Erdem Başçı: 2015'te enflasyon 45 yılın en düşüğü olabilir

Erdem Başçı: 2015'te enflasyon 45 yılın en düşüğü olabilir

Merkez Bankası, 2015 yılına ilişkin enflasyon beklentisini aşağı çekti.

Erdem Başçı: 2015'te enflasyon 45 yılın en düşüğü olabilir
16px
24px
27.01.2015 09:21
ABONE OLgoogle
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın ilk enflasyon raporunu sunmak için düzenlediği basın toplantısında, enflasyonun 2015 yılı sonunda, orta noktası yüzde 5.5 olmak üzere, yüzde 4.1 ile yüzde 6.9 aralığında, 2016 yılı sonunda, orta noktası yüzde 5.0 olmak üzere, yüzde 3.2 ile yüzde 6.8 aralığında ve orta vadede ise yüzde 5.0 düzeyinde gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü söyledi. Başçı bu sene enflasyonun son 45 yılın en düşük enflasyonu olabileceğini de ifade etti. Başçı ayrıca Başbakan'ın kendisine zaman zaman cumhurbaşkanına brifing vermesin faydalı olabileceğini söylediğini belirtti. Başçı,"Sayın Başbakan zaman zaman sayın Cumhurbaşkanı’na da brifing vermenin faydalı olabileceğini söyledi" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Merkez Bankası'nı faizlerden dolayı eleştiriyordu.

Başçı, "Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2015 yılı sonunda yüzde 4,1 ile yüzde 6,9 aralığında (orta noktası yüzde 5,5), 2016 yılı sonunda ise yüzde 3,2 ile yüzde 6,8 aralığında (orta noktası yüzde 5,0) gerçekleşeceği tahmin edilmektedir." dedi. 

Bir önceki raporda 2015 yılı için enflasyon beklentisi orta noktası yüzde 6,1 olmak üzere yüzde 4,6-7,6 aralığında bulunuyordu.

Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı öngörüsünü tekrarlayan Başçı, enflasyondaki düşüş eğiliminin bu aydan itibaren başlayacağını belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu, en son 2014 yılı için enflasyonu yüzde 8,17 olarak açıklamıştı.

Merkez Bankası'nın Beklenti Anketi'nde ise 12 ay sonrası için tüketici fiyatları yüzde 6,81 olarak tahmin edilmişti. 

45 yılın en düşük enflasyonu 

"Para politikasında temkinli yaklaşımın olumlu sonuçlarını almaya başladık. Enflasyondaki düşüş eğilimi bu aydan itibaren hız kazanacak. Faiz indirim sürecini Ocak ayından itibaren başlattık. Bu yıl sonunda son 45 yılın en düşük enflasyonunu görmek mümkün" şeklinde konuşan Merkez Bankası Başkanı, "Petroldeki düşüş, enflasyon ve dış denge de ekonomiyi olumlu etkileyecek. Dış talepteki zayıflama eğilimi ile büyüme ılımlı seyrediyor" diye devam etti. 

Başçı, "Gerileyen petrol fiyatları, 2015'te birikimli kur etkisinin azalması, gıda fiyatlarının etkisiyle enflasyonda kayda değer gerileme bekliyoruz. Yıl ortasında yüzde 5 hedefine uyumlu seviyelere yaklaşacak. Çekirdek enflasyon eğilimleri düşmeye devam ediyor. İç talepte yaşanacak kademeli artışla büyümede ılımlı artış bekliyoruz" dedi. 

Cari dengeler

Başçı, "Kredilerde mevcut eğilimlerin önümüzdeki dönemde devamını öngörüyoruz. Bu da orta vadeli enflasyon baskılarını sınırlayacak, cari dengedeki düzelmeyi canlandıracak" dedi. 

Başçı, yılın ilk çeyreğinde TÜFE'de belirgin bir iyileşmenin olacağını da belirtti ve Başçı, "Enflasyonun yıl ortasında hedefe yaklaşacağını inanıyoruz" diye konuştu.  

"İÇ TALEPTE TOPARLANMA ILIMLI OLACAK"

2015 yılında iç talebin ılımlı şekilde toparlanmasının beklendiğine de işaret edilen raporda, "Dış talebin ise zayıf seyrini koruması beklenmektedir" denildi ve şu görüşlere yer verildi:

"Hava ve yağış koşullarına bağlı olarak tarım katma değerinde beklenen düzeltme büyümeyi destekleyecek bir faktör olacaktır. Ancak, dış talep kaynaklı olmak üzere büyüme üzerinde aşağı yönlü riskler bulunuyor. Bu çerçevede, 2015 yılında talep koşullarının hem enflasyondaki düşüş sürecini hem de, dış ticaret hadlerindeki iyileşme ve makroihtiyati tedbirlerin katkıları ile birlikte cari açıktaki iyileşmeyi destekleyemesi bekleniyor."

Petrol etkisi 

2014 yıl sonu itibariyle çekirdek enflasyonun yüzde 5'e yaklaştığını söyleyen Başçı, bu dönemde petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisinin görüldüğünü ifade etti. Başçı, "Yılın son çeyreğinde petrol fiyatlarının düşmesinin enflasyona olumlu etkisini izledik" dedi.  

Merkez Bankası Başkanı, "Cari açıkta iyileşmenin sürmesini bekliyoruz" diye devam etti. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde