Erdoğan: “Diyanet’e uçak tahsis edilmeli”

Erdoğan: “Diyanet’e uçak tahsis edilmeli”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NTV'de canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan: “Diyanet’e uçak tahsis edilmeli”
16px
24px
27.05.2015 04:53
ABONE OLgoogle
“Seçimlerle başlarsak eğer dikkat çekici bir sözünüz var. Sürprizlerle dolu bir seçim olacak demiştiniz. Bunu açar mısınız?” sorusu üzerine Erdoğan, bu seçimlerde özellikle yeni Türkiye, yeni anayasa, başkanlık sistemi bunun üzerinde ısrarla durduğunu söyledi.

Çünkü, 12 yıllık başbakanlık dönemi ve 9 aylık cumhurbaşkanlığı döneminde bir gerçeği tespit ettiklerini dile getiren Erdoğan, Türkiye’nin artık bir değişimi, dönüşümü yaşamak durumunda olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

“Dünyada gerek başkanlık sistemi gerekse parlamenter sistemle idare edilen ülkelere veya Türkiye’nin geçmişine baktığımızda, gelişmeler bir yere kadar, orada artık patinaj başlıyor. Patinajı aşabilmek için idari yapılanmada bir değişikliğe gidilmesi şart. Onun için bu seçimlerin milletimiz tarafından gerek benim Cumhurbaşkanlığı seçimimde yaşadığımız gibi bu seçimde böyle bir şeyi yaşamak doğrusu benim beklentilerim içinde. Benim ısrarla sürpriz beklentim diye ifade ettiğim konu bu. Çünkü Türk milleti artık bir karar arifesinde. Bu karar arifesinde de idari bir değişimi dönüşümü ortaya koyacak.”

Türkiye’nin bu yıl G20 toplantısına ev sahipliği yapacağını anımsatan Erdoğan, buraya katılan ülkelerin büyük çoğunluğunun başkanlık sistemiyle yönetildiğine dikkati çekti.

Bunun düşünülmesi gereken bir konu olduğunu ifade eden Erdoğan, “Acaba dünyanın en zengin ülkeleri olan ki yüzde 85′ini oluşturuyor bunlar dünya sermayesinin, bu ülkeler olduğuna göre, bunlar başkanlık sistemine bu denli önem verdiklerine göre niçin acaba biz burada böyle bir değişim düşünmeyelim” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin yakın siyasi tarihine bakıldığında liderlerin büyük çoğunluğunun başkanlık sistemini hep savunduğunu dile getirdi.

Kendisinin “Türk usulü başkanlık sistemi” sözlerinin zaman zaman eleştirildiğini ifade eden Erdoğan, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in 2003′te gazetelere yansıyan “Başkanlık sistemine geçmeye mecburuz, Türk usulü başkanlık” sözlerini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

“Bu mevzular dikkat edilirse yeni değil. Yani 15-20 yıldır tartışılan konuşulan mevzular. Fakat bunu tabi biz dillendirdiğimizde ki ben belediye başkanlığımdan itibaren dillendirdiğim bir konudur, biz dillendirince farklı bir yaklaşım ortaya konuluyor. Biz bu işleri ülkemizin menfaati neyi gerektiriyorsa buradan bakmamız lazım, böyle ele almamız lazım. Bunların hiçbirisi benim kişisel arzum veya geleceğimle alakalı bir şey değil. Ülkemin menfaati neyi gerektiriyorsa şu ana kadar edindiğim tecrübelerle ki bunun 4,5 yılı belediye başkanlığıdır, 12 yılı başbakanlıktır, 9 aydır da cumhurbaşkanlığı yapıyorum. Nereden baksanız 17-18 yıllık bir olay. Nereye gelmek istiyorum? Bizim derdimiz faniler değil. Biz en ideal sistem hangisidir bunun üzerinde durmamız lazım. En ideal sistemi de belirleyebilmek için dünyada bunu kimler en iyi başarmış bunlara bakmamız lazım.”

“RAHATSIZLIĞIN GEREKÇESİ NE”

G20 ülkeleri içerisinde ABD’nin bu konuda dünya ekonomisinde en ileri ülke olduğuna işaret eden Erdoğan, Arjantin, Brezilya, Çin, Endonezya, Güney Afrika, Fransa, Güney Kore, Japonya, Meksika, Rusya üzerinden örnekler verdi. Erdoğan, Avustralya’nın valilik üzerinden bir yönetim anlayışı olduğunu ancak İngiltere uluslar topluluğuna bakıldığında da sonunda işin Kraliçe’ye dayandığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bütün bunlarla birlikte biz hala diyoruz ki ‘Öyle olmaz, böyle olur.’ Eğer Türkiye’nin böyle bir sisteme geçmesinden bu kadar rahatsız oluyorsanız rahatsızlığının gerekçesi ne? Efendim ‘denetim.’ Burada denetim yok mu? İster çift kamaralı sistemle denetle ister tek kamaralı sistemle denetle, ikisinde de ciddi manada denetlerler ve başkan oralar, yani temsilciler meclisi veya senato müsaade etmediği sürece Obama adım atamaz. Aynı şeyi gelelim Fransa’da da öyle, Rusya’ya gidelim orada da öyle. Benim buradaki arzum, gayretim hep buna yöneliktir ve sürpriz olayı da buradaki oyda olacak bir patlama ve bu konuda da eğer bu işe kendini verecek bir siyasi kadro böyle bir adımı atmaya eğer karar verirse Türkiye bundan çok kazanacaktır. İnanıyorum ki bu değişim, dönüşümü yapacak siyasi kadro da tarih boyunca unutulmayacaktır.”

“KAYNAK, 320 BİN LİRALIK MERCEDES’MİŞ”

Diyanet işleri Başkanı Mehmet Görmez’e Mercedes marka araç tahsis edilmesine yönelik tartışmalara değinen Erdoğan, Görmez’e yurt dışı seyahatlerinde kullanması için uçak tahsis edilmesi gerektiğini söyledi.

“Bir kısım da kalkıyor Diyanet İşleri Başkanı’nın altındaki 320 bin liralık Mercedes’miş kaynak. Öbürü kalkıyor evler kaynak. Bu iş bu kadar basit değil: İşte bunları açıklamak bunları yaşayan bir lider olarak benim görevimdi. Ben onun için meydanlarda milletime bunları anlatıyorum”

Erdoğan şöyle konuştu;

“Bugün 330 bin liralık bir Mercedes’i lüks olarak değerlendirir misiniz? 330 bin liralık bir Mercedes, Diyanet İşleri makamı kullanıyor. Bakanlarımızın hepsinin altında bu araçlar var. Önceden bilgi sahibi olsam iade etme derdim. Bu Diyanet makamı sıradan bir makam değil. Mehmet Görmez sadece bu ülkenin dini lideri değildir. Ama bunların dinle diyanetle alakası yok. Ben de Cumhurbaşkanlığı envanterindeki zırhlı Mercedes’lerden birini tahsis ettim. Şu anda gönlüm hoşnut, çünkü o makam buna layık. Vatikan’a niye bakmıyorlar. Dini liderin özel uçağı var. Biz sıradan bir ülke miyiz? Vatikan’da bu olacak, bizim dini liderimiz tarifeli uçakla seyahat edecek. Bunu Ahmet Bey ile konuşacağım. Diyanet İşleri Başkanımızın yurtdışı ziyaretlerine şu anda havuzda bulunan uçaklarımızdan kullanmak suretiyle gitsin. O ziyaretlerde zamana karşı yarışıyorsunuz.” dedi

DEMİRTAŞ’A HAKKARİ HAVALİMANI CEVABI

Selahattin Demirtaş; herkesin cumhurbaşkanı olsaydı sayın Erdoğan’da kurdeleyi birlikte kesseydik sözü var.
“Muhatap almak istemem. Önce bu ülkenin cumhurbaşkanına kullandığı kelimeleri cümleleri çok çok iyi bilecek. Birçok yerde beni Cumhuriyet Halk Partisi’nin belediye başkanları gelir karşılar, Milliyetçi Hareket Partisi’nin belediye başkanlarının geldiği yerler var ve bende o belediyelere ziyarette bulunurum.”

“Ama şu anda HDP’nin belediye başkanlarının beni karşıladığı bir il olmadı. Mardin’e gittim gelemedi, Diyarbakır’a gittim gelemedi. Dağdan yönetilen bir parti ile, dağdan yönetilen bir belediye ile nasıl bu diyalogu kuracaksınız. Bunlar kendi iradeleri ile belediye yönetmiyor ki dağdan yönetiliyor. Bunlar batıda farklı konuşuyor Güneydoğu’da farklı konuşuyor.”

“Eğer bu kadar Selahattin Eyyubi Havalimanı’na aşıksa iki yıldır gecikirken bu parlamentoda milletvekiliydi niye bir tehdit edenlerle mücadele vermediniz? Bunlar samimi değiller. Bugün onun oraya gelmesi önemli değil onu gönderenlerin oraya gelmesi önemli. Bizim için önemli olan Hakkari halkının oraya gelmesiydi. Ben iki hastane açtım Yüksekova’da ve Hakkari’de 150’şer yataklı. Bunlar vatandaşı tehdit ettiler ve vatandaş gelemedi açılışlara.” dedi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde