Erdoğan: Vize serbestisi sürecinde 72 kriterden 66'sını tamamladık, AB'nin ne kadar samimi olduğunu göreceğiz

Erdoğan: Vize serbestisi sürecinde 72 kriterden 66'sını tamamladık, AB'nin ne kadar samimi olduğunu göreceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Reform Eylem Grubu Toplantısı'nda konuştu

Erdoğan: Vize serbestisi sürecinde 72 kriterden 66'sını tamamladık, AB'nin ne kadar samimi olduğunu göreceğiz
16px
24px
09.05.2019 16:19
ABONE OLgoogle

Reform Eylem Grubu toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin tam üye olarak yer almadığı bir Avrupa Birliği'nin, 'kurucu değerlerini temsil iddiası' havada kalmaya mahkumdur" dedi.

Vize serbestisi sürecinde 72 kriterden 66'sının tamamlandığını söyleyen Erdoğan, "Kalan 6 kriterle ilgili atabileceğimiz adımları en kısa zamanda atarak Avrupa Birliği'nin vize serbestisinde ne kadar samimi olduğunu da göreceğiz" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin 60 yıldır Avrupa Birliği'ne tam üye olma mücadelesi verdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Maruz kaldığımız onca çifte standarta rağmen asla vazgeçmedik, yolumuzdan dönmedik" dedi.

Beştepe'de düzenlenen Reform Eylem Grubu toplantısında konuşan Erdoğan, "Ne süreçte karşılaştığımız haksızlıklar ne de yıldırma taktikleri tam üye kararlılığımızı etkilemedi. AB kurumlarını kendi hırsları için istismar edenlere boyun eğmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

"Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye olan ihtiyacı, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne ihtiyacından daha fazladır" diyen Erdoğan, şöyle devam etti: "Türkiye'yi Avrupa ailesinin dışına atmaya çalışanlara inat yolumuza ısrarlı bir şekilde devam ediyoruz. Türkiye'nin tam üye olarak yer almadığı bir Avrupa Birliği'nin, 'kurucu değerlerini temsil iddiası' havada kalmaya mahkumdur."

Erdoğan, "AB üyeliği her iki tarafın da kazançlı çıktığı denklemde anlamlıdır. Kimse Türkiye'yi zararlı çıkacağı bir denklemi kabul etmeye zorlayamaz" diye konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

'GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLENMESİ BİRLİĞİN DE YARARINADIR'

Ekonomimizi güçlendirmek için yapısal reformlara daha fazla ağırlık vermemiz gerekiyor. Adalet Akademisi'ni yeni yapısıyla tekrar hizmete aldık. Vatandaşlarımıza vize serbestisinin sağlanması, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi geliyor.

Vize serbestisi sürecinde 72 kriterden 66'sını tamamlamış durumdayız. Kalan 6 kriterle ilgili atabileceğimiz adımları en kısa zamanda atarak Avrupa Birliğinin vize serbestisinde ne kadar samimi olduğunu da göreceğiz.

Vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerinin geliştirilmesi bizim için temel önceliktir. Bu doğrultuda atılması gereken adımların gerekirse adına Kopenhag değil Ankara kriterleri deyip yola devam ederiz.

Gümrük Birliği'nin güncellenmesi sadece Türkiye'nin değil birliğin de yararınadır. Yapılan etki analizi çalışmaları bunu net bir şekilde ortaya koymuştur.

Türkiye'nin Helsinki'de resmen aday edilişinin 20. yılında 'Helsinki Ruhunu' tekrar canlandıracak çalışmalara ağırlık vermeliyiz.

AB üyeliği her iki tarafın da kazançlı çıktığı denklemde anlamlıdır. Kimse Türkiye'yi zararlı çıkacağı bir denklemi kabul etmeye zorlayamaz.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde