Erdoğan: Köşk adaylığında ters köşeye gelebilirsiniz

Erdoğan: Köşk adaylığında ters köşeye gelebilirsiniz

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığına adaylığına ilişkin, "Geçmiş dönemde de cumhurbaşkanlığı için benim adım konuşuluyordu ama ters köşeye geldiniz. Belki bu seçimde de aynısı olabilir" dedi

Erdoğan: Köşk adaylığında ters köşeye gelebilirsiniz
16px
24px
24.04.2014 07:34
ABONE OLgoogle
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığına adaylığına ilişkin, "Geçmiş dönemde de yazıyordunuz, cumhurbaşkanlığı için benim adım konuşuluyordu ama ters köşeye geldiniz. Belki bu seçimde de aynısı olabilir, bizim sağımız solumuz belli olmaz" dedi

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili nihai kararın 9-11 Mayıs tarihlerinde yapılacak AK Parti kampının ardından verileceğini açıkladı.
 
ADAYI AÇIKLAMA TARİHİ 

Erdoğan, adayın kim olduğunun ne zaman açıklayacağı sorusuna ise belki Ayfonkarahisar'da gerçekleştirilecek kampta, 24 Mayıs’ta gerçekleştireceği Köln ziyareti öncesinde açıklanacağını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Çocuk Bayramı nedeniyle çocukları Başbakanlık Merkez Bina’da ağırladı. Gazetecilerin “belki son fotoğraf olabilir” diyerek beraber fotoğraf çektirmek istemeleri üzerine Başbakanlık muhabirleri ile Merkez Bina merdivenlerinde fotoğraf çektiren Erdoğan, ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

''SAĞIMIZ SOLUMUZ BELLİ OLMAZ''

İlk olarak Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açıklamaları sorulan Erdoğan, "Biz Cumhurbaşkanımızla aramızda herhangi bir anlaşmazlık olmaz. Bundan önce de medya bir şeyler söylüyordu Cumhurbaşkanımız o zaman başbakandı. Hep benimle ilgili de. Sonra ters köşe oldunuz, yine ters köşe olabilirsiniz. Bizim sağımız solumuz belli olmaz. Aramızda bu işi hallederiz. Ülkemizde kaosa sıkıntıya vesile olabilecek hiçbir adımı biz aramızda atmayız. Bu makamların her şey olduğuna inanan hareket değiliz. Bu makamlar gelip geçici. Ülkemize hizmet noktasında bize ne kazandıracak değil, biz bu makamlara ne kazandıracağız. Onun için nerde daha faydalı nasıl olacaksak onun adımlarını atarız. Nihai karar verecek olan millet” dedi.

 BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başkanlık konusunda da bir soru sorulan Erdoğan, şöyle cevap verdi:

"Bunların hepsi dışarıda yapılan yorumlar. Bu yorumların hepsi de zaten yapılıyor. Bu konudaki düşüncem netleşmiş. Bir başkanlık sisteminin ülkemde olmasıdır. Başkanlık sisteminin olmadığı ülkede neyin olduğunu görüyoruz. Gelişmiş ülkelere baktığımızın zaman tamamında ya başkanlık ya yarı başkanlık sistemine geçilmiştir. Türkiye'de çok başlılık ne yazık ki netice vermiyor. Başkanlık sistemi denince bazı siyasiler parlamentoyu yok sayıyor. Başkanlık sistemi parlamentonun çok daha güçlü olduğu bir sistem. Amerika'da Obama parlamentonun denetimi dışında karar alabilir mi? Böyle bir yetkisi var mı? Helikopterleri istiyoruz. Alabilmemiz için parlamentonun onayından geçmesi lazım diyor veremiyor. Ama biz kararları çok daha rahat alıyoruz. Bu imkanı elinden neden çıkarıyorsun. Bizim derdimiz bu değil ki. Sağlıklı, tek sesliliği oluşturabilmek. Bütün o parlamentonun denetiminden geçtikten sonra böyle bir kararı verebilelim.

ÇİFT VEYA TEK SİSTEM

Çift sistem olmaz da tek sistem olur. Senato olmazda sadece milletvekilleri olur. Bunlardan korkmanın bir anlamı yok ki. Tartışalım konuşalım. Anayasa'da 60 maddede 4 parti uzlaştık. Çıkaralım dedik. Muhalefette kayış attı. Millete verilmiş söz olduğu halde Meclis'ten anayasa değişikliği olarak geçmesini istemediler. 330 ile halka gidemeseydik 26 maddelik paket çıkmamış olacaktı. Halka gittik halk istiyor. Yüzde 58 ile geçtik.''

 AYM KUTLAMALARINA KATILACAK

Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş yıldönümü programına katılıp katılmayacağı sorulan Erdoğan, ''Kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılacağım. O ayrı, o ayrı. Anayasa Mahkemesi kendi kanaatini ortaya koyarken bizler de belli konularda siyasi olarak rahatsızlığımızı ortaya koymaktan normal ne olabilir.” diye konuştu.

 SEÇİM SİSTEMİ

Seçimler konusunda dar ya da daraltılmış bölge konusunda bir karara varıp varmadıkları sorulan Erdoğan, "Arkadaşlar similasyonlarını yaptılar. Bizi bilgilendirecekler. Ondan sonra karar vereceğiz” diye cevap verdi.

IŞİD 

Suriye sınırında Irak Şam Devleti’ne (IŞİD) yönelik bir hareketlilik olduğu iddiaları da sorulan Erdoğan, "Dert IŞID ile değil. Konvoyumuzun bütün şeyi Süleyman Şah saygı türbesine götürülecek yardımlarla alakalı. İlgili sorumlu arkadaşlar bunu sürdürmektedir'' dedi.
Erdoğan, seçim sistemine ilişkin "dar ve daraltılmış bölge" çalışmalarının da sürdüğünü söyledi.

ERMENİSTAN'A İLİŞKİN MESAJI 

Bugün yayımladığı 1915 olaylarına ilişkin mesajının geniş yankı uyandırdığının belirtilmesi üzerine Başbakan Erdoğan, ABD'nin yapacağı açıklamaya bakacaklarını ama farklı birşey beklemediğini, temennisinin aynı istikamette olduğunu söyledi. 

Ortadoğu'daki Hamas-Fetih buluşması ve İsrail ile Türkiye arasındaki görüşmelerde temennisinin 2014-2015 yılında önemli adımların atılması yönünde olduğunu belirten Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun büyük gayret içinde çalıştığını söyledi. 

Başbakan Erdoğan, bir soru üzerine de Dağlık Karabağ meselesinin öncelikli konuları arasında yer aldığını vurgulayarak, "Dağlık Karabağ meselesi çözülmeden bizim iktidarımızda, o konuda 'evet' diyemeyiz. Orada ciddi bir haksızlık var, Karabağ meselesi çözülmesi lazım" ifadelerini kullandı.

El Fetih ve Hamas arasındaki görüşmelerde anlaşmaya varıldığını ifade eden Erdoğan, "Anlaştılar, bu akşam bir telefon görüşmesi yapacağız, detayları hakkında kendilerinden bilgi alacağım. Aradılar, buraya geldiğim için görüşemedim, akşam görüşeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi

Bir gazetecinin "sizin kişisel olarak gönlünüzden geçiyor mu?" sorusuna da Başbakan Erdoğan, "Senin gönlünden ne geçiyor, bir vatandaş olarak" dedi. 

Erdoğan, "Ben şimdi istişarelerimi yapıyorum, hepsi bunların istişareye dayalı olacak. Bundan önceki de istişareler neticesinde oldu. Türkiye genelinde geniş kapsamlı kamuoyu araştırmaları yaptık, onun neticesinde kararımızı verdik. Bugün de yine en geniş anlamda istişarelerimizi yapacağız, ondan sonra da nihai kararı verelim ki ülkemizde herhangi bir kaosa fırsat vermeden en güzel şekilde, en ideal şekilde seçimimizi gerçekleştirelim" diye konuştu.

"Süleyman Şah Türbesi'ne yardım götüren Türk askeri konvoyun alıkonulduğu iddiası"

Erdoğan, Suriye sınırları içerisindeki Türkiye toprağı Süleyman Şah Türbesi'ne yardım götüren konvoyun Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından alıkonulduğu iddialarının hatırlatılması üzerine de "Hayır, hayır. Şu anda generaller burada, böyle birşey yok. Yarım saat, bir saat öncesine kadar böyle birşey yoktu, şu anda olduysa haberim yok" diye konuştu. 

Twitter'ın buzladığı hesaplara ayarlar değiştirilerek giriş yapıldığının belirtilmesi üzerine de Erdoğan, "Ben düşüncemi söyledim, verdikleri sözleri yerine getirdiler, getirdiler. Getirmedikleri takdirde aynı yerdeyiz biz, gereğini yaparız. Yapabildiğimiz kadarıyla. Bazıları diyor ki 'kapatsanız da girebiliyorlar' falan ama herşeyden önce bir vergi kaçakçısı şirket Türkiye'de faaliyet gösteremez, ofisi yok, faaliyet gösteremez, gereği neyse o yapılır. Olay artık tek yönlü değil, birçok yönlü" değerlendirmesinde bulundu. 

1 Mayıs kutlamaları

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin İstanbul'a 2 büyük meydan yaptığını, mitinglerin oralarda yapılabileceğini belirten Erdoğan, "Ama dert başka, dert; yasaları çiğnemek olduğu zaman, kusura bakmayın... Kimsenin, kimsenin özgürlük alanına girmeye hakkı yoktur, bu bir özgürlük mücadelesi olmaz, bu bir bayram olmaz. Bugünü tatil günü ilan eden biziz, bu iktidar. Bugüne kadar gelen iktidarlar bunu ilan etmedi, her türlü şeyi vereceksin ama bunlar hala..." diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Taksim kararının idari bir karar olduğu yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine de "Zaten onlar neyin yasaları çiğnemek olduğunu, neyin olmadığını hala anlamış değil" ifadelerini kullandı. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde