Erdoğan: En kısa sürede Soçi'de ikinci görüşmemizi yapacağız

Erdoğan: En kısa sürede Soçi'de ikinci görüşmemizi yapacağız

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gelen Putin'i resmi törenle karşıladı. Eroğan-Putin arasındaki kritik görüşme sona erdi.

Erdoğan: En kısa sürede Soçi'de ikinci görüşmemizi yapacağız
16px
24px
11.12.2017 17:45
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'i resmi törenle karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne gelişinde Putin'i karşılamasının ardından, iki lider girişte Türkiye ve Rusya bayrakları önünde el sıkışarak gazetecilere poz verdi.

Erdoğan ve Putin, 19.45'de baş başa görüşmeye geçti. Erdoğan-Putin arasındaki kritik görüşme sona erdi. Görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Ardından Putin-Erdoğan başkanlığında heyetler görüşmesi gerçekleştirildi.

Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından satırbaşları şöyle:

"Türkiye Rusya ilişkileri her geçen gün daha da güçleniyor. Bu ziyaretler ve telefon görüşmelerimizle ortak bakış açıları geliştirmeye çalışıyoruz.

Siyasi seviyedeki bu ahenk iktisadi ve beşeri ilişkilerimize de yansıyor. İkili ticaret hacmimiz 2017'nin ilk 10 ayı itibariyle yüzde 10 artış göstermiştir.

Bu yıl 4.5 milyon Rus turist ağırladık. 2018'de daha da artacaktır.

"Kudüs konusunda benzer yaklaşımlar içindeyiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs konusu ile ilgili olarak, "Sayın Putin'le benzer yaklaşımlar içinde olduğumuzu gördük, bu konudaki temaslarımızı sürdürme hususunda mutabık kaldık." dedi.

S-400 hava savunma sistemi alımı

S-400 hava savunma sistemi alımı ile ilgili olarak da Erdoğan, "İlgili arkadaşlarımız bu hafta içinde bir araya gelip bu işi neticelendirecek." ifadelerini kullandı.

"Suriye'deki durumu da ele aldık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Suriye'deki durumu da ele aldıklarını belirterek, "Bundan sonraki adımımız, en kısa zamanda Soçi'de ikinci görüşmemizi, buluşmamızı yapacağız." şeklinde konuştu.

 

Putin'in açıklamalarından satırbaşlıkları şöyle:

"Ortadoğu meselesi ve Suriye meselesini de ele aldık. Ülkelerimiz sıkı işbirliği içerisindeler.

Ankara ve Moskova arasındaki işbirliği başarılı şekilde devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ocak'tan Eylül'e kadar ticaret hacmimizin yüzde 36 oranında arttığını konuştuk. Bütün bunlar ortak kararlarımız sayesinde olabildi.

Suriye'deki durumu ele aldık. Suriye topraklarının neredeyse tamamı teröristlerden kurtarılmış durumda. Herhangi bir direniş olursa gerekli karşılığı vereceğiz.

Suriye'de siyasi çözüm konusunda Soçi'de yapılan üçlü zirvede vardığımız mutabakatın yerine getirilmesini görüştük. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi hazırlıklarını görüştük. Bu kongreye katılacak olan katılımcılar Suriye devlet yapısını ve anayasayı kabul etmesi ve BM denetiminde seçimlerin yapılmasıyla ilişkilidir. Bu yılın sonunda yapılacak Astana'yı da görüştük.

Erdoğan'ın kişisel çabalarını da takdir etmek istiyorum.

ABD'nin Kudüs kararı bölgedeki durumu daha da kötüleştirmektedir. Fiilen barış görüşmelerini baltalayabilecek bir karardır. Kudüs'ün statüsü İsrail ve Filistinliler arasında doğrudan temasla belirlenmelidir.

Sayın Erdoğan iki gün sonra İstanbul'da yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısı konusunda beni bilgilendirdi. Rusya gözlemci olarak bu toplantıya katılacaktır.

Biz iyi komşuluk temelinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde