Erdoğan-Putin görüşmesi başladı

Erdoğan-Putin görüşmesi başladı

Başbakan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesi başladı.

Erdoğan-Putin görüşmesi başladı
16px
24px
03.12.2012 14:57
ABONE OLgoogle

Putin, görüşmenin gerçekleşeceği Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'ne saat 13.45'te geldi.
 
Rusya Devlet Başkanı Putin, ofisin girişinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından karşıladı. Putin ve Erdoğan, daha sonra görüşmenin gerçekleştirileceği salona geçti.
 
Erdoğan ile Putin görüşmesine, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Putin'in Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov da katılıyor.

SURİYE MÜZAKERESİ
 
Rusya'nın saygın ekonomi gazetesi Vedomosti, günün baş yazılarından birini Putin'in Türkiye ziyaretine ayırdı. Yazıda, "İki aylık aradan sonra Devlet Başkanı yurtdışına çıkıyor. Türkiye'de kendisini Suriye konusunda yoğun bir müzakere bekliyor" ifadelerini kullandı.

Gazete Putin'in Ekim'in ortalarında Türkiye'ye gitmeye hazırlandığını hatırlatarak, ertelenme gerekçesinin Suriye konusunda taraflar arasında görüş ayrılığı ve Putin'in rahatsızlığına bağladı. Suriye konusunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Putin tarafından görüşüleceğine işaret eden gazete, Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov'un Rusya’nın Suriye konusunda değişmeyen tutumunu ve iki ülke arasında patlak veren kargo krizini hatırlattı.

Vedomosti, "Carnegie Merkezi uzmanı Aleksey Malaşenko şundan emin: Oluşan fiiliyata göre Rusya ve Türkiye siyasi ve ekonomi konularını ayrı şekilde çalışıyor. Bu yüzden uçak olayı bile ikili ilişkileri etkilemedi. Ne Rusya ne de Türkiye politika yüzünden bilinçli olarak ekonomik ilişkilerinin gerginleştirilmesi yönünde adım atmaz. Uzmana göre Rusya, Suriye konusunda haklı olduğu hususunda Türkiye'yi ikna edemeyecek…" yorumunda bulundu.

 Uşakov'un ziyaretle ilgili açıklamaları İtar Tass, Ria Novosti ve İnterfaks başta olmak üzere tüm ajanslarda yer aldı. İnterfaks'a göre, İstanbul'da gezi sırasında Putin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir telefon konuşması yapmayı planlıyor. Ajans görüşmelerde, dünya ve bölge sorunlarıyla ilgili konuların ele alınacağını kaydetti.

 Vestnik Kavkaza (VK) ajansına konuşan Rusya Şarkiyat Enstitüsü Başkanı Vitali Naumkin de Suriye ile ilgili görüş ayrılığının ikili ilişkilere zarar vermeyeceğini belirtti. Naumkin, "Çünkü Rus-Türk ilişkileri güçlü ortak çıkarlara dayalı ve temelinde bunlarla güçlü. Öncelikle ekonomik ilişkilerle. Bugün her iki ülke bir birleri için önemli ekonomik partnerler. Aramızda güçlü insani ilişkiler var. Bunun nedeni de bizde de çok sayıda Türkçe konuşan etnik halklar yaşıyor. Her yıl yaklaşık 4 milyon Rus turist Türkiye'de tatil yapıyor. Çok sayıda Türk firması Rusya'da faaliyet gösteriyor. Ve Suriye krizine kadar aramızda fiiliyatta ciddi siyasi görüş ayrılığı da yok…" dedi.

 Resmi Vesti televizyonu da Kremlin Dış Politika danışmanı Uşakov'un açıklamalarına yer vererek, Rusya'nın Almanya'dan sonra Türkiye'nin ikinci ticari ortağı olduğunu hatırlattı. Resmi Vesti FM radyosuna konuşan Rusya'nın önde gelen uluslarası ilişkiler uzmanlarından Russia in Global Affairs Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Fyodr Lukyanov, "İki ayrı gündem maddesi olacak. Birincisi Suriye savaşıyla ilgili. Zira bu konuda Moskova ve Ankara çok farklı tutumlarda. Bence gerçekçi olalım ve bugün hiç bir anlaşmanın sağlanması söz konusu bile olamaz" dedi.

 Görüşmelerde ikinci önemli konunun ekonomik meseleler olacağını belirten Lukyanov, "Öncelikle doğalgaz, Güney Akım ve başka projeler. Taraflar, Suriye ile konunun diğer ikili konuları etkilememesi için çalışmalı. Bence Moskova da Ankara da bunu çok iyi anlıyor ki Suriye sorunu giderek hızla artan ikili ilişkilere engel olmamalı ve kesinlikle buna yol vermemek lazım" uyarısında bulundu.

 Vesti FM radyosu, ayrıca Putin'i Türkiye'de zor görüşmelerin de beklediğini öne sürdü.

 Moskovski Novosti gazetesi de Putin'in Türkiye'de ağırlıklı olarak ticari konuları görüşeceğini kaydetti.

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde