Erdoğan, 20 trilyonun peşinde

Erdoğan, 20 trilyonun peşinde

Başbakan’ın, para cezasına ilişkin “Hiç değilse 20 trilyonu kurtaralım” sözleri yargıda yeni bir düzenleme beklentisini artırdı

Erdoğan, 20 trilyonun peşinde
16px
24px
12.01.2014 09:04
ABONE OLgoogle

Başbakan’ın, AK Parti’yi kapatma davası sırasında Anayasa Mahkemesi’nin verdiği para cezasına ilişkin “Hiç değilse 20 trilyonu kurtaralım” sözleri yargıda yeni bir düzenleme beklentisini artırdı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tırmanan yargı tartışmalarına Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) partisi aleyhine açılan kapatma davasını da dahil etti ve AYM’nin kapatma istemini reddederken partisine kestiği 20 trilyonu kurtarmanın peşine düştü. Erdoğan’ın bu para cezasıyla ilgili ‘Hiç değilse 20 trilyonu kurtaralım’ sözleri, yeniden yargılamayla ilgili muhtemel düzenlemeye AKP’ye kapatma davasını da dahil edeceğinin işareti olarak görüldü.

BİR OYLA PARA CEZASI

Yargıtay Başsavcılığı AKP aleyhine ‘laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline geldiği’ iddiasıyla 14 Mart 2008’de AYM’ye kapatma davası açmıştı.

Dava 30 Temmuz 2008 tarihinde karara bağlanırken, AKP’ye kapatma istemi bir oy eksiğiyle reddedilmişti. AYM heyeti hazine yardımının kesilmesi yaptırımı oylamıştı. Bu oylamada 11 üyeden 10 üyenin oyuyla kapatma yerine AKP’ye hazineden aldığı devlet yardımından 1/2 oranında mahrum bırakılmasına karar verilmişti. AYM’nin kararı uyarınca da AKP o yıl içinde aldığı hazine yardımının yarısına tekabül eden kısmını hazineye ödemek zorunda kalmıştı. AKP aradan geçen sürede bu davayı hep gündemde tutmaya çalışmış, geçen yıl da, davanın yeniden görülmesi için AYM’ye başvurma hazırlıkları yapıldığından söz edilmişti.

20 TRİLYONUN PEŞİNDEYİZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘gerekirse AYM’den bile hesap sorabilecek bir güç olma’ hedefinden bahsederken, hazineye kaptırdığı 20 trilyonun peşinde olduklarını da şöyle açıkladı:

“...AK Parti’yi kapatma teşebbüsünü hatırlamak yeterli. Anayasa Mahkemesi yeterli sayıya ulaşamadığı için 20 trilyon para cezasıyla yırttık. İnsan çıldırır... Vatanı mı sattık? Karar gerekçesinde öyle bir laiklik tanımı yapmışlar ki, getirmişler başörtüsüne bağlamışlar. Ne oldu peki? Başörtüsü kamuda, okulda, Meclis’te artık serbest. Kıyamet mi koptu? Şimdi öyle güçlü gelelim ki, o kararı veren Anayasa Mahkemesi’nden bile gerekirse hesap soralım. Hiç değilse 20 trilyonu kurtaralım”

Açıklama ve talimatları hızla kanunu tasarısı veya teklifi haline dönüştürülen Erdoğan’ın bu açıklamaları, yeniden yargılanmayla ilgili muhtemel yeni düzenlemeye partisiyle ilgili kapatma davasını dahil edileceğine ciddi işaret olarak görüldü.

Adnan Keskin/Taraf

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde