Erdoğan: Dolar alacak değil, satacak günlerdeyiz

Erdoğan: Dolar alacak değil, satacak günlerdeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, döviz kurundaki artışın tüm piyasayı etkilediğini belirterek, "İçinden geçtiğimiz günler döviz alınacak değil, döviz satılacak günlerdir" dedi.

Erdoğan: Dolar alacak değil, satacak günlerdeyiz
16px
24px
04.01.2017 14:45
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de muhtarlara seslendi. Erdoğan, burada vatandaşlara dolar bozdurma; bankalara da faiz indirme çağrısını yineledi. Erdoğan, yatırımların sürdürülmesi gerektiğini 2017'nin parlak bir yıl haline dönüşebileceğini söyledi.

"2013'ten beri arka arkaya yaşadığımız saldırılar nedeniyle ekonomimizin dinamiklerinde bir yorgunluk ortaya çıktığı görülüyor" diyen Erdoğan, "Irak ile kesintiye uğramış diplomatik ilişkilerde adım atacağız. İhracatımız yeniden toparlanmaya başladı. Okların yeniden yükselişi işaret ettiği bir döneme girdik. Bu sezondan itibaren turizmde yeniden yükselişin başlayacağını düşünüyorum. Hiçbir kriz sürdürülebilir değildir. Ülkemize yönelik saldırılar da ilanihaye sürecek değildir" ifadelerini kullandı.

Enflasyon rakamları açıklandı, dolar 3.60'a fırladı

Dolar çağrısını yineledi

Döviz kurundaki artışın yarattığı sıkıntıdan tüm piyasanın etkilendiğini söyleyen Erdoğan, "Kur üzerindeki spekülasyonların amacı da budur, kurun seviyesi ekonominin gerçeklerine uygun değildir. İçinden geçtiğimiz günler döviz alınacak değil, döviz satılacak günlerdir" diye konuştu.

'Faiz oranlarını düşürün'

Erdoğan, "Bizim dayanma gücümüzü bir süredir sınıyorlar, mücadele gücümüzün ve inancımızın çok yüksek olduğunu, birlik ve beraberliğimizin kolay kolay bozulmayacağını gördüler. Bu birlik ve beraberlik onların bütün hesaplarını bozdu" dedi ve ekledi:

"Tüm vatandaşlarımızdan şunu rica ediyorum, elinizdeki tüm imkanları harekete geçirin, üretin, alın, satın yatırım yapın, piyasayı hareketlendirin. Kamu bankaları başta olmak üzere söylüyorum, lütfen faiz oranlarını düşürün. Üretim olursa bu sıkıntılı süreç başarıyla atlatılacaktır. (Bankalara) çok kazanıyorsun biraz az kazan, on kazanma beş kazan. Yatırımcılar da bu şekilde yatırımlarını genişletsin ve istihdam sağlasın" 

'İşsizlik tek haneye düşmeli'

İşsizliğe fırsat verilmemesi gerektiğini ve işsizlik oranının süratle tek haneye çekilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, faiz çağrısını yineleyerek,"Başta kamu bankalarımız olmak üzere, tabi bir numara TCMB olmak üzere bu çalışmayı yaparak, bunu aşağı çekmemiz gerekiyor" dedi.

'Dolar sat, altın al' çağrısı altın ithalatını üçe katladı

'Sorun para yokluğu değil'

Erdoğan, "Sorun paranın yokluğu değil, paranın stabil hala gelmesidir. Herkes parayı piyasaya sürdüğü zaman sorun ortadan kalkacaktır. Gelin ülkemiz, vatanımız, milletimiz için hep birlikte harekete geçelim, işimize dört elle sarılalım, yapacağımız yatırım varsa yapalım. Bunları yaptığımızda 2017'nin çok parlak bir yıl haline dönüştüğünü göreceğiz" değerlendirmesini yaptı.

'Türkiye istiklal mücadelesi içindedir'

Türkiye'nin istiklal mücadelesi içinde bulunduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bugün Türkiye yeni bir istiklal mücadelesi içindedir. Bu mücadeleyi kazanırsak, 2023 hedeflerimize de ulaşacağız, 2053 ve 2071 vizyonlarımızı da şekillendireceğiz. Kaybedersek, 100 yıl önce başarılamayan bir Sevr tezgahı yeniden önümüze getirilecek. Tüm vatandaşlarımızın, sorumluluk sahibi herkesin bu bilinçle meseleye yaklaşması, üslubunu, tavrını, sözünü ona göre belirlemesi gerekiyor."

Terör örgütü DEAŞile mücadelenin sürdüğüne işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin kendi güvenliği için bölgesinde yürüttüğü mücadeleyi 'başka devletlerin içişlerine karışmak' olarak gören bir kafa, olup bitenlerden hiçbir şey anlamıyor demektir. DEAŞ'a karşı en etkili mücadeleyi veren bir ülkeyi, hala 'bu alçak örgüte destek sağlıyor' imasıyla suçlamak, tam da terör örgütleri üzerinden Türkiye'ye saldıranların istedikleri türden bir söylemdir."

'Teröristlerle aynı safta yer almaktır'

Türkiye'nin terör örgütlerine karşı duruşunun değişmeyeceğini vurgulayan Erdoğan, "Türkiye teröre teslim oldu demek, teröristle, terör örgütleriyle aynı safta yer almaktır. Çünkü terör örgütlerinin tüm amacı birilerine işte bu sözü söyletmektir. Bu sözü ifade eden kişi siyaset yapmıyor sadece, kendi ülkesinin karşısında oluşturulan şer ittifakının değirmenine de su taşımış oluyor." diye konuştu.

'Hayat tarzına tahakküme karşıyız'

Terör örgütlerine destek veren tüm kesimlere aynı şekilde yaklaşılacağına dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bölücü örgüte, dinimizi istismar eden FETÖ, DEAŞ gibi örgütlere fiili, yazılı, sözlü destek verenlere ne yapılıyorsa, mezhep ayrımcılığı veya hayat tarzı üzerinden milletimizin bir kesimini istiskal etmeye çalışanlara da aynı muamele yapılacaktır, bu böyle bilinmeli. Hayatı, Türkiye'yi bir kesimin diğerleri üzerinde tahakküm kurduğu bir ülke haline getirmek isteyenlere karşı mücadeleyle geçmiş şahsımdan başka, farklı bir davranış bekleyenler daha çok beklerler. Çünkü biliyorum ki dünyadaki ve ülkemizdeki herkesin aynı hayat biçimine sahip olma mecburiyeti yoktur.

Ezan okunmasına tahammül edemeyenlerin müezzinin üzerine yürümesi ne kadar yanlışsa, namaz kılmayana karşı zor kullanılması da aynı derecede yanlıştır. Geçmişte, örtülü olduğu için okullara alınmayan kız çocuklarımıza yapılanlara nasıl rıza göstermemişsek, bugün aksi yönde bir davranış sergilenmesi halinde aynı tavrı ortaya koyarız. Çoğunluğun azınlığa tahakkümüne karşı olduğumuz gibi azınlığın çoğunluğa tahakküm etmesine de karşı olduğumuzu da açıkça ifade etmek isterim."

'Önce El Bab, sonra Mümbiç temizlenecek'

Erdoğan, El Bab operasyonunu kısa sürede bitirecek yeni bir tertiplenmeye gidildiğini belirterek, "Suriye'de El Bab operasyonunu inşallah kısa sürede bitirecek şekilde yeni bir tertiplenmeye gidildi. İnşallah bu çok yakın bir zamanda hallolacak. Ardından Münbiç başta olmak üzere, terör örgütlerinin yuvalandığı diğer bölgeleri de temizlemekte kararlıyız." dedi.

'Hayat tarzına müdahalede bulunmadım'

Kendisinin de herkes gibi tasvip etmediği görüntüler ve ifadeleri eleştirdiğini anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bunları da bireysel ifade özgürlüğümün sınırları dahilinde söylemişimdir ama asla temsil ettiğim kamu gücünü kullanarak, kimsenin hayat tarzına müdahale sayılabilecek bir yola başvurmadım. Bu yönde bir uygulamaya asla tevessül etmedim. Kurucusu olduğum siyasi partinin de bu yönde girişimi, adımı hiçbir zaman bu noktada olmamıştır."

'Suriye konusunda umut verici gelişmeler var'

En büyük temennilerinin, Suriye'de yaşanan sıkıntıların sona ermesi olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Rusya ile birlikte yürüttüğümüz Suriye'de kalıcı bir ateşkesin sağlanması ve ardından anlaşmazlıklara görüşmeler yoluyla siyasi çözüm aranması çalışmalarında umut verici gelişmeler var. Bu sürecin başarıyla neticelenip Suriyeli kardeşlerimizin yaşadıkları acıların ve uğradıkları mağduriyetlerin bir an önce sona ermesi en büyük temennimizdir." diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde