Erdem Başçı'dan istifa iddiasına cevap

Erdem Başçı'dan istifa iddiasına cevap

Merkez Bankası Başkanı Başçı, istifa söylentilerine açıklık getirdi:

Erdem Başçı'dan istifa iddiasına cevap
16px
24px
18.04.2014 08:36
ABONE OLgoogle
Başbakan Erdoğan’ın ‘Faiz indirin’ çağrılarına olumsuz yanıt veren ve istifaya zorlandığı söylentileri yayılan merkez bankası Başkanı Erdem Başçı “Görevimin başındayım” diye konuştu.

MERKEZ Bankası’nın genel kurulu faiz indirme tartışmalarının ardından başlayan görevden alma ve istifaların gölgesinde toplandı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın istifaya zorlandığı, bazı üst düzey yöneticilerin de istifa ettiği söylentilerine karşılık Başkan Başçı, söylentilere itibar edilmemesini isteyerek, “Görevimizin başındayız” dedi.

Merkez Bankası’nın Genel Kurulu dün öğleden sonra yapıldı. Genel Kurul’a Banka Meclisi üyeleri ve başkan yardımcıları gelirken, dışardan Para Politikası Kurulu (PPK) Üyesi olan Abdullah Yavaş katılmadı.

Büyümenin yüzde 4’ler ya da bir miktar altında bir seviyede gerçekleşmesini beklediklerini belirten Başçı, enflasyonla ilgili bir değerlendirme yaparken de yıl sonu enflasyon hedefinin tutmayacağını, nisan ayında yayınlanacak enflasyon raporunda yeni tahminin ortaya konulacağını vurguladı.

Enflasyonun yükselişindeki unsurların ağırlıklı olarak döviz kuru gelişmelerinden kaynaklandığını kaydeden Başçı, “Bir miktar daha enflasyonda yükselme göreceğiz, Mayıs tepe nokta olacak, sonra hazirandan itibaren düşüş bekliyoruz. Yıl sonunda da yüzde 5 hedefin üstünde bir seviyede bitirebiliriz” dedi.   

FAİZE KAPALI YANIT

Ülke risk priminin bütün faizleri etkilediğini hatırlatan Başçı, beklenen enflasyon ile hedef enflasyon arasındaki farkın bir miktar üzerinde reel faiz konularak piyasada faizlerin oluştuğunu söyledi.

Başçı, “Enflasyon hedefimiz yüzde 5, piyasa da yüzde 6.5’a inanıyor diyelim. Biraz reel faiz eklediğini de düşünürsek 3 puan fark oluşuyor. Biz risk primini ne kadar düşürürsek faizler de o derece düşecektir. Türkiye’nin ilave risk primlerinde düşüşler olsa ve herkes yüzde 5 enflasyon hedefine inansa, faizler daha da aşağıya gelir. Herkesi ikna edersek faizler düşer. İkna etmek için çalışmamız lazım” dedi.

HAZİNE’YE 3.3 MİLYAR

Merkez Bankası’nın 2013 yılı kârı 5 milyar 918 milyon lira olarak açıklandı. Vergi, karşılık ve primler dağıtıldığında ise Hazine’ye aktarılacak tutar 3 milyar 362 milyon TL olarak belirlendi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde