Enver Yücel, Süheyl Batum'u kaçak kat yüzünden mi kovdu?

Enver Yücel, Süheyl Batum'u kaçak kat yüzünden mi kovdu?

Bahçeşehir Üniversitesi, Süheyl Batum’u neden hedefe koydu?

Enver Yücel, Süheyl Batum'u kaçak kat yüzünden mi kovdu?
16px
24px
21.02.2017 15:40
ABONE OLgoogle

Anayasa Profesörü Süheyl Batum'un, bir dönem rektörlük görevini de üstlendiği Bahçeşehir Üniversitesi'ndeki derslerine son verildi. Süheyl Batum kararı üniversite yönetimi tarafından alınmıştı.

Bahçeşehir Üniversitesi'nin referandum sürecinde böyle bir karar alması dikkat çekti. Süheyl Batum son dönemde başkanlık anayasası olarak adlandırılan anayasa değişiklik teklifini Anadolu'da köy köy gezerek anlatmasıyla gündeme gelmişti.

O KARARIN ARDINDA KAÇ KATLAR MI VAR

“Bahçeşehir Üniversitesi, Süheyl Batum’u neden hedefe koydu?” sorusu yanıt beklerken, Odatv arşivden önemli bir belgeyi çıkardı.

Bahçeşehir Üniversitesi, Beşiktaş’taki yerleşkesini 2004 yılında Doğu Holding’ten kiraladı. İki binaya izin alamadığı halde “tadilat” yapan Bahçeşehir Üniversitesi, bu süreçten sonra yıllar süren bir “yıkım kararının” gölgesinde varlığını sürdürdü.

AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Bahçeşehir Üniversitesi’nin kaçak yapılarını tespit edip resmi yazıyla Beşiktaş Belediyesi’ne konuyu bildirmişti.

Enver Yücel'den Papa'ya ziyaret

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel

Bahçeşehir Üniversitesi ve Bahçeşehir kolejlerinin sahibi Enver Yücel, daha önce "Barış İçin Akademisyenler" bildirisine kurum olarak katılmadıklarını belirtirken, bildiriye imza atan akademisyenlerle ilgili, "Bunlar bu imzayı attılar diye, `sizi biz okuldan atıyoruz` ya da `çıkarıyoruz` diyemeyiz" diyerek dikkat çekmişti.

İşte o belge:

Mahkeme ve Yargıtay kararlarına rağmen kaçak binaları ve katları yıkmamakta ısrar eden Bahçeşehir Üniversitesi’yle ilgili, CHP’li Beşiktaş Belediyesi de daha önce yıkım kararı vermişti.

KAÇAK KATLARLA İLGİLİ YIKIM KARARI

Beşiktaş Belediyesi, 2008 ve 2010 tarihli iki encümen kararında üniversitenin “ruhsatsız imalatlar” yaptığını ve bu yapıların yıkılması gerektiğine dair karar almıştı. Belediye, 8.8.2008 tarihli yapı tatil tutanağında, “Binanın 3 normal katının arka tarafındaki terasın üzerindeki eski sundurmanın sökülerek çelik putrellerle yenilendiği tespit edilmiştir” ifadelerine yer vermişti. Ardından 15.10.2010 tarihli ikinci bir tutanak daha tutuldu ve Bahçeşehir Üniversitesi Kütüphanesi’nin kaçak olduğu şu cümlelerle özetlenmişti: Ruhsatsız 3 kat yapılan ilavenin üzerine tek kat ilave yapılarak iskan edildiği tespit edilmiştir.”

Belediyenin yıkım kararlarının ardından üniversiteye süre tanınmış ancak bu süre de dolmuştu. Belediye, Bahçeşehir Üniversitesi’nin kaçak kat ve binaları yıkması için verdiği sürenin dolmasının ardından savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Bahçeşehir Üniversitesi, aradan geçen yıllara rağmen kaçak binaları da katları da yıkmadı.

Hem AKP’li hem de CHP’li belediyenin yaptırımlarına uymayan Bahçeşehir Üniversitesi, yıllarca hukuka direndi. Mahkeme kararlarını uygulamadı. “Bu gelişmeler Süheyl Batum kararında etkili oldu mu?” sorusu akla geldi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde