Erciyes eteklerinde organik şarap

Erciyes eteklerinde organik şarap

Kayserili kadın girişimci Oluş Molu, "olmaz" denileni başardı. Erciyes Dağı eteklerinde safkan İngiliz atı yetiştirip, organik şarap üretti.

Erciyes eteklerinde organik şarap
16px
24px
07.06.2011 08:49
ABONE OLgoogle

Kayserili kadın girişimci Oluş Molu, "olmaz" denileni başardı. Erciyes Dağı eteklerinde safkan İngiliz atı yetiştirip, organik şarap üretti. "Wineolus" markasıyla şarapçılığın merkezinde gümüş madalya aldı

Kayserili sanayici bir ailenin kızı ve aynı zamanda biyolog olan Oluş Molu, çocukluğunun geçtiği çiftlikte dünya devleriyle rekabet eden organik bir vaha yarattı. İçinde saf kan İngiliz atlarının yetiştiği, 20 çeşit keçi peynirinin üretildiği ve onlarca organik ürünün hayat bulduğu çiftlik, organik şarap üretiminde de Türkiye'de ilkleri gerçekleştirdi. El değmemiş volkanik kökenli kum ve kil içeren Erciyes eteklerindeki üretimini Orta Anadolu'nun karasal sert iklim koşulları ile harmanlayan Molu, yıllık 40 ton üretim kapasitesine ulaştı.

AKADEMİDEN DOĞAYA

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü mezunu olan ve 7 yıl aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışan Molu, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın çok sayıda projesinde koordinatörlük yaptı. Molu, 14 yılı aşkın kamu görevinin ardından radikal bir kararla Kayseri'ye çocukluğunun geçtiği çiftliğe döndü ve tüm bilgi birikimini organik şarap üretimine adadı. Orta Anadolu'da da kaliteli şarap üretilebileceğini hedefleyerek butik şarap üretimi kararı aldıklarını ifade eden Molu, 2009'dan itibaren kendi yetiştirdiği organik üzümlerle şarap üretmeye başladık.

Yüzde yüz organik şarap üretimi hedeflediklerini söyleyen Molu, bu süreçte zorlu bir alt yapı çalışmasına da imza attıklarının altını çiziyor. Yaklaşık 5 bin dönüm olan çiftlikte 2 bin dönüm yamaç ağaçlandırılması yaptıklarını anlatan Molu, "24 bin adet fidan diktim. Bunun 9 bin adedini Fransa'dan getirdik. Adı Roussanne ve sektörde en kaprisli Fransız üzümü olarak biliniyor. Ama bizim bağımıza uyum sağladı" diyor.

FRANSA'DAN ÖDÜL

Molu ürettiği şaraplara dair ayrıntıları ise şu sözlerle anlatıyor: "15 yıllık asmalardan elde edilen şarabımızı, en az 12 ay meşe fıçılarda bekletildikten sonra piyasaya sunuyoruz ve yüzde yüz organiğiz. Bu farkımızı dünya ile de paylaşmak istedik. Bu nedenle bu yıl Fransa'ya gönderilen 2009 yılı üretimimiz, Chardonnay Du Monde de gümüş madalyaya layık görüldü."

Metin Can/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde