Erdem Başçı'ya kırık not

Erdem Başçı'ya kırık not

Erdem Başçı Merkez Bankası'ndaki üçüncü yılını doldurdu.

Erdem Başçı'ya kırık not
16px
24px
20.04.2014 04:41
ABONE OLgoogle
Erdem Başçı Merkez Bankası'ndaki üçüncü yılını doldurdu. Enflasyonda sınıfta kalan, yüksek faiz politikasını sürdüren Başçı döneminde ülke sıcak para cenneti oldu

19 Nisan 2011'de Merkez Bankası başkanlığı koltuğunu, Durmuş Yılmaz'dan devralan Erdem Başçı dördüncü yılına 'kötü karne'yle girdi. Geçen üç yılda uyguladığı yüksek faiz politikasıyla ülkeyi sıcak para cenneti yapan ve büyümede fren yaptıran Başçı'nın önümüzdeki iki yılı da zorluklarla dolu. 2008 küresel krizinin etkilerinin azalmaya başladığı dönemde koltuğu devralan Başçı, özellikle enflasyon ve faiz politikasında sınıfta kaldı. 

ENFLASYON KATLANDI 

Merkez Bankası'nın öncelik alanı olan fiyat istikrarında Başçı başarısız oldu. Durmuş Yılmaz'ın Mart 2011'de yüzde 3.99 olarak devrettiği yıllık enflasyon, Mart 2014 itibarıyla yüzde 8.39'a çıktı. Başçı ne enflasyon ne döviz kuru tahminini doğru yaptı. Başçı'nın ilk üç yılında dolar yüzde 40 yükselerek 1.52'den 2.13 liraya ulaştı. Aynı dönemde euro ise yüzde 34'lük artışla 2.18'den 2.92 liraya fırladı. Dolardaki yükselişi durdurmak için faiz silahına sarılan, piyasaların dahi beklemediği oranda artışa giden Başçı yine de doları indiremedi. 

YÜKSEK FAİZ SICAK PARA 

Başçı'nın yüzde 8.69 olarak devraldığı gösterge faiz 9.72'ye çıktı. Hatta martta bu oranlar yüzde 12'yi buldu. Politika faizini yüzde 6.25'ten devralan Başçı, bunu 10'a çıkarıp rekor kırdı. Merkez Bankası'nın borç verme faizi de yüzde 9'dan 12'ye çıktı. Yüksek faiz politikası ülkeyi sıcak para cenneti yaptı. Bu dönemde Türkiye'ye 75 milyar doların üzerinde sıcak para girdi. Başçı'nın tek başarısı döviz rezervini 128 milyar dolara çıkarmak oldu. 

EN KRİTİK PARA KURULU

Ocak ayında olağanüstü toplantıya çağırdığı Para Politikası Kurulu (PPK) ile faizleri sert bir biçimde yükselten Erdem Başçı için 24 Nisan da kritik bir öneme sahip. Seçimlerden sonra belirsizliğin ortadan kalkmasıyla birlikte yabancılar Türkiye'ye akın etmeye başladı. 5 milyar dolara yakın para girişiyle küresel piyasalardaki bozulmaya rağmen Borsa İstanbul yükseldi, dolar düştü, faizler indi. Hükümet ve iş çevrelerinin faizlerde indirim çağrısına Erdem Başçı ve ekibinin nasıl yaklaşacağı bu hafta belli olacak.
Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde