Erdoğan, Obama'dan Gülen için ne istedi?

Erdoğan, Obama'dan Gülen için ne istedi?

Fethullah Gülen’in Türkiye’deki faaliyetlerinin detayları ABD makamları ile paylaşılacak. Hedef, Gülen’in ilk etapta ABD’den sınır dışı edilmesini sağlamak.

Erdoğan, Obama'dan Gülen için ne istedi?
16px
24px
08.09.2014 04:35
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinin ardından; hakkında kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunmadığı için resmi olarak iadesi istenemeyen Fethullah Gülen’in Türkiye’deki faaliyetlerinin detayları ABD makamları ile paylaşılacak. Hedef, Gülen’in ilk etapta ABD’den sınır dışı edilmesini sağlamak. Daha sonra da Türkiye, yürütülen soruşturma süreçlerinin ardından gelecek mahkeme kararları kapsamında resmi iade talebini gündeme getirecek.

ABD’YE İLETİLECEK

ABD ile paylaşımda Gülen Cemaati’nin, Türkiye’de devlet sırrı sayılabilecek bilgilerin yanı sıra hükümet üyelerine yönelik yasadışı dinlemelerle ulusal güvenliği tehdit eder boyuta geldiği belirtilerek buna yönelik faaliyetleri ortaya konulacak.

Türkiye’nin, “milli güvenliğine yönelik iç tehdit unsuru olarak gördüğü bir örgütsel faaliyetin başında bulunan kişinin ABD’de ikamet etmesinin Türkiye’yi ne denli rahatsız ettiği” belgelerle ABD makamlarının bilgisine sunulacak.

Emniyet’te yürütülen soruşturmalarda ortaya çıkan belge ve bilgiler ile Adalet Bakanlığı bünyesinde paralel yapının faaliyetlerine ilişkin belgeler, Dışişleri Bakanlığı tarafından ABD Dışişleri Bakanlığı’yla paylaşılacak. Ankara ve İstanbul cumhuriyet savcılarınca yürütülen operasyonlara dayanak oluşturan dosyaların detayları, Adalet Bakanlığı üzerinden Dışişleri Bakanlığı kanalıyla ABD Dışişleri Bakanlığı’na iletilecek.

İSTİHBARATTA İŞBİRLİĞİ

Öte yandan “örgütün lideri” olarak nitelendirilen Fethullah Gülen’in ABD’deki Türkiye’ye dönük faaliyetleri konusunda da Türkiye, ABD istihbarat birimleriyle bilgi paylaşımı isteyecek. Hedefin “Gülen’in Türkiye’deki unsurlarıyla bağlantısını keserek tek bir merkezden alınan talimatları sonlandırmak” olduğu belirtiliyor.

Habertürk
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde