Erdoğan "Tanımıyoruz" demişti! Reyting tetikçileri

Erdoğan "Tanımıyoruz" demişti! Reyting tetikçileri

ABD ile Çin arasındaki rating savaşı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Kredi derecelendirme şirketleri siyasi tetikçilik yapıyor’ sözlerini adeta tescilledi.

Erdoğan "Tanımıyoruz" demişti! Reyting tetikçileri
16px
24px
18.01.2018 08:48
ABONE OLgoogle

ABD ile Çin arasındaki rating savaşı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Kredi derecelendirme şirketleri siyasi tetikçilik yapıyor’ sözlerini adeta tescilledi. S&P ile Moody’s’in Çin’in notunu düşürmesi üzerine Çinli reytingci Dagong misilleme yaptı. ABD’nin notunu kırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tüm dünyada tartışılırken, kararlarının siyasi olduğu bir kez daha gözler önüne serildi. Dünyanın iki büyük ekonomisi ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları, ‘Sıfırcı Hoca’ olarak bilinen notçulara sıçradı.

Çin’den ABD’ye kredi notu misillemesi geldi. Dagong Global, ABD’li S&P ve Moody’s’in Çin’in kredi notunu düşürmesinin ardından ABD’nin kredi notunu ‘A-’den ‘BBB+’ seviyesine indirdi. Çinliler’in bu hamlesi, ‘Kredi notu kararları siyasi ve ideolojik olarak alınıyor’ eleştirilerinin haklılığını gösterdi.

Dagong, yaptığı değerlendirmede ekonomik taban üzerindeki üst yapının uzun vadeli negatif etkisinin ABD hükümetinin borç kaynaklarını kötüleştirmeye devam etiğini bildirdi.

Dagong, notun düşürülmesinde temel neden olarak ABD siyasi sisteminin hatalarının oluşturduğu politik ekolojinin ekonominin kalkınmasını olumsuz etkilemesini gösterdi.

S&P ve Moody’s, artan borcu nedeniyle Çin’in kredi notunu düşürmüştü. Moody’s, Mayıs 2017’de Çin’in kredi notunu ‘Aa3’ten ‘A1’ seviyesine düşürmüş, görünümü negatiften durağana çekmişti. S&P Global Ratings de Eylül’de Çin’in kredi notunu 1 kademe azaltarak ‘AA-’den ‘A+’ya indirmişti.

Erdoğan: Tanımıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili siyasi karar aldığınından yakınıyor. Notçuların kararını tanımadığını her fırsatta dile getiren Erdoğan, “Malum kuruluşlar artık bizim ve dünyanın birçok ülkesinin gözünde inandırıcılıklarını kaybetmişlerdir. Örneğin, komşumuz, batmış, bitmiş, hali ortada. Bütün bunlara rağmen kredi kuruluşları buna öyle not veriyor ki bizi geçiyor. Böyle bir şey olabilir mi? Sipariş üzere not veriyorlar” ifadesini kullanmıştı.

Fitch nota dokunmayacak

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in, Cuma günü açıklanması beklenen Türkiye değerlendirmesinde, ‘BB+’ olan kredi notu ve ‘durağan’ olan not görünümünde değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Fitch Ratings, 27 Ocak 2017’de yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir alt kademesi olan ‘BB+’ seviyesine indirmesinin ardından, 21Temmuz’daki son değerlendirmesinde değişiklik yapmamıştı. Fitch, “Yüksek dış finansal zayıflıklar ile mali kararlılık ve güçlü büyüme performansının bir dengesi var” açıklamasını yapmıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde