Enflasyon tahmini aşağı yönlü revize edildi

Enflasyon tahmini aşağı yönlü revize edildi

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun 2013 yılı sonunda orta noktası yüzde 5,1 olmak üzere, yüzde 3,4 ile yüzde 6,8 aralığında olacağını tahmin ettiklerini açıkladı.

Enflasyon tahmini aşağı yönlü revize edildi
16px
24px
26.07.2012 11:22
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun 2013 yılı sonunda orta noktası yüzde 5,1 olmak üzere, yüzde 3,4 ile yüzde 6,8 aralığında olacağını tahmin ettiklerini açıkladı.

MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı, düzenlediği basın toplantısında daha önce yüzde 6.5 olan enflasyon tahminlerini yüzde 6.2'ye indirdiklerini açıkladı. Başçı, "Temelde enerji ve gıda fiyatlarına ilişkin varsayımlarda yaptığımız aşağı yönlü güncellemenin etkisiyle yılsonu enflasyon tahminimizi 0,3 puan düşürerek yüzde 6,2 düzeyine çektik . Enflasyonun Temmuz ayında sınırlı bir miktar yükseldikten sonra aşağı yönlü bir eğilim sergilemesini bekliyoruz" dedi.

"5,3 İLE YÜZDE 7,1 ARALIĞINDA GERÇEKLEŞECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ"

Başçı, "Tahminlerimizi oluştururken para politikasının temkinli ve esnek duruşunu koruyacağını, kredilerin büyüme oranının ise geçtiğimiz raporda olduğu gibi yıl sonunda yüzde 14 civarında gerçekleşeceğini varsaydık. Bu çerçevede, enflasyonun, 2012 yılı sonunda orta noktası yüzde 6,2 olmak üzere yüzde 5,3 ile yüzde 7,1 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2013 yılı sonu tahminimiz ise orta noktası yüzde 5,1 olmak üzere yüzde 3,4 ile yüzde 6,8 aralığında yer alıyor. Orta vadede enflasyonun yüzde 5 hedefi düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

"TAHMİNİMİZİ 0,3 PUAN DÜŞÜREREK YÜZDE 6,2 DÜZEYİNE ÇEKTİK"

Başçı, "Özetle, temelde enerji ve gıda fiyatlarına ilişkin varsayımlarda yaptığımız aşağı yönlü güncellemenin etkisiyle yılsonu enflasyon tahminimizi 0,3 puan düşürerek yüzde 6,2 düzeyine çektik . Enflasyonun Temmuz ayında sınırlı bir miktar yükseldikten sonra aşağı yönlü bir eğilim sergilemesini bekliyoruz. Ancak, asıl düşüşü yılın son çeyreğinde göreceğimizi vurgulamak istiyorum. Son çeyrekte gerek yönetilen/yönlendirilen ürünlerdeki vergi ayarlamasından gerekse işlenmemiş gıda fiyatlarından kaynaklanan baz etkisinin ortadan kalkmasıyla beraber enflasyondaki düşüşün belirginleşeceğini tahmin ediyoruz. Çekirdek enflasyon göstergelerinin ise yılın kalan dönemi boyunca aşağı yönlü eğilimini korumasını bekliyoruz" dedi.

Başçı, "Bu noktada, açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin para politikası duruşunu değiştirmemize neden olabileceğini tekrar vurgulamak isterim. Dolayısıyla, tahminlerimizi oluştururken para politikasının görünümüne ilişkin ifade etmiş olduğum varsayımlar tarafımızca verilmiş bir taahhüt olarak algılanmamalıdır" diye konuştu.

Faiz koridoru

Faiz koridoruyla ilgili, kısa vadeli sermaye akımlarına karşı döviz alım satımına ilaveten faiz koridorunu da geniş tutmayı eklediklesrini belirten Başçı,  kısa vadeli dalgalanmayı azaltma imkanına sahip olduklarını ve bunun işe yaradığını gördüklerini söyledi.

Başçı, faiz koridorunu 2. mekanizma devreye girdiğinde bir miktar daraltmanın mümkün olabileceğini de kaydetti.
 
Petrol fiyatları

Nisan ayı Enflasyon Raporu'nun yayımlanmasından itibaren geçen süre zarfında petrol fiyatlarının öngörülerinin altında seyrettiğini ifade eden Erdem Başçı, bu çerçevede petrol fiyatları varsayımlarını 2012 yılı ortalaması için 120 dolardan 110 dolara, 2013 yılı için ise 115 dolardan 100 dolara düşürdüklerini bildirdi.

Başçı, ''Para politikasının (PPK) tavrı için 'gevşek' de demiyoruz, 'sıkı' da demiyoruz. 'Temkinli' olarak niteliyoruz'' dedi.
 
TL simgesi

Başçı, TL'nin simgesiyle ilgili olarak, ''Simge sağda da solda da kullanılsa başımızın üstünde yeri var. Bunun yasal bir tarafı yok. Önemli olan simgenin vatandaşlarımız tarafından kabul görmesi'' şeklinde konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde