Erdoğan'a yakın hangi bakan kabine dışı kaldı?

Erdoğan'a yakın hangi bakan kabine dışı kaldı?

Yeni kabinede müzakereler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istediği isimlere daha çok görev verilmesiyle sonuçlandı.

Erdoğan'a yakın hangi bakan kabine dışı kaldı?
16px
24px
25.11.2015 08:08
ABONE OLgoogle
Türkiye’nin 64’üncü hükümeti dün kuruldu. Başbakan Davutoğlu kabineyi açıklarken, “Her bakanlık için en az 3-4 ismin bazen 5 ismin zihnimizin kulvarları içinde dolaştığını da ifade etmek isterim. Tecrübeli bakanlarımız, yeni görev üstlenecek bakanlarımızla birlikte bir harman oluşturmaya gayret ettik” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 64’üncü hükümeti Çankaya Köşkü’nde yaptığı basın toplantısında açıkladı. Resmi programına göre saat 11.00’de kabine listesini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunması beklenen Davutoğlu, Suriye sınırında düşürülen Rus savaş uçağı nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na 40 dakikalık gecikmeyle gitti.

Davutoğlu, özetle şunları söyledi:

HER BAKANLIK İÇİN 3-4 İSİM

“Önümüzdeki 4 yılda milletimize söz verdiğimiz her konuda gerekli her adımı atacağız, yapısal reformlar gerçekleştireceğiz. Sivil bir anayasa için çalışmalar yürüteceğiz. Bir hafta içinde zihnimde defaatle Bakanlar Kurulu isimleri dolaştığında her bir bakanlık için en az 3-4 ismin bazen 5 ismin zihnimizin kulvarları içinde dolaştığını da ifade etmek isterim. Bugünkü şartlar itibariyle bölgeleri, illeri temsil, birçok hususu da göz önüne alarak gerçekleştirdiğimiz bir listedir. Tecrübeli bakanlarımız, yeni görev üstlenecek bakanlarımızla birlikte bir harman oluşturmaya gayret ettik.

HÜKÜMETİN ÜÇ MİSYONU

Bu hükümetin birinci misyonu milletimizi temsil etmektir, ikinci misyonu milletimize hizmet etmektir, üçüncü misyonu ülkeyi gelecek nesillere taşımak, insan haklarına, insan onuruna yakışan demokratik olgunluk anlamında da dünyaya örnek olan muasır medeniyetler seviyesini aşmış bir ülke, yeni bir Türkiye gerçekleştirmektir.

BAKANLARDAN İLK TALEBİM

Bakanlarımızdan ilk Bakanlar Kurulu’nda talep edeceğim en temel husus; vatandaşlarımız arasında ayrım gözetmeden, bize oy vermiş- vermemiş ayırımını zinhar zihnimizden geçirmeden, bütün vatandaşlarımıza hizmet etmek, tam bir şeffaflık içinde, demokratik hesap verebilirlik çerçevesinde, her türlü hesaba açık bir şekilde, milletin hizmet kervanına katılmaktır. Bu konuda elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. Bu, bütün milletimize taahhüdümüzdür.”

DIŞARIDAKİLER KABİNEDE

KABİNEDE, AK Parti dışından, bir zamanlar merkez sağda 3 ayrı partide genel başkanlık yapmış 3 bakan yer aldı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, HAS Parti Genel Başkanlığı’nı yürütmüştü. Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de Aydınlık Türkiye Partisi Genel Başkanlığı’nı üstlenmiş ve MHP’de siyaset yapmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na getirilen Soylu ise Demokrat Parti’nin Genel Başkanlığı görevini yürütmüştü.

İMZA TOPLAYANLAR

Müzakereler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istediği isimlere daha çok görev verilmesiyle sonuçlandı. Davutoğlu’nun, Erdoğan’ın istediği isimlerden ‘Binali Yıldırım ve Berat Albayrak’a itiraz etmediği’, sadece görev alanlarının müzakere edildiği belirtildi. Davutoğlu’nun kongrede kendisi aleyhine imza toplayan Nurettin Canikli, Mustafa Şentop ve Süleyman Soylu’ya itiraz ettiği dile getirildi. Davutoğlu, ‘Trabzona’a bakan vermek gerekir’ gerekçesiyle Soylu’nun kabineye girmesi konusunda ikna edildi. Erdoğan’ın Ali Babacan’ın ekonominin başında olmasına yönelik olumsuz tavrında değişiklik olmadı. Babacan da Dışişleri Bakanlığı’nı istemeyince kabine dışında kaldı.

BİRİ KALDI, ZEYBEKCİ GİTTİ

Erdoğan, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nda ısrarcı oldu. Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Nihat Zeybekci kabine dışı kaldı. Ekonomi Bakanlığı’na son dönemde Davutoğlu’nun danışmanlığını da üstlenen Mustafa Elitaş getirildi. Mehmet Özhaseki ve Taner Yıldız kabinede yer bulamadı. Erdoğan, kadın kolları kurucusu olan Razamanoğlu’nun Aile Bakanı olmasını sağlarken, Davutoğlu da Fatma Güldemet Sarı’yı Çevre Bakanlığı’na önerdi. 

Rıza Özel/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde