Erdoğan: Süleymaniye'nin etrafı yıkılacak, Katar işbirliği ile yeniden yapılacak

Erdoğan: Süleymaniye'nin etrafı yıkılacak, Katar işbirliği ile yeniden yapılacak

Cumhurbaşkanı özel yayınında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'ın daveti üzerine 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Washington'a ziyarete bulunabileceğini açıkladı.

Erdoğan: Süleymaniye'nin etrafı yıkılacak, Katar işbirliği ile yeniden yapılacak
16px
24px
24.02.2019 12:27
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı özel yayınında "gazetecilerin" sorularını yanıtlıyor.

Erdoğan'ın katıldığı yayından satır başları şu şekilde:

'KONTROLLÜ DARBEYSE YENİKAPI'YA NEDEN GELDİN'

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 15 Temmuz'a ilişkin "kontrollü darbe" açıklamalarını değerlendiren Erdoğan, Yenikapı mitingini hatırlatarak "Kontrollü darbeyse Yenikapı'da ne işin vardı? Niye geldin?" dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye hakkındaki açıklamalarını hedef alan Erdoğan "S&P'nin Türkiye'ye karşı kasıtlı bir şekilde politik bir davranışı söz konusu. Zaten bizim artık S&P ile bir ilişkimiz kalmadığı için bu da onları tabii çıldırtıyor" şeklinde konuştu. 

'31 MART SONRASI WASHİNGTON'A GİDEBİLİRİM'

ABD Başkanı Donald Trump ile ABD'den satın alınması planlanan Patriot hava savunma sistemini ele aldığını açıklayan Erdoğan Trump'ın kendisini ABD'ye davet ettiğini belirterek "Önce ben sizi bekliyorum dedim. 31 Mart'tan sonra belki bir Washington ziyareti yapma durumum olabilir, belki kendisi (Trump) Türkiye'ye bir ziyarette bulunabilir" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'a PKK-YPG bağlantısına ilişkin bir video izlettiğini söyleyen Erdoğan, Trump'ın şaşırarak "Bunu bizimkilere ulaştıralım" dediğini aktardı.

'GÜVENLİ BÖLGE OLACAKSA BENİM OLMALI'

Suriye'de kurulması planlanan "güvenli bölge" tartışmalarına değinen Erdoğan, "Eğer bizim sınırımızda bir güvenli bölge olacaksa, o güvenli bölge benim kontrolümde olmalı. Burada ben tedbirimi karşı ülkede alacağım. Yoksa benim ülkeme füze düştükten sonra bunun tedbiri alınmaz. Onun için de güvenli bölge diyoruz zaten" ifadelerini kullandı.

'ADANA MUTABAKATI İPTAL EDİLMEDİ'

Suriye ile imzalanan Adana mutabakatının yeniden gündeme gelmesini değerlendiren Erdoğan, şu şekilde konuştu: "Esed'e hak etmediği bir meşruiyeti biz veremeyiz. Adana Mutabakat'ında dikkat ederseniz, biz teröristleri sonuna kadar kovalama hakkına sahibiz. Esed'le olumlu ilişkilere sahip olduğumuz zamanlar da dahil, tek taraflı olarak mutabakatın iptal edilmesi gündeme gelmedi. Reyhanlı nasıl oldu ortada. Biz bunları yok sayamayız. Rejim sizi çağırmadı diyorlar ya, mutabakat bunu ortaya koyuyor. Bu BM şartına da uygundur. Biz her türlü adımı ülkemizin güvenliği için atarız." 

'RUSYA'YI RAHATSIZ ETMEMELİ'

İdlib'in 300 bin kişinin gidebileceği önemli bir yer olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Rusya'yı rahatsız edecek bir konuma ulaştırmamak gerekiyor" dedi.

'VELİAHT PRENS ABDESTİNDE NAMAZINDA'

Cemal Kaşıkçı cinayetinde Suudi Arabistan ile yaşanan iletişimsizliğe değinen Erdoğan "Veliaht Prens bilmeyecek de kim bilecek? Abdestinden şüphesi olmayanın namazından şüphesi olmaz. Bu konuda kendinden şüphen yoksa açıkça çık ortaya neyse konuş. Bu sağa sola oraya buraya dolar petrol dağıtmaya benzemez. Ortada bir can var. Bu olay benim ülkemde oldu, bunun açığa çıkması lazım" ifadelerini kullandı.

'SİSİ İLE GÖRÜŞME İÇİN ARACI OLANLAR VAR'

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile görüşmeler için aracılık girişimlerinin bulunduğunu açıklayan Erdoğan "Tayyip Erdoğan niçin Sisi ile görüşmüyor?' diyenlere cevap veriyorum, aracı olanlar oluyor… Ben böyle bir kişiyle asla görüşmem" dedi.

'KAYYUM ATAMALARINDA GEÇ BİLE KALINDI'

Kayyum atanan belediyeler içi geç kalındığını savunan Erdoğan, "Kayyum atamalarında geç bile kaldık. Daha zamanlı bu atamaları yapsaydık, Güneydoğu bugün çok daha farklı bir yerde olurdu" şeklinde konuştu.  

'RÜŞVETLE DEĞİL KÜLTÜRLE'

Sosyal belediyeciliğin önemine dikkat çeken Erdoğan insanlara "doğrudan" dokunulması gerektiğini belirterek "Rüşvetle suistimalle değil, kültürle oraya bir değer kazandıran belediyecilik anlayışını bu seçimlerde Türkiye'nin her yerine getirelim diyoruz" ifadelerini kullandı.

'İSTANBUL'A NİYE GELİYORSUN DEMELİYDİK'

Uzun vadeli şehir planlarının hazırlanacağını duyuran Erdoğan, İstanbul'un artan nüfusuna ilişkin "Ben o zaman dedim ki 'İstanbul'a gelene soralım, niye geliyorsun, paran var mı, evin var mı, işin var mı?' Hemen dediler ki, 'Belediye başkanı pasaport soruyor'. Bunu yapabilseydik bugün bu sıkıntıları çekmezdik" dedi.

'SÜLEYMANİYE'NİN ETRAFI YIKILACAK KATAR İŞBİRLİĞİ İLE YENİDEN YAPILACAK'

Erdoğan, dikey mimariden bir an önce sıyrılarak, yatay şehirleşmeye öncelik vermek istediklerini anlatarak, "Zaten bizim medeniyetimizde, bizim kültürümüzde yatay şehirleşmeyi görürsünüz. Bakın şimdi Süleymaniye'nin etrafı şu anda yenileniyor. Bütün o tarihi eserler vesaire, oralar şu anda Katar-Türkiye-Kiptaş işbirliğiyle yıkılıp, aslına uygun olarak inşa edilecek. Orası mesela çok ciddi bir çekim haline gelecek. Ama bitince bambaşka olacak" ifadelerini kullandı.

Seçim sürecinin "kızıştığını" belirten Erdoğan "Bu ülkeye en ufak bir yatırımı olmayanların ideolojik formatlaması tuzağına düşmemeli" dedi.  

Kartal'da 21 kişinin ölümüne yol açan binanın çökmesine değinen Erdoğan, "Kartal'da yaşadığımız felaketteki sıkıntı nereden çıktı? 3 kat için izin almış 10 kata çıkmış. Sadece o değil ki. İstanbul'da İzmir'de, buna benzer kaçak yapılaşmalar var ve bizi tehdit ediyor. Kentsel dönüşüm dedik, çalışma başlattık. Bu çalışmayı başlatırken burada oturanlara kiralarını verelim, hemen kiraya geçsinler. Gönüllülük esasıyla biz buraları yıkalım. Konut yapalım" ifadelerini kullandı.

Dikey mimari açıklamalarını yineleyen Erdoğan, çevreye saygılı şehirler yapılması gerektiğini belirterek "Siteleri düşünün. Aynı dikey mimari, apartmanda komşular birbirini tanıyor mu?" dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde