Erdoğan açıklamıştı: ‘Bizden’ maliyeti 6 milyar

Erdoğan açıklamıştı: ‘Bizden’ maliyeti 6 milyar

İstihdama katkı için küçük işletmelerin alacağı yeni elemanda ‘Bir senden, bir bizden’ olacak şekilde maaş, prim ve vergilerin bölüşülmesinin bütçeye yükü 6 milyar TL olarak hesaplandı

Erdoğan açıklamıştı: ‘Bizden’ maliyeti 6 milyar
16px
24px
16.12.2017 13:22
ABONE OLgoogle

Maliye Bakanı Naci Ağbal, istihdamı destekleyen uygulamaların 2018’de kalkacağını daha önce duyursa da önceki gün İstihdam Şurası’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni bir paket açtı. Bu paketin yaratacağı maliyetin 2018 bütçesinde görülmemesi, “Nasıl bir ek yük çıkaracak, hedefler şaşacak mı” sorusunu gündeme getirdi. 

Maliye kaynakları sözkonusu destek paketinin yaratacağı yükün 6 milyar lirayı geçmeyeceğini, bunun da 2017 destekleri dikkate alındığında altından kolaylıkla kalkılabilecek bir yük olduğunu, ekstra bir kaynak arayışına ihtiyaç duyulmayacağını belirtti. 

Sadece prim 25 milyar TL

Bütçe performansında bozulmaya izin verilmeyeceğini kaydeden kaynaklar, bütçe açık hedefinin de yine OVP’de belirtildiği şekilde 65.9 milyar TL olarak kalacağını, hatta vergi gelirlerindeki artışa bağlı olarak bunun altında bir gerçekleşme olabileceğini de vurguladı. 2017 yılı 11 aylık bütçe gerçekleşmelerine bakıldığında istihdamı desteklemek için verilen teşviklere rağmen sonuçların son derece sevindirici olduğunu ifade eden Maliye kaynakları, sadece 5 puanlık sosyal güvenlik primi yükünün karşılanmasının bütçeye maliyetinin 25 milyar lira olduğuna dikkat çekti.

11 aylık bütçe gerçekleşmelerine göre devletin bazı harcama kalemlerinin yükü şöyle oluştu:

Personel giderleri, 11 ayda geçen yılın aynı  dönemine göre yüzde 9 artarak 151 milyar 58 milyon lira oldu.

- Sosyal güvenlik  kurumlarına devlet primi giderleri yüzde 10.3 artışla 24 milyar 894 milyon liraya çıktı.

- Mal ve hizmet alım giderleri yüzde 21.5 artarak 52 milyar 773 milyon  lirayı buldu.

- Sağlık, emeklilik ve  sosyal yardım giderleri yüzde 23.5 arttı, 122 milyar 335 milyon lira transfer yapıldı.

- Sosyal güvenlik primi işveren hissesinin 5 puanlık  kısmının Hazine tarafından ödenmesi amacıyla yapılan transfer tutarı 24.3  milyar lira oldu.

Milli gelir ilk kez 3 trilyonu geçecek

Türkiye’nin GSYH bazında milli geliri, büyüme hızının yılın son çeyreğinde yüzde 5.4’ü geçmesi halinde ilk kez 3 trilyon lirayı aşacak. 2018 Yılı Programı ve TÜİK verilerinden yapılanı hesaplamalara göre, bu yılın üç çeyreğinde GSYH büyüme hızı yüzde 7.4’e yükseldi, ekonominin 3’üncü çeyrekte yüzde 11.1 büyümesi dikkati çekti. Yılın ilk 3 çeyreğinde kaydedilen büyüme hızının 4’üncü çeyrekte de devam etmesi ve dolarkurunun 4 liranın altında kalması halinde (3.83) Türkiye’nin GSYH’si cari fiyatlarla 800 milyar doları geçecek.

Programda, 37 bin 899 lira (10 bin 579 dolar) olarak tahmin edilen kişi başına yurt içi gelir de nüfusun 80 milyon, dolar kurunun 3.83 lira olarak hesaplanması durumunda 10 bin doların altında kalacak. 2018 Yılı Programında GSYH tahmini 3 trilyon 350 milyon lira, yıl sonu  TÜFE tahmini yüzde 9.5, deflatör de yüzde 10.3 olarak yer alıyor. Uzmanlar, son çeyrekte büyümenin 3’üncü çeyrekteki kadar yüksek olmayacağını fakat öncü göstergelerin büyümenin yüzde 5’in üzerinde gerçekleşerek yıl ortalamasını artırabileceğini gösterdiğini belirtiyor. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde