Erdoğan’a hakaret davası dünya basınında

Erdoğan’a hakaret davası dünya basınında

2006 Türkiye Güzeli Merve Büyüksaraç hakkında ‘Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a Instagram üzerinden hakaret ettiği iddiasıyla hapis cezası istenmesi’ dünya basınıda geniş yer buldu.

Erdoğan’a hakaret davası dünya basınında
16px
24px
27.02.2015 05:53
ABONE OLgoogle
Eski kraliçenin Erdoğan’ı hedef alan ‘Ustanın Şiiri’ isimli mizahi şiiri paylaştığı gerekçesiyle hapse girme tehlikesinin bulunduğu belirtilen tepkilerden bazıları şöyle:

Independent

Eski Miss Turkey, Erdoğan ile ilgili bir mizahi şiiri paylaştığı gerekçesiyle 2 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya. Ülkenin giderek daha otoriter bir yönetime kaydığı endişeleri artarken, Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle davayla karşı karşıya kalan yeni figür oldu.

Daily Telegraph

Model ve eski Miss Turkey, Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl hapis cezasıyla yüz yüze. Büyüksaraç, Erdoğan’a hakaret niyetinde olmadığını belirterek ‘Komik bulduğum için paylaştım. Erdoğan’a hakaret etme niyetinde değildim’ dedi. Mahkeme yargılanıp yargılanmayacağına karar verecek.

Washington Post

Erdoğan, Başbakanlık’tan Cumhurbaşkanlığı’na atladığından bu yana Türk liderlerine hakaret riskli bir durum oldu. Ağustos ayından bu yana Erdoğan ile dalga geçtikleri gerekçesiyle 60’dan fazla kişi suçlandı.

Der Spiegel

Türkiye Cumhurbaşkanı’nın eleştirmek isteyen mahkeme sürecini göze almalı. Eski Miss Turkey hakkında zararsız bir Instagram paylaşımı nedeniyle dava açılmak isteniyor. Eski güzellik kraliçesi, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı’na hakaret ettikleri gerekçesiyle haklarında harekete geçilen pek çok kişiden biri.

2 YIL HAPİS

Savcı Umut Tepe, hazırladığı iddianamede Merve Büyüksaraç hakkında ‘kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret’ suçundan 1 yıldan 2 yıla kadar hapsini istemişti. İddianamenin kabul edilmesi halinde, Büyüksaraç İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkacak.

84 KİŞİYE SORUŞTURMA AÇILDI

TCK’nın 299’uncu maddesinde düzenlenen ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçu nedeniyle, haklarında soruşturma açılan, ifadeye çağrılan kişilerin sayısı, İstanbul Barosu avukatlarından Benna Molu ve Dağhan Irak’ın hazırladığı rapora göre 84’e çıktı. Erdoğan’a yönelik kişisel hakaret suçu nedeniyle yargılanan kişilerin sayısı ise tam olarak bilinmiyor.

Şüphelilerin attıkları sloganlar, astıkları afişler, yaptıkları basın açıklamaları, bu suçlamanın gerekçesini oluşturuyor. Bu suçlamaya maruz kalan kişiler arasında 17-25 Aralık röportajı nedeniyle Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar da yer alıyor. TCK’ya göre Cumhurbaşkanı’na hakaret suçu işleyenler hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası talep edilebiliyor. Savcıların, şüpheliler hakkında dava açabilmeleri için Adalet Bakanı’nın izin vermesi gerekiyor.

Savcı, bu konuda dava açmaya karar verirse bu ancak Bakanlık izniyle mümkün olabiliyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı’na hakaret suçu nedeniyle hakkında dava açılan tek isim, Konya’da yaşayan 16 yaşındaki M. E. A isimli öğrenci. Erdoğan’ın Başbakanlık döneminde TCK 125. maddesinde düzenlenen “Hakaret” suçu iddiasıyla açılan dava sayısı ise bilinmiyor. Erdoğan’a hakaret suçundan net sayı bilinmekle birlikte çok sayıda kişi de ceza almış durumda. Bazıları şunlar:

CEZA ALANLAR

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yardımcı Doç.Dr. Elifhan Köse, Berkin Elvan’ın ölümünü protesto amacıyla yapılan gösteriye katılarak, Erdoğan aleyhine atılan slogana iki kez eşlik ettiği için 11 ay 20 gün hapis cezası aldı.

Antalya’da dönemin Başbakanı Erdoğan’a temsili karne hazırlayan 2 lise öğrencisi hakkındaki soruşturmayı protesto eden lise öğrencisi 17 yaşındaki H.U.C., hakaretten 7 ay 23 gün hapis cezası aldı. 

Fethiye’de Komünist Parti üyesi tiyatro sanatçısı Hasan Tanay ve tiyatro yazarlığı öğrencisi Furkan Çolak’a Erdoğan’a hakaret iddiasıyla 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi. 

Diyarbakır’da 16 Kasım 2013 tarihinde, Kürt şarkıcı Şivan Perver ile kucaklaşan dönemin Başbakanı Erdoğan’a yaptığı açıklamayla tepki gösteren Şehit Aileleri Federasyonu eski Başkanı Mehmet Gençer, ‘Kamu görevlisine hakaretten’ 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mesut Hasan Benli/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde