya oturdu.

Bu arada Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne giderek iflasın ertelenmesi talebinde bulundu. Böylece mahkeme korumasına giren şirket rahat bir nefes almış, icra takiplerinden kurtulmuştu.

Aradan geçen zaman içinde de şirket borçlarının önemli bir kısmını ödedi. Süleyman Kan'ın verdiği bilgiye göre, şirketin piyasaya hiç borcu kalmamış. Bankaların birçoğuna ödeme yapılmış. Halen de ödemeler devam ediyormuş. Sadece dört bankaya 17 milyon TL'lik bir borç varmış. Bu borç konusunda ise taraflar anlaşamamış.

Süleyman Kan, borcun gereğinden fazla faizle şişirildiğini ve uzlaşmak istediğini söylüyor. Kan'a göre, borç miktarı çok daha az. Tüm bu pazarlıklar yapılırken iflasın ertelenmesi ile ilgili süreç son bulmuş. Çünkü iflas erteleme davaları en fazla beş yıl sürebiliyor. Yasal olarak bu süreçte borca batıklık konumundan çıkamayan şirketin iflasına karar veriliyor.

Bankalarla anlaşamayan Süleyman Kan'ın şirketi mahkeme kararıyla iflas etmiş durumda. Bu süreçten çıkılır mı bunu tarafların uzlaşması belirleyecek. Taraflar anlaşırsa iflas masasındaki bir şirket tekrar faaliyetlerine dönebiliyor. Düzce'deki üretim tesisi şu anda faaliyette imiş. Başka markalara fason üretim yapıyormuş.

Baykan Kombi'nin Düzce’de kurduğu Kombi & Panel Radyatör Üretim Tesislerini 2014 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla açılmıştı.

Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde